شمخانی با اشاره به اقدامات خصمانه آمریکا ضد کشورهای مستقل، راهبرد آمریکا در منطقه را سلطه دائمی با غارت حداکثری و هزینه حداقلی ذکر کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از کابل، امیر دریابان علی شمخانی دبیر شورای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران وارد کابل پايتخت افغانستان شد. این نخستین سفر شمخانی به افغانستان است که به دعوت همتای وی انجام می شود.
دیدار با رئیس جمهور افغانستان
نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران که در صدر هیاتی از مقامات عالی سیاسی، نظامی و امنیتی به افغانستان سفر کرده است بعد از ظهر امروز با «اشرف غنی» رییس جمهور افغانستان دیدار و گفتگو کرد.
«علی شمخانی» در این دیدار، تقویت و گسترش روابط همه جانبه با کشورهای همسایه را در ردیف اصول ثابت و غیرقابل تغییر جمهوری اسلامی عنوان کرد و گفت: پیوندهای عمیق دینی، فرهنگی و تاریخی میان دو ملت، ظرفیت های قابل ملاحظه ای را برای توسعه مناسبات مبتنی بر تامین منافع مشترک پیش روی دو کشور قرار داده است.
دبیر شورای امنیت ملی کشورمان با بیان اینکه امنیت و پیشرفت افغانستان را امنیت و پیشرفت ایران می دانیم بر لزوم تسریع در نهایی سازی و امضای سند جامع روابط دو کشور تاکید کرد.
شمخانی با تاکید بر ضرورت تلاش مستمر دو کشور در برقراری کامل امنیت در مرزهای مشترک برای مقابله با تحرکات اشرار، قاچاقچیان مواد مخدر و گروه های تروریستی، گفت: دشمنان امنیت و آرامش منطقه در اقدامی سازمان یافته به دنبال ناامن سازی مرزهای مشترک به منظور انتقال عناصر شکست خورده داعش به افغانستان و حمایت از توسعه تروریسم تکفیری در این کشور هستند تا بار دیگر آتش جنگ و خون ریزی و ناامنی را در منطقه شعله ور کنند.
وی، هوشیاری و آمادگی کشورهای منطقه را برای مقابله با تهدیدات جدید تروریسم تکفیری اجتناب ناپذیر و حیاتی دانست و گفت: هرگونه غفلت و بی توجهی به این تهدیدات می تواند حوداث تلخ و دهشت باری، مشابه آنچه که در عراق و سوریه روی داد را تکرار کند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با اعلام آمادگی کشورمان برای افزایش تعاملات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و تعمیق همکاری های دفاعی، نظامی و امنیتی با کشور دوست و برادر افغانستان بر نقش تعاملات تجاری مرزی و تاثیرات مثبت آن بر حفظ امنیت مرزها و مقابله با قاچاق تاکید کرد.
شمخانی خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را فرصتی طلایی برای تقویت توانمندی های دفاعی و نظامی این کشور با اتکاء به ظرفیت های داخلی و درون منطقه ای ذکر کرد و افزود: ملت های منطقه برای خروج کامل نیروهای آمریکایی که حضورشان جز جنگ و ناامنی حاصلی نداشته لحظه شماری می کنند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان با اشاره به ضرورت افزایش گفتگو و تعامل سازنده میان گروه های مختلف در افغانستان و اجتناب از اقدامات خشن و مخل امنیت گفت: اقدامات پنهانی و مخرب برخی کشورهای فرامنطقه ای به ویژه آمریکا کمکی به ایجاد صلح پایدار در افغانستان نخواهد کرد و پیچیدگی های شکل گیری فرایندهای مبتنی بر صلح سازی را افزایش می دهد.
رییس جمهور افغانستان نیز در این دیدار با ابلاغ سلام های گرم خود به رهبر معظم انقلاب و ریاست محترم جمهوری از تلاش بیست ساله دریابان شمخانی در تنش زدایی و ایجاد همگرایی میان کشورهای منطقه قدردانی کرد.
«محمد اشرف غنی» ضرورت ایجاد ساز و کارهای مشترک و فعال میان دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی دو کشور برای افزایش تحرک در حوزه مقابله با تروریسم، جرائم سازمان یافته و مبارزه با قاچاق مواد مخدر را مورد تاکید قرار داد و افزود: امنیت پایدار در مرزهای مشترک اصلی ترین اولویت دولت افغانستان است.
وی، رویکرد افغانستان به جمهوری اسلامی ایران را برگرفته از سیاستی راهبردی و در چارچوب تداوم و ارتقای مناسبات در افقی بلند مدت عنوان کرد و افزود: فعال سازی ظرفیت های اقتصادی قابل مبادله به ویژه در حوزه ترانزیت کالا، تجارت و مبادلات مرزی را تضمین کننده شکل گیری مناسبات پایدار و مبتنی بر منافع بلندمدت دو کشور عنوان کرد.
دیدار با رئیس جمهور سابق افغانستان
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان که به افغانستان سفر کرده است بعد از ظهر امروز چهارشنبه با حامد کرزای رییس جمهور سابق افغانستان دیدار و گفتگو کرد.
در جریان این ملاقات، طیف وسیعی از موضوعات سیاسی در ابعاد منطقه ای و بین المللی مورد بحث و گفتگو قرار گرفت. شمخانی در این دیدار با اشاره به رفتار دوگانه آمریکا در موضوع مبارزه با تروریسم، حضور این کشور را در منطقه یکی از عوامل اصلی بی ثباتی و ناامنی عنوان کرد.
وی، تلاش آمریکا رای برای انتقال باقیمانده داعش به افغانستان اقدامی بسیار خطرناک و مشکوک دانست و گفت: آمریکا هیچگاه خیرخواه مردم افغانستان نبوده و حضور نظامی این کشور در افغانستان فرجامی به جز افزایش ناامنی و بی ثباتی به دنبال نداشته است.
حامد کرزای رییس جمهور سابق افغانستان نیز در این دیدار با اشاره به حمایت صادقانه و مستمر جمهوری اسلامی ایران از افغانستان گفت: مردم و دولت افغانستان اطمینان دارند که ایران همچون همیشه نقش موثر و تعیین کننده ای در پیشبرد فرایند صلح به عنوان مهمترین اولویت امروز جامعه افغانستان ایفا خواهد کرد.
دیدار با عبدالله عبدالله رئیس اجرایی حکومت افغانستان
علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان با عبدالله عبدالله رییس اجرایی افغانستان دیدار و درباره مسائل مورد علاقه دو کشور گفتگو کرد.
شمخانی در این دیدار با توجه به اهمیت روابط ایران و افغانستان در راستای تامین منافع دو کشور و امنیت و ثبات منطقه، افزایش سطح همکاری در همه زمینه ها را خواستار شد.
دبیر شورای عالی امنیت کشورمان با اعلام حمایت جمهوری اسلامی ایران از روند صلح در افغانستان با رویکرد درون افغانی ، هرگونه اقدام بر خلاف این روند را آسیب زدن به امنیت و ثبات افغانستان دانست.
شمخانی با اشاره به اقدامات خصمانه آمریکا ضد کشورهای مستقل ، راهبرد آمریکا در منطقه را سلطه دائمی با غارت حداکثری و هزینه حداقلی ذکر کرد و افزود: راه اندازی جنگ های نیابتی و ایجاد گروه های تروریستی - تکفیری و حمایت مستمر از آنان در همین راستا برنامه ریزی شده است.
دبیر شورای امنیت ملی، برنامه ریزی جامع، همکاری مستمر و هماهنگی نزدیک کشورهای منطقه را برای ریشه کن کردن زمینه های ایجاد و گسترش ترویسم اقدامی اصولی برای مقابله با تروریسم توصیف کرد و افزود: برگزاری نخستین کنفرانس امنیتی منطقه ای با حضور مشاوران و دبیران امنیت ملی کشورهای ایران ، روسیه ، چین ، هند و افغانستان در تهران گام مهمی بود که در این زمینه برداشته شد.
وی با اشاره به اراده رهبران دو کشور بر توسعه و تعمیق روابط تهران- کابل ابراز امیدواری کرد با پیگیری و اجرای توافقات این سفر ، شاهد فصل نوینی از روابط و همکاری های دو کشور باشیم.
رییس اجرایی دولت افغانستان نیز در این دیدار با استقبال از تعاملات سازنده نهادهای امنیتی دو کشور گفت: مهمترین چالش امروز افغانستان وجود چالش های امنیتی نگران کننده است و غلبه بر این وضع نیازمند همکاری مشترک و مساعی سازنده مجموعه همسایگان برای ایجاد ثبات و امنیت در افغانستان است.
عبدالله عبدالله با اشاره به تلاش گروه های تروریستی شناخته شده در افغانستان برای استفاده از ابزار خشونت و خونریزی به منظور تحمیل اراده خود به دولت قانونی این کشور خاطرنشان کرد: انتخابات پارلمانی افغانستان نشان داد که اراده سیاسی مردم ما فقط باید از طریق صندوق های رای و بدون فشار و تهدیدات تروریستی بروز و ظهور پیدا کند.
رییس اجرایی افغانستان امنیت پایدار را اصلی ترین نیاز منطقه و بستر رشد و شکوفایی اقتصادی و رفع محرومیت ملت های رنج دیده عنوان کرد و گفت: ما از ابتکارات جمهوری اسلامی ایران برای مبارزه با تهدید تروریسم و بازگرداندن ثبات و آرامش به منطقه استقبال می کنیم.
ديدار با مشاور امنیت ملی افغانستان
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان گفت: مجموعه ارتباطات و گفتگوهای جاری میان جمهوری اسلامی ایران با گروه طالبان به منظور کمک به رفع مشکلات امنیتی موجود در افغانستان با اطلاع دولت این کشور بوده و این روند همچنان ادامه می یابد.
شمخانی که همراه هیاتی از مقامات عالی سیاسی، نظامی و امنیتی به کابل سفر کرده است امروز با «حمدالله محب» همتای افغان خود دیدار و در مورد مسائل دوجانبه، منطقه ای و بین المللی گفتگو کرد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در این دیدار بر لزوم فعال تر شدن ساز و کارهای مشورتی میان نهادهای امنیت ملی دو کشور برای تحقق اهداف و توافق ها تاکید کرد.
وی به گفتگوهای جاری میان جمهوری اسلامی ایران با گروه طالبان به منظور کمک به رفع مشکلات امنیتی موجود در افغانستان اشاره و خاطرنشان کرد: مجموعه ارتباطات و گفتگوهای انجام شده با گروه طالبان با اطلاع دولت افغانستان بوده و این روند همچنان ادامه خواهد یافت.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با یادآوری توافق هاي سازنده نشست امنیتی منطقه ای که با حضور دبیران و مشاوران امنیت ملی ایران ، افغانستان ، روسیه ، چین و هند در تهران برگزار شد ، گفت: ایجاد ساز و کارهای مبتنی بر گفتگوی مستمر و مشارکت فعال کشورهای منطقه در فرآیندهای امنیتی می تواند تضمین کننده ثبات و توسعه پایدار برای ملت های منطقه باشد.
شمخانی با اعلام حمایت از برگزاری دومین نشست امنیتی منطقه ای در کابل ابراز امیدواری کرد در نشست آتی با حضور موثر کشورهای دیگر شاهد همگرایی و هم افزایی بیشتر در مسیر مقابله با تروریسم و افراطی گری باشیم.
وی با جدی ارزیابی کردن خطر گسترش دامنه نفوذ داعش در افغانستان بر ضرورت اتخاذ اقدامات عملی برای مقابله با این نقشه شوم که توسط آمریکا و ارتجاع منطقه حمایت می شود ، تاکید کرد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان حفظ ، تقویت و گسترش پاسگاه های مرزی را برای حفظ امنیت مرزها بسیار ضروری دانست و خواستار همکاری بیش از بیش دو کشور در این زمینه شد.
وی آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای همکاری علمی و انتقال فن آوری و تشریک مساعی در دیگر موضوعات مورد علاقه دو کشور به منظور پیشرفت کشور دوست و برادر افغانستان اعلام کرد.
شمخانی بازگشایی بازارچه های مرزی ، تسریع در حل اختلافات مرزی و برگزاری نشست مشترک مرزی میان کشورهای ایران ، افغانستان ، پاکستان ، ترکیه و ترکمنستان را از عوامل موثر برای افزایش ضریب امنیتی مرزها دانست.
«حمدالله محب» مشاور امنیت ملی افغانستان نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به کابل ، گفتگوهای نزدیک مقامات امنیت ملی ایران و افغانستان را در رفع برخی موانع در مسیر اجرای توافق هاي گذشته ، بسیار تعیین کننده ناميد.
وی همچنين به عزم راسخ دولت و مردم افغانستان برای مقابله با اشکال مختلف تروریسم و ایجاد ثبات و امنیت پایدار در سراسر این کشور اشاره و خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره یکی از اصلی ترین پایه های برقراری امنیت در منطقه بوده است و بی شک همکاری های مشترک دو کشور در رفع مشکلات امنیتی امروز افغانستان بسیار کارگشا خواهد بود.
مشاور امنیت ملی افغانستان با ارائه گزارشی از شرایط سیاسی ، نظامی و امنیتی این کشور افزود: برگزاری موفقیت آمیز انتخابات در افغانستان نشان دهنده علاقمندی مردم این کشور برای مشارکت در تعیین سرنوشت خود باوجود همه تهدیدات و مشکلات امنیتی موجود است.
محب همچنین گفت: امیدواریم سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و هیات همراه ، روند نهایی سازی اسناد سیاسی ، دفاعی ، امنیتی و اقتصادی میان دو کشور را تسریع کند و برای امضای روسای جمهور دو کشور آماده شود.
اظهارات شمخاني در بدو ورود به افغانستان
دبیر شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد : با شکست داعش در عراق و شامات ، اکنون افغانستان مقصد داعشی هایی است که ابزار راهبرد ناامن سازی منطقه به دست آمریکا هستند.
امیر دریابان علی شمخانی با تبیین اهداف سفرش به افغانستان گفت: این گروه تروریستی طبق این راهبرد، ناامن سازی مرزهای شمال و جنوب غرب افغانستان را برای ناامن کردن مناطق مرزی ایران، روسیه و چین برعهده گرفته اند.
وی افزود: هرچند که 17 سال است غربی ها، آمریکایی ها و ناتو در افغانستان حضور دارند اما ثمری به نام ثبات و پایداری را نتوانستند در این کشور ایجاد کنند و به این نکته رسیدند که اگر 17 سال دیگر نیز بمانند هیچ تغییری در مؤلفه های امنیتی این کشور ایجاد نخواهد شد و توسعه انسانی، مادی و رفاه مردم افغانستان دچار چالش های جدی است.
شمخانی گفت: با آنکه جمهوری اسلامی ایران با مشکلات اقتصادی مواجه است از 3 میلیون نفر از مردم افغانستان به شکل مطلوب در حوزه های مختلف پذیرایی می کند و شهروندان این کشور خاطرات بسیار خوبی از حضور در ایران دارند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: اهداف فرامنطقه ای و به کارگیری ابزار تروریستی برای نیل به آن اهداف ، عادتی است که متأسفانه از جانب برخی قدرت ها به ویژه آمریکایی ها پیگیری می شود و همین سبب شده است که افغانستان نتواند در درون خود ، مذاکرات صلح مؤثری را پایه گذاری کند.
شمخانی گفت: اعمال راهبردهای متنوع، پراکنده و غیربومی با اهداف غیرافغانی از جانب برخی کشورها سبب شده است که مردم افغانستان نتوانند ثمرش را لمس کنند و تأثیری در زندگی آنان نداشته است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران تجارب فراوانی در مبارزه با تروریسم دارد، از اهداف و نیات غربی ها به خوبی مطلع است و رفاه و امنیت ملت افغانستان را رفاه و امنیت خود می داند و بر این اساس آماده همکاری با این کشور در حوزه های مختلف تجاری ، امنیتی و نظامی است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان گفت: برای رایزنی در این باره و برای اینکه ملت افغانستان و مرزهای شرقی ما روی رفاه، آسایش و پایداری را ببینند به این کشور سفر کرده ام.