مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از افزایش بیش از دو برابری تعداد چاههای در حال بهرهبرداری میدان گازی مشترک با قطر طی پنج سال گذشته خبر داد.
وی از بهره برداری از ۴ مخزن ۵۰۰ هزاربشکهای میعانات گازی خبرداد و افزود: با وارد مدار شدن این مخازن ۲ میلیون بشکه به ظرفیت انبار میعانات گازی کشورافزوده شد.
مشکین فام افزود: هم اکنون به طور میانگین روزانه ۶۰۰ هزار بشکه میعانات گازی از فازهای پارس جنوبی تولید میشود.
مدیرعامل شرکت توسعه دهنده طرحهای پارس جنوبی از افزایش بیش از دو برابری تعداد چاههای در حال بهره برداری این میدان مشترک طی پنج سال گذشته خبر داد و افزود: در سال ۹۲ تعداد چاههای در مدار تولید میدان پارس جنوبی ۱۱۰ حلقه چاه بود و هم اکنون این میزان به ۲۵۲ حلقه چاه رسیده است، همچنین میزان برداشت روزانه گاز ترش از ۲۸۵ میلیون مترمکعب در سال ۹۲ به ۶۰۰ میلیون مترمکعب تا پایان سال ۹۷می رسد که ازاین نظر میزان برداشت ما با قطریها برابر میشود.
وی افزود: این برابری در حالیست که برداشت قطر بصورت ال ان جی است و تحت تاثیر بازار این محصول است. اما برداشت ما بصورت گاز طبیعی است که با خطوط لوله منتقل میشود و آمادگی داریم مصرف داخلی را ازمیادین مشترک تا هراندازه که نیاز باشد برداشت کنیم.
به گفته مشکین فام، طی ۲۰ سال گذشته ۲۷ سکوی گازی در پارس جنوبی نصب و بهره برداری شده است که از این میزان ۱۶ سکو، در ۵ سال گذشته وارد مدار تولید شده است.
۲۵۰ میلیارد دلار عایدات از میدان پارس جنوبی
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس گفت: در ۲۰ سال گذشته ۸۰ میلیارد دلار در پارس جنوبی سرمایه گذاری کرده ایم و درآمد کشور از استخراج گاز از این میادین ۲۵۰ میلیارد دلار تخمین زده میشود.
محمد مشکینفام، در حاشیه نشست خبری با اصحاب رسانه در پاسخ به پرسش خبرنگار صدا وسیما گفت: با پایان عملیات راهاندازی سکوی اقماری ۱۴ C و آغاز برداشت گاز ترش از موقعیت مخزنی این سکو و تکمیل فازهای دیگر پارس جنوبی پرونده توسعه و تکمیل این میدان در سال آینده بسته خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه در طول ۲۰ سال گذشته بیش از ۸۰ میلیارد دلار در این میدان سرمایه گذاری شده است گفت: دراین دو دهه بیش از ۱۳۰۰ میلیارد متر مکعب گاز غنی از این میدان استخراج شده که ۲۵۰ میلیارد دلار عایدات این میدان بوده است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس درباره تامین کالاهای مورد نیاز این طرحها نیز گفت: ۶۰ درصد تجهیزات مورد استفاده در پارس جنوبی تولید داخل است و توسعه این میدان دستاوردهای خوبی در زمینه تجهیزات نفت وگاز برای پیمانکاران داخلی داشته است.
وی افزود: درحالی که ۲۰ سال پیش توسعه این میدان را با فناوری خارجیها آغاز کردیم، اما اکنون درتمامی مراحل توسعه میادین گازی از حفاری چاه، سکو، خطوط انتقال و پالایشگاه به پیشرفتهای قابل توجهی دست یافته ایم.
مشکین فام افزود: روزی ما حتی قادر نبودیم یک کیلومتر خط لوله انتقال گاز در دریا بکشیم، اما امروز ۳۰۰۰ کیلومتر خطوط انتقال با لوله گذاری در کف دریا به دست متخصصان داخلی احداث شده است.
وی درباره همکاری با شرکت توتال فرانسه و ادعای مطرح شده در خصوص واگذاری اطلاعات فازهای توسعه ایی میدان گازی پارس جنوبی به طرف قطری هم گفت: توتال در قراردادهای قبلی که برای توسعه فازهای میدان گازی پارس جنوبی با ما داشته به تمامی اطلاعات این میدان دسترسی داشته و اگر میخواست این اطلاعات را به طرف قطری بدهد میتوانست همان سالها این کاررا بکند و نیازهم نداشت تا به بهانه دسترسی به اطلاعات این میدان قراردادجدیدی با ما ببندد و ۹۰ میلیون دلارهم سرمایه گذاری کند.
مشکین فام افزود: شرکت توتال یک شرکت حرفهای است و هرگز اعتبار خود را برای اینگونه مسائل زیر سئوال نمیبرد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس همچنین در نشست خبری با خبرنگاران درباره جزئیات رشوه شرکت فرانسوی توتال برای حضور در طرحهای توسعه فازهای پارس جنوبی هم گفت: ماجرای رشوه توتال مربوط به سال ۱۹۹۷ میلادی است، واین موضوع مربوط به حضور توتال در فاز دو و سه پارس جنوبی است.
وی افزود: هنوز مستندی در این باره وجود ندارد. کشور فرانسه این موضوع را پیگیری کرده است و هنوز به صورت مکتوب چیزی دریافت نکردهایم.
مشکین فام با اشاره به توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی و خروج توتال گفت: توتال اعلام کرد که در این قرارداد نخواهد ماند و آن را ترک کرد. طبق مفاد قرارداد مسئولیت توتال به شرکت چینی CNPC منتقل میشود.
مشکینفام ادامه داد: قرارداد سه جانبهای بین توتال، CNPC و پتروپارس امضا شده و مراحل نهایی خود را طی میکند. اخباری هم وجود دارد مبنی بر اینکه شرکت چینی قصد دارد قرارداد را ترک کند، اما این شرکت هنوز بهصورت رسمی چیزی به ما اعلام نکرده است.
وی با تاکید بر اینکه مراحل توسعه مانند قبل دنبال میشود، افزود: تا پایان سال، وضعیت پارس جنوبی مشخص میشود. توتال مدارک و مستندات را به شرکت چینی تحویل داده است.
مدیر عامل شرکت نفت و گاز پارس با بیان اینکه مدارک توتال در اختیار این شرکت هم قرار دارد، تاکید کرد: طراحی توتال ظرف ۱۵ ماه برای تقویت فشارگاز در اختیار ما قرار دارد. مدارکی که قبل از تیر ۹۶ وجود نداشت و اگر شرکت چینی هم از قرارداد خارج شود، کار را بر اساس مدارک توتال ادامه میدهیم.