آيا ترامپ جغرافياي درگيري را از سوريه به عربستان مي کشاند؟
هم زمان با دستور ترامپ مبني بر خارج کردن نظاميان امريکايي از سوريه، سفارت امريکا در رياض شهروندان عربستان را به تظاهرات عليه حکومت اين کشور تشويق کرد.
دونالد ترامپ رئيس جمهور امريکا روز چهارشنبه در اقدامي غافلگيرانه و در ميان مخالفت شماري از سناتورها و مقام هاي ارشد نظامي و همچنين مخالفت برخي متحدان منطقه اي امريکا مانند رژيم صهيونيستي با ادعاي پيروزي بر داعش، دستور خروج نظاميان امريکايي از سوريه را صادر کرد.
فرمان ترامپ در حالي صادر شد که دوشنبه گذشته جیمز جفری نماينده ويژه امريکا در امور سوريه براي خروج نظاميان امريکايي از سوريه سه شرط شکست داعش، خروج نيروهاي متحد بشار اسد و تغيير سياسي در سوريه بر اساس قطعنامه 2254 شوراي امنيت را مطرح کرده بود.
هر چند امريکا مدعي است که با هدف شکست داعش به سوريه نيرو اعزام کرده، اما واقعيت اين است که در طول گذشت 7 سال از بحران سوريه، امريکا با آموزش گروههاي تروريستي در اردن و اردوگاه التنف و ارسال سلاح و تجهيزات به اين گروهها نقش اصلي در تدام بحران داشته است.
اعزام نزديک به 2500 کماندوي ويژه به سوريه نيز که بيشتر در شمال شرق سوريه مستقر شدند با هدف ايجاد ارتشي از نيروهاي کرد سوري و عرب منطقه شرق فرات براي تاسيس دولتي کردي و تجزيه سوريه بوده است. تلاش براي تشکيل نيروي امنيتي به استعداد 30 هزار نفر واستقرار آنها در مرز با ترکيه يکي از ملزومات طرح تجزيه سوريه بود که با مخالفت ترکيه و متحدان دمشق با دشواري روبرو شد.
با تداوم پيروزي ارتش سوريه بر گروههاي تروريستي و تاکيد دمشق بر اينکه حاکميت خود را بر سراسر خاک سوريه تعميم خواهد داد و از سوي ديگر واکنش شديد دولت ترکيه به هرگونه تلاش براي تجزيه وتشکيل دولت کردي در خاک سوريه، عملا اجراي طرح تجزيه اين کشور با شکست روبرو شد و عملا حضور نظاميان امريکايي در خاک سوريه نتوانست کمکي به اجراي اين طرح کُند.
از سويي هم زمان با دستور ترامپ مبني بر خروج نظاميان امريکايي از سوريه، سفارت آمریکا در رياض روز چهارشنبه در اقدامي تامل برانگيز با انتشار ویدئویی در حساب رسمی توییتری خود ظاهراً مردم عربستان را به تظاهرات علیه حکومت این کشور تشویق میکند تا تغییرات سیاسی و اجتماعی مثبت حاصل شود.
این ویدئو ضمن حمایت از تظاهرات مسالمتآمیز به مخاطبان خود آموزش میدهد چگونه میتوانند با شرکت در این گونه حرکات خواستار تغییرات شوند. گوینده در بخشی از این ویدئوتاکيد مي کند معترضان حتی در شرایط سرکوب و استبداد نیز میتوانند اعتراضهای خود را با موفقیت انجام دهند.
شايد با کنار هم قرار دادن اين دو رويداد بتوان اين گمانه را مطرح کرد در شرايطي که دولت بشار اسد در حال تثبيت و تعميم حاکميت بر سراسر سوريه، و طرح تجزيه اين کشور با شکست روبرو شده است در عربستان جنگ قدرت و تضعيف جايگاه وليعهد بر سر قتل جمال خاشقچي و فرو رفتن اين کشور در بحران هاي مختلف، کاخ سفيد را بر آن داشته است تا هدف تجزيه را در جغرافياي ديگري بيازمايد آن هم در عربستان که اکنون هم با همه همسايه ها مشکل دارد و هم در داخل از مشکلات متعدد رنج مي برد و هم اينکه در صحنه بين المللي به دليل اشاعه تروريسم و افراط گرايي وقتل جمال خاشقچي، وجهه اش را از دست داده است.
------------------------------------------
رضا محمدمراد