رئيس جمهور روسيه در نشست خبري مسکو: روسيه به سياستهاي تحريم غرب عادت دارد و خود را با آنها وفق مي دهد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما؛ ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه در نشست خبري سالانه در مسکو حاضر شد و به مسائل مختلف سياسي و داخلي پرداخت.
مسکو نگران استقرار سامانه های ضد موشک های بالستیک در ژاپن
پوتین در نشست رسانه ای سالانه خود و در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری کیودو ژاپن درباره پیمان صلح روسیه و ژاپن و نیز درباره پایگاههای نظامی آمریکا در ژاپن گفت: مسائل امنیتی بسیار مهم اند، به ویژه وقتی مسئله پیمان صلح به میان می آید. شما درباره پایگاههای نظامی آمریکا در ژاپن سوال کردید. این پایگاه به مدت چندین دهه در این جزیره مستقر بوده است. درباره بخت ژاپن برای مشارکت در این تصمیم گیری ها باید بگویم که این نوعی جعبه سیاه برای ماست. وقتی مسئله تصمیم گیری درباره چنین مسائلی به میان می آید ما نمی دانیم ژاپن چقدر استقلال و حق حاکمیت دارد.
وي افزود شما بهتر از ما می دانید که فرماندار اوکیناوا مخالف برخی تصمیمات درباره تقویت پایگاه نظامی آمریکا و گسترش این پایگاه است. فرماندار مخالف آن است اما شما هیچ کاری نمی توانید در این باره بکنید. مردمی هم که در اوکیناوا زندگی می کنند مخالف این تصمیم هستند. مشاهده این مخالفت کار دشواری نیست چون نظرسنجی ها نیز آن را نشان می دهد. مردم هم وقتی در خیابان ها تظاهرات می کنند همین را می گویند. آنها می گویند این پایگاه نظامی باید تعطیل شود. آنها دست کم با تقویت بخش هوایی نیروهای آمریکایی مستقر در این پایگاه مخالفند. طرح هایی برای تقویت این پایگاه و توسعه آن وجود دارد. با اینکه همه مخالف آن هستند این کار دارد اتفاق می افتد. اینکه پس از امضای یک پیمان صلح میان روسیه و ژاپن چه اتفاقی می افتد، ما نمی دانیم. اما بدون پاسخ دادن به این سوال کار برای ما برای اتخاذ هرگونه تصمیم اساسی بسیار دشوار خواهد بود.
پوتين ادامه داد قطعا چیزی که مایه نگرانی ماست، طرح های استقرار سامانه های ضد موشک بالستیک در ژاپن است. من بارها گفته ام و مایلم الان هم تاکید کنم که به اعتقاد ما، این سامانه یک سامانه دفاعی نیست. این بخشی از پتانسیل هسته ای راهبردی آمریکاست که به حاشیه انتقال یافته است و این سامانه ها با سامانه های دفاعی همگام سازی شده اند و در کنار آنها کار می کنند. ما هیچ توهمی در این باره نداریم و آن را خوب درک می کنیم. با این حال، ما صادقانه دنبال پیمان صلح با ژاپن هستیم. من مانند شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن، اطمینان دارم که وضع کنونی در روابط دو کشور عادی نیست.
رئيس جمهور روسيه خاطرنشان کرد هم ژاپن و هم روسیه به حل و فصل کامل مسائلی که در روابط دو کشور وجود دارد، علاقه مند هستند. دلیلش نیز این نیست که ما از ژاپن از منظر اقتصادی چیزی می خواهیم. همین امروز وزیر توسعه اقتصادی درباره سفر خود به ژاپن به ما گزارشی داد که حاکی است توافقی برای گشایش برخی بازارهای ژاپن به روی محصولات ژاپنی به دست آمده است. در حوزه های دیگر نیز پیشرفت هایی به دست آمده است. این پیشرفت ادامه خواهد داشت زیرا زندگی این را ایجاب می کند. اما پیمان صلح و حل و فصل اختلافات چیزی است که ما خواهان آن هستیم. این مسئله پیچیده ای است اما ما آماده ایم با همتایان ژاپنی خودمان در این مسیر حرکت کنیم.
رئیس جمهور روسیه در نشست خبری سالانه خود در مسکو گفت: برگزیت بر اقتصاد اروپا و جهان و به طور غیرمستقیم بر اقتصاد روسیه تاثیرگذار است. با ترزا می نخست وزیر انگلیس درباره برگزیت سخن نگفتم، اما با متحدان خود در این باره گفتگو کرده ایم. به احیای روابط با انگلیس توجه داریم و با ترزا می در حاشیه نشست گروه بیست گفتگوی کوتاهی داشتم. حفظ حق آزادی بیان ضروری است و آنچه در فرانسه رخ می دهد مربوط به افزایش بهای سوخت است.
وی خاطرنشان کرد: سیاست خارجی مستقل ترکیه را با وجود عضویت این کشور در ناتو، تحسین می کنیم. غربیها برای تقویت وحدت خود دشمن تراشی می کنند و به این منظور روسیه را انتخاب کرده اند، زیرا روسیه یک ابرقدرت و کشور هسته ای است. برای دیدار احتمالی با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و در صورت تمایل واشنگتن برای گسترش روابط بین دو کشور آمادگی داریم.
رئیس جمهور روسیه در نشست خبری سالانه خود در مسکو گفت: از حجم تبادل تجاری با چین راضی هستیم و روابط برجسته ای با این کشور در همه زمینه ها داریم. همکاری با چین برای ما بسیار اهمیت دارد و به امنیت و ثبات در صحنه بین المللی مربوط است. برای تحریم روسیه بهانه ماجرای اسکریپال را مطرح کردند و اگر این ماجرا هم نبود، به بهانه دیگری متوسل می شدند. تاثیر منفی تحریم ها را احساس می کنیم، اما اقتصاد روسیه با تحریم ها سازگاری پیدا کرده و این تحریم ها تاثیر مثبتی بر صنایع ما داشته است.
تنها هدف تحریمها ممانعت از پیشرفت و توسعه روسیه است.
وي افزود: در دهه 1990 و اوایل دهه 2000 نیز ما با تحریم مواجه بودیم. علتش این است که قدرت فدراسیون روسیه در حال افزایش بوده و قدرت رقابت آن در افزایش است. یک بازیگر قدرتمند وارد عرصه شده است که نمی توان آن را نادیده گرفت. بسیاری از شرکا این را نمی خواهند... ما یک جمعیت 160 میلیون نفری داریم و از منافع مردم خودمان محافظت می کنیم. ما با ملاحظه و با خویشتنداری و با آرامش از منافع خودمان محافظت می کنیم و این کار را خواهیم کرد.
شرکتها و کشورهای اروپایی بواسطه این سیاست تحریمها بیشتر متضرر شده اند.
پوتین گفت: اقتصاد روسیه خود را با این محدودیت های جدید سازگار کرده است. من در ابتدای این کنفرانس مطبوعاتی گفتم که پس از رکود اقتصادی جهانی سال 2008، تولید ناخالص داخلی ما بدون هیچ تحریمی 7.8 درصد کاهش یافت و پس از وضع شدن تحریم ها در سال 2014 تولید ناخالص داخلی ما فقط 2.5 کاهش یافت. درباره تاثیرات جانبی تحریم ها بر اقتصاد نیز باید بگویم که ما قطعا ارزیابی خودمان را در این باره داریم اما اجازه دهید مخالفان ما، مانند وزارت خزانه داری آمریکا، چه ارزیابی از این تحریم ها دارند.
روسیه در تمام سالهای گذشته با موفقیت توانسته خودش را با این نوع سیاستها وفق دهد
وي افزود وزارت خزانه داری آمریکا معتقد است که این کاهش 2.5 درصدی تولید ناخالص داخلی روسیه در سال 2015 فقط تا یک سوم به سبب تحریم ها بوده است و دو سوم دیگر آن به سبب کاهش قیمت محصولات هیدروکربنی بوده است. من فکر می کنم تاثیر تحریم ها حتی کمتر از یک سوم است. این تحریم ها بر تحریم کنندگان تاثیر بیشتری داشته است. اقتصاد اروپا در نتیجه این تحریم ها 500 میلیارد یورو ضرر کرد. آنها نتوانسته اند مثل گذشته بسیاری از کالاها و محصولات خود را صادر کنند. آنها همچنین نتوانسته اند مثل گذشته واردات داشته باشند. نرخ بیکاری در روسیه 4.8 درصد است. تحریم ها برای همه مضر بوده است اما اقتصاد ما خود را با آن سازگار کرده است. اقتصاد ما به رغم برخی تاثیرات منفی این تحریم ها خود را با آن سازگار کرده است. این تحریم ها تاثیرات مثبتی نیز داشته است. مثلا ما به فکر استفاده از منابع خودمان افتاده ایم.
تصمیم گیری درباره سرنوشت ملوانان بازداشت شده اوکراینی پس از پایان محاکمه آنها
رئیس جمهور روسیه در ادامه گفت مقامات کی یف سیاست خصمانه علیه روسیه در پیش گرفته اند و برای برهم زدن روابط دو ملت تلاش می کنند. آنچه در اوکراین رخ می دهد دخالت سیاسی در کلیسای ارتدکس است. از توسعه طلبی روسیه در شبه جزیره کریمه سخن می گویند، اما آنچه رخ داد همه پرسی از شهروندان بود.
پوتين افزود درباره سرنوشت ملوانان بازداشت شده اوکراینی پس از پایان محاکمه آنها تصمیم گیری خواهد شد.
نیازی به حضور نظامی آمریکا در سوریه نداریم
رئیس جمهور روسیه گفت: با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا موافق هستم که داعش در سوریه شکست خورد. البته این خطر وجود دارد که داعش بار دیگر در سوریه قدرت بگیرد.
پوتین افزود: ما نیازی به حضور آمریکا در سوریه که در اصل هم غیرقانونی بود، نداریم. در خصوص خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه من واقعا نمی دانم معنای این چیست. مثلا آمریکا در 17 سال گذشته در افغانستان حضور داشته است و آنها هر سال می گویند که قصد دارند سربازان خود را از این کشور خارج کنند. آنها هنوز هم در افغانستان هستند. آیا به سربازان آمریکایی در سوریه نیازی هست؟ ما که چنین فکر نمی کنیم. فراموش نکنیم که حضور آنها در سوریه غیرقانونی است. نه شورای امنیت با این حضور موافقت کرد و نه دولت سوریه. اگر آمریکا قصد خروج از سوریه را دارد، این تصمیم صحیحی است.
هشدار در مورد خطر بروز جنگ هسته ای
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با اعلام اینکه خطر بروز جنگ هسته ای دست کم گرفته می شود، هشدار داد چنین جنگی ممکن است به نابودی تمدن انسان بیانجامد.
پوتين با اشاره به لزوم رسیدن به توافق کنترل تسلیحاتی جدید با آمریکا گفت: آنچه امروز شاهد آن هستیم فروپاشی سازوکار کنترل تسلیحات هسته ای در جهان، پس از خروج آمریکا از پیمان نیروهای میان برد هسته ای است. عملی نشدن گفتگو بین آمریکا و روسیه درباره معاهده استارت جدید تاسف آور است. گمانه زنی درباره پیامدهای خروج آمریکا از پیمان نیروهای میان برد هسته ای دشوار است و می تواند به فاجعه هسته ای در جهان تبدیل شود.
وي ابراز امیدواری کرد این مسئله با تصمیم گیری بر اساس عقلانیت حل و فصل شود.
روسیه باید در میان پنج اقتصاد برتر جهان باشد
رئیس جمهور روسیه در نشست خبری سالانه خود در مسکو گفت: همزمان با افزایش دستمزدها، تولید ناخالص داخلی در ده ماه گذشته یک و هفت دهم درصد افزایش یافت. می خواهیم روسیه در میان پنج اقتصاد برتر جهان باشد
پوتین افزود: میزان بیکاری در روسیه از پنج و دو دهم درصد در سال گذشته به چهار و دو دهم درصد کاهش یافت.
محکوميت به رسمیت نشناختن پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا
پوتین در ادامه نشست خبری سالانه خود گفت: ترامپ برنده انتخابات شده است و این موضوع بدیهی است. اما آنها نمی خواهند این پیروزی را به رسمیت بشناسند. این احترام نگذاشتن به رأی دهندگان است.
وی رأی به برگزیت را همانند رأی به ترامپ دانست و گفت: هیچ کس نمی خواهد برگزیت را اجرا کند.