پُز نتانیاهو به ریسه رفتن تازه به دوران رسیده های سعودی به عادی سازی رابطه
نخست وزیر رژیم صهیونیستی در جمع سفیران خارجی این رژیم از عادی سازی برخی از کشورهای عربی با این رژیم بدون پیشرفت در مذاکرات صلح با فلسطینی ها تمجید کرد و کوشید آن را یک دستاورد مهم برای سیاست خارجی خود جلوه دهد.
با توجه به اینکه نتانیاهو در عرصه داخلی به دلایل مختلف از جمله افشای پرونده های فساد ملی خود و خانواده اش و همچنین به علت ضعف عملکرد در برابر حملات ضد صهیونیستی اخیر در کرانه باختری و یا شکست عملیات نفوذی اخیر به غزه با فشارهای روز افزون داخلی آن هم در آستانه انتخابات مواجه است از این رو با این اظهارات می خواهد به نوعی عملکرد خود را توجیه کند و آن را موفقیت آمیز نشان دهد. با اینحال این اظهارات از یکسری واقعیات تلخ پرده برمی دارد؛ از جمله اینکه این دسته از کشورهای عربی با پیشگامی در عادی سازی رابطه با این رژیم به فلسطینی ها خیانت کرده اند و از پشت به مردم فلسطین خنجر زده اند.
کودتاگرایان تازه به قدرت رسیده سعودی به رهبری محمد بن سلمان با همراهی امارات و بحرین، سد راه عادی سازی رابطه با رژیم صهیونیستی را شکستند و متعاقب آن برخی دیگر از کشورهای عربی مانند عمان نیز گام در این مسیر گذاشتند و زمزمه تلاش های مشابه از سوی سودان و مغرب نیز شنیده می شود.
محمد بن سلمان در حالی گام در این مسیر گذاشت که حتی در طرح پیشنهادی ملک عبدالله پادشاه فقید این کشور عادی سازی رابطه با این رژیم به اجرای قطعنامه های 242 و 338 شورای امنیت در خروج رژیم صهیونیستی از اراضی اشغالی سال 1967 از جمله کرانه باختری و نوار غزه در فلسطین مشروط شده بود و در واقع وی با این پیشگامی به طرح صلح پیشنهادی کشور متبوع خود نیز پشت کرد.
این اتفاق در جریان همراهی عربستان با پروژه براندازی در سوریه نیز تکرار شد و در واقع زمینه های اولیه نزدیکی دو طرف از آنجا صورت آشکار به خود گرفت که البته گفته می شود در جنگ سال 2006 رژیم صهیونیستی به لبنان دو طرف نیز در یک جبهه قرار داشتند.
پروژه ایران هراسی یکی از عوامل تاثیرگذار در نزدیکی روابط رژیم صهیونیستی با محور سعودی است از این رو اکنون مشخص می شود که از همان ابتدا یکی از اهداف اجرای این پروژه کشاندن محور سعودی به سمت این رژیم بوده و به نوعی عربستان و همپیمانان آن در این دام افتاده اند.
با وجود اینکه در گذشته برخی از کشورهای عربی مانند مصر و اردن نیز به جرگه عادی سازی رابطه کشانده شده بودند اما به نظر می رسد آثار و عواقب دور جدید عادی سازی می تواند برای موضوع فلسطین بسیار مخرب تر و فاجعه آمیزتر باشد. زیرا در گذشته عادی سازی به صورت تک به تک شروع می شد و گاهی نیز سالها و دهه ها طول می کشید که قبح آن ریخته شود و دوم اینکه کشورهای سازش کننده از تعهد خود برای تشکیل دولت فلسطین دست نمی کشیدند اما اکنون تازه به قدرت رسیده های سعودی علاوه بر خود چند کشور دیگر را نیز دنبال خود می کشند و دوم اینکه در حالی گام در مسیر عادی سازی گذاشته اند که تندروهای حاکم بر تل آویو با حمایت افراطیون حاکم بر دولت ترامپ به صراحت طرح تشکیل دولت حداقل فلسطینی را نیز کنار گذاشته اند و برای حذف فلسطین از نقشه خاورمیانه در چارچوب طرح موسوم به معامله قرن بسیج شده اند که در این طرح نیز عربستان در کنار معماران آن قرار دارد.
در چنین وضعیتی به نظرمی رسد حداقل کاری که فلسطینی ها می توانند انجام دهند این است که علیه این دسته از کشورهای عربی فضاسازی کنند تا بلکه مردم این کشورها جلوی این روند را بگیرند در غیراین صورت ادامه روند فعلی می تواند برای مسئله فلسطین فاجعه آمیز باشد.
-----------------------------
احمدکاظم زاده