معاون وزیر علوم: پژوهش اگر بتواند در زندگی نقش ایجاد کند و باعث رفاه شود جایگاه بالایی خواهد داشت.
او گفت: بزرگترین مانع برای کاربردی کردن پژوهش ها نگاه و الگوی ذهنی ماست. چهل سال پیش بعد از انقلاب در شرایطی بودیم که متخصص نداشتیم و پزشک و متخصص خارجی داشتیم بنابراین بعد ازانقلاب تمرکز به سمت آموزش نیروی متخصص بود و به سمت آموزش رفتیم. در فرایند نواوری از ایده تا محصول شروع به حرکت کرده ایم و آرام آرام زیرساخت ها برای رسیدن به فناوری آماده شده است.
او گفت: ماهیت علم این است که یافته های علمی جمع می شود و ممکن است از در هر جای جهان از آن استفاده شود. نکته مهم این است که در انتشار مقاله ماهیت پژوهش مهم است ولی ماهیت فرایند این است که باید به نفع مردم باشد.
برومند افزود: همه فعالیت های آموزشی و پژوهشی نشان دهنده این است که پشتوانه پژوهشی وجود دارد اما نکته مهم این است که بدانیم چقدر نوآوری داشته ایم؟ فرایند های اجرایی، ابزارها و منابع انسانی در فعالیت های پژوهشی مهم هستند.
او گفت: در سیستم برنامه ریزی تغییر لازم است بنابراین باید بودجه ها برنامه محور شود و مکانیزم ها به گونه ای باشد که بودجه ها متناسب با نیازها باشد.
برومند گفت: باید راهی پیدا کنیم که دانشگاه ها دغدغه بودجه نداشته باشند.
یکی از بحث های مهم راهبرد صنعتی است بنابراین اگر صنعت به سمت صنعت نوآور پیش برود باید زنجیره تامین داشته باشد پس بسیار مهم است که در وزارت صمت، نیرو و وزارت نفت به این نکته توجه شود که از امکانات برای توسعه این بخش کمک گرفت.
رضا ملکزاده معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درباره چایگاه پژوهش گفت: ما پیشرفت هایی در پژوهش داشته ایم اما تا جایگاه ایده آل هنوز فاصله داریم. بخش عمده ای از زیرساخت ها برای نگهداری نیروها لازم است که هنوز به آن جایگاه نرسیده ایم.
ملک زاده گفت: پیشرفت در علم و فناوری نیاز به سرمایه گذاری دارد. به طور مثال در پزشکی اکثر تولیدات علمی به مصرف می رسد. شرکت های دانش بنیان نیاز به حمایت دارند و باید امکانات و تسهیلات فراهم شود و به جوانان اعتماد شود. ما بزرگترین مرکز پیوند کبد در جهان را داریم اما هنوز این اعتماد لازم برای سرمایه گذاری ایجاد نشده است.
در شش ماهه اول سال 2018 تعداد 55 هزار مقاله داشته ایم که این نشانه تولید علم است که در جهان نیز به مرتبه پانزدهم تولید کننده علم رسیده ایم.
او افزود: برای تولید علم در کشور نیاز است که سرمایه گذار شود. در فناوری باید به جوانان اعتماد کرد و صندوق های مشارکت و وی سی را در کشور تقویت کرد.
وی گفت: ما ضمن اینکه باید در فناوری پیشرفت کنیم در پژوهش نیز لازم است سرمایه گذاری کنیم.
پیمان صالحی معاون نوآوری و تجاریسازی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دیگر مهمان برنامه گفت: ما در برخی حوزه ها در پژوهش موفق بوده ایم اما در حال حاضر باید به فکر این باشیم که چگونه پژوهش می تواند تولید رفاه در جامعه کند؟ بنابراین ما باید نسبت را به گونه ای توجه کنیم که ضریب تبدیل پژوهش به رفاه و ثروت را افزایش دهیم.
ما علاوه بر تولید مقاله نیرویی هم تقویت می کنیم که بتواند اهداف را پیگیری کند و انجام دهد.
صالحی گفت: حضور شرکت های دانش بنیان در اقتصاد ما اثر گذار شده است بنابراین در کشور برای اینکه به سمت رفاه و ثروت برویم نیاز به سرمایه گذاری است. سرمایه گذاری ها بین ایده های اولیه یکی از مشکلات ماست که باید توجه بیشتری شود بنابراین بخش خصوصی باید به سمت سرمایه گذاری در استارتاپ ها فعالیت کند و استفاده از منابع به سمت تولید فرهنگ سازی شود.
او در ادامه درباره اقتصاد دانش بنیان گفت: اگر بتوانیم همزمان با ارتقای فرهنگ مردم بخش خصوصی را حمایت و از طرف دیگر تصدی دولت را کم کنیم می توان اقتصاد مولد ایجاد کرد.