بسته سلامت ؛
شیر مادر از چاقی کودکان پیشگیری میکند
برخی عوامل دوران شیرخوارگی میتواند در بروز چاقی دوران کودکی نقش داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت: با توجه به نتایج مطالعات علمی، عوامل ارثی و محیطی متعدد از جمله وزن تولد و نوع شیر مصرفی در دوران شیرخوارگی در بروز چاقی دوران کودکی موثر است.
فاطمه شفیعی ادامه داد: پژوهشهای گوناگون نشان داده ترکیبات موجود در شیر مادر میتواند در پیشگیری از بروز اضافه وزن و چاقی موثر واقع شود؛ شیر مادر دارای ترکیباتی است که میتواند عامل رشد اپیدرمال باشد که خود مهارکننده تقسیم و تمایز سلولهای چربی (آدیپوسیت) است.
این کارشناس ارشد تغذیه اضافه کرد: بخشی از پروتئینهای شیر مادر از جمله ایمنوگلوبینها نسبت به PH اسیدی و پروتئولیز مقاوم هستند و در نتیجه به طور کامل هضم و جذب نمیشوند؛ مصرف بیش از حد پرتئین موجود در شیر مصنوعی میتواند به ترشح انسولین و عامل رشد شبه انسولینی منجر شود.
شفیعی توضیح داد: مشاهده شده که غلظت انسولین پلاسما در نوازدان تغذیه کننده از شیرخشک بیش از شیر مادر بوده است که این حالت میتواند به افزایش رسوب چربی و افزایش تشکیل و رشد سلولهای آدیپوسیت در بدن منجر شود.
این عضو دانشکده تغذیه و علوم غذایی یادآور شد: از آنجا که مصرف شیرمادر و تداوم آن در دو سال ابتدایی عمر، علاوه بر فواید جسمی و عاطفی برای مادر و شیرخوار میتواند در پیشگیری از بروز اضافه وزن و چاقی و در نتیجه بروز بسیاری بیماریهای غیر واگیر ناشی از چاقی در سنین بزرگسالی مفید واقع شود، لازم است آموزش بیشتری در این رابطه به خانوادهها داده شود تا با تشویق مادران به شیردهی و تداوم آن، علاوه بر کمک به سلامتی دوران شیرخوارگی و کودکی، گامی در مسیر پیشگپیری اولیه از بروز چاقی و بیماریهای ناشی از آن در سنین بعدی برداشته شود.