با وجود خروج آمریکا از برجام و کوتاهی های اروپا در این زمینه، کارن پیرس ادعا میکند: "هیچ دلیل قانونی برای اینکه ایران قطعنامه 2231 را نقض کند وجود ندارد".
کارن پیرس نماینده انگلیس در سازمان ملل پس از نشست غیر علنی شورای امنیت به خبرنگاران گفت: "هیچ دلیل قانونی برای اینکه ایران قطعنامه 2231 را نقض کند وجود ندارد".
شورای امنیت سازمان ملل روز سه شنبه خبری را مبنی بر "انجام آزمایش موشکی در ایران" در نشستی محرمانه بررسی کرد.
این نشست سه روز بعد از آن برگزار شد که مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا ادعا کرد ایران یک موشک بالستیک میانبرد با قابلیت حمل چندین کلاهک هسته ای را آزمایش کرده است و این موشک "دارای بردی است که به آن امکان می دهد بخش هایی از اروپا و همه نقاط خاورمیانه را هدف قرار دهد".
پمپئو با این ادعا که آزمایش موشکی و تکثیر موشکی ایران رو به افزایش است، اقدامات ایران را محکوم کرد و خواستار توقف فوری "همه فعالیت های مرتبط با موشک های بالستیک دارای قابلیت حمل سلاح هسته ای شد".
نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل نیز دیروز از شورای امنیت خواست تا با اجماع "آزمایش موشکی تحریک آمیز" ایران را که روز اول دسامبر انجام شد محکوم کند.
یکی از مسائل مورد بحث در این نشست، پایبندی ایران به یکی از قطعنامه های شورای امنیت است که در آن توافق هسته ای 2231 (سال 2015) ایران با قدرت های غربی مورد تایید قرار گرفت و در نهایت دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا- بدون توجه به تعهدات واشنگتن در این توافق - ماه مه امسال از آن خارج شد.
در یکی از بندهای اساسی این قطعنامه از ایران درخواست شده است "هیچ فعالیت مرتبط با موشک های بالستیک دارای قابلیت حمل سلاح هسته ای انجام ندهد".
وزیر خارجه آمریکا پیش از این بدون اشاره به خروج آمریکا از برجام - که نقض آشکار قطعنامه 2231 شورای امنیت درباره برجام است - این آزمایش را ناقض این قطعنامه دانست.
هیئت ایران در سازمان ملل نیز روز سه شنبه در بیانیه ای اعلام کرد "این آمریکاست که با خروج غیر قانونی از توافق هسته ای، مشخصا آن قطعنامه را نقض کرده است"
در این بیانیه همچنین آمده است "همه فعالیت های مرتبط با موشک های بالستیک ایران در همخوانی کامل با قطعنامه 2231 شورای امنیت است.
در نامه انگلیس، فرانسه و آلمان به شورای امنیت نیز تصریح شده است در ایران در 30 سپتامبر و یکم اکتبر موشک های بالستیک «کوتاه برد» ذوالفقار و قائم ازمایش شده است (نه یک موشک بالستیک). به گزارش امروز آسوشیتدپرس انگلیس، فرانسه و آلمان - سه قدرت غربی باقی مانده در توافق هسته ای - نامه ای به شورای امنیت فرستاده بودند که روز سه شنبه بین اعضا توزیع شد. در این نامه آمده است موشک های بالستیک کوتاه برد ذوالفقار و قائم ایران که در 30 سپتامبر و یکم اکتبر آزمایش شدند، به صورت ذاتی قابلیت حمل سلاح هسته ای را دارند.
کارن پیرس نماینده انگلیس در سازمان ملل پس از نشست غیر علنی شورای امنیت به خبرنگاران گفت کشورهای عضو در مورد آزمایش روز یکم دسامبر ابراز "نگرانی فراوان" کرده و تاکید کردند در قطعنامه 2231 اشاره نشده است که سلاح های هسته ای باید روی موشک ها نصب شود. با این حال پیرس اقدامات ایران را "برخلاف" قطعنامه دانست و آن را "بخشی از فعالیت های بر هم زننده ثبات منطقه" خواند.
در این میان مطلب جالب این است که پیرس میگوید: "هیچ دلیل قانونی برای اینکه ایران قطعنامه را نقض کند و سپس سخنگوی این کشور وانمود کند در قطعنامه از این کشور خواسته نشده است چنین موشک هایی نسازد" وجود ندارد".
در حالی این مقام انگلیسی چنین ادعایی را مطرح میکند که آمریکا هم برخلاف قطعنامه شورای امنیت از برجام خارج شده و هم در تلاش دیگر اعضا توافق هستهای برای اجرای بخشهای اقتصادی برجام کارشکنی میکند. این کارشکنی سبب شده تهران با وجود عمل کردن به تعهداتش هستهای خود تا کنون نه تنها از مزایای اقتصادی این توافق بهره نبرد بلکه به دلیل اقدامات آمریکا با مشکلات اقتصادی هم روبرو شود.
طبیعتا این اقدامات میتواند در چارچوب تهدید علیه امنیت جمهوری اسلامی ایران تفسیر شود و هر واکنشی را در پی داشته باشد، هرچند تا کنون مردم و مسئولین جمهوری اسلامی نجابت به خرج داده و همچنان به تعهدات خود پایبند هستند.
هیئت دیپلماتیک ایران در سازمان ملل در بیانیه خود همچنین اعلام کرد برنامه موشک های بالستیک این کشور کاملا دفاعی و "عاملی بازدارنده در برابر تهدیدهای خارجی" است. این هیئت اعلام کرد اقدام ایران ناقض قطعنامه شورای امنیت نیست. در این بیانیه همچنین آمده است: "برنامه موشک های بالستیک ایران به عنوان یک قابلیت دفاعی متعارف به این شکل طراحی شده است که فقط بتواند کلاهک های متعارف را حمل کند و در نتیجه هیچیک از موشک های بالستیک ایران برای حمل کلاهک هسته ای طراحی نشده اند... و ایران هرگز برای به دست آوردن سلاح هسته ای تلاش نکرده و نخواهد کرد".
--------------------------------
عبدالرضا خلیلی