کمیسیون انرژی اتاق ایران، از بیتوجهی وزارت نیرو به وضع نیروگاههای برق مقیاس کوچک در کشور انتقاد کرد.
در این نشست، علی علایی، عضو هیئت مدیره انجمن CHP ایران با اشاره به اهمیت احداث نیروگاههای پراکنده در سطح کشور، اضافه کرد:
وزارت نیرو با وجود ضرورت دریافت نظرات بخش خصوصی به عنوان سرمایهگذاران اصلی این حوزه به هنگام تهیه پیشنویس قانون مربوط به این دست از بنگاهها، بسیاری از نکات موردنظر بخش خصوصی را نادیده گرفت.
وی تأکید کرد: البته در این مورد رایزنیهای خوبی با سازمان برنامه و بودجه داشتیم و خوشبختانه دیدگاههای ما را پذیرفتند اما همچنان درگیریهایی بین وزارتخانه و سازمان برنامه و بودجه وجود دارد.
این فعال اقتصادی با اشاره به برخی مزیتهای نیروگاههای CHP گفت: این نیروگاهها را میتوان به صورت پراکنده و نزدیک به محل مصرف، تأسیس کرد، درنتیجه میزان هدررفت برق به هنگام انتقال برق، کاهش چشمگیری پیدا میکند. همچنین این نیروگاهها میتواند در زمان پیک مصرف یعنی در فصل تابستان با ظرفیت و توان بیشتری، برق تولید کنند.
وی ادامه داد: همچنین این نیروگاهها را میتوان با سرمایه کمتری، ایجاد کرد. از طرفی پشتیبان خوبی برای تولید برق در زمان پیک مصرف خواهد بود.
عضو هیئت مدیره انجمن CHP ایران به قانون برنامه ششم توسعه و تکلیفی که در آن برای تولید 25 هزار مگاوات برق در انتهای این برنامه پیش بینی شده است، اشاره کرد و افزود: این بند قانونی لحاظ شده اما همچنان ترکیب تولیدکنندگان و چگونگی تولید آن مشخص نیست.
علایی از تأکید وزارت نیرو در مورد برگزاری مناقصه در روند تأسیس نیروگاههای مقیاس کوچک خبر داد و گفت: از آنجا که این نیروگاهها را میتوان در دل کارخانهها نیز احداث کرد، بنابراین تأکید بر برگزاری مناقصه معنایی ندارد.
وی همچنین ضرایب ساعتی در قراردادهای خرید تضمینی را نیز به عنوان یک چالش مهم بیان کرد و افزود: دولت باید بپذیرد که در فصل زمستان، ضرایب ساعتی در قراردادهای خرید تضمینی را برای نیروگاههای کوچک مقیاس اعلام کند. برای مثال باید اعلام کند که در روزهای گرم تابستان، ضرایب ساعتی را 6 برابر در نظر میگیرد و در روزهای زمستان این رقم به یک ششم کاهش مییابد. بدین ترتیب میتوان در تابستان نیز از خدمات برقرسانی این نیروگاهها استفاده کرد.