از قدیم گفتن نه شتره که بار ببره نه مرغ که تخم به ارمغان بیاره اما این روزها اگه پر پریدن بهش داده بشه میتونه اقتصاد رو زیرو رو کنه
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز زنجان ، اینجا روستای کهلای خدابنده است با فاصله ای که بین مرز زنجان و همدانه
قدم به مزرعه که میزاریم تامیتونن ازمون فاصله میگیرن
با گردنهای بلند ودراز تقریبا هم قدوهم ردیف راهی گوشه ای از مرکز پرورش می شوند
شنیده بودم پرنده ای هستن که نباید آرامش روازشون گرفت.
بابایی 60 ساله تولید کننده ومسئول این مجموعه پرورشی شترمرغ هست.
مجموعه ای که حدود 4 میلیارد تومان برای اون هزینه شده و65 قطعه مادر وهزار300 قطعه گوشتی دراون نگه داری میشه
اومی گوید: 12 سال است پرورش شترمرغ رو آغازکرده است.
بابایی که خود پزشک تغذیه هم هست اینکارو دراوقات فراغتش انجام میده و دراین سالها تونسته حدود 20 تا30 نفرروهم به صورت ثابت وفصلی مشغول کارکنه.
همزمان که شترمرغها رو هدایت می کنه تا آب بخورند میگه دولت وجهادکشاورزی هیچ حمایتی نداشتن و دراین راه اگر خودم قدم برندارم حتما دچار ضرر خواهم شد .
بابایی میگوید: ازمشکلات بزرگ این حوزه مراکز فرآوری هست ازجمله ایجادکشتارگاه که مجوزی بهش داده نشده
این تولید کننده می افزاید: متاسفانه شترمرغ اگر درست نگهداری نشود دچار استرس می شود و اگر این اتفاق بیفتد دیگر گوشت این پرنده قابلیت مصرف ندارد .
بابایی می گوید:هم اکنون با هزینه شخصی خود شترمرغها را اززنجان جابجا به نزدکیترین کشتارگاه می راسند تا خسارتی واردنشود.
وحالا کارگران مشغول کار هستند وشترمرغها رو هدایت می کنند
اصغر از کارگران فصلی مجموعه پرورش شترمرغ است.
اومی گوید: پول کارگری می گیرد وازکارش رازی است اما با توجه به حساسیت شترمرغها مجبورند برخی موارد را رعایت کنند تا آرامش آنها بهم نخورد .
اوبا خنده می افزاید: مثلا اینکه زنگ گوشیمان نباید استرس زاباشد یا بلند باشد وبیشتر اوقات درحالت سکوت است .
شترمرغها درکمال آرامش با گردنهای درازخودشون به دوردستها خیره شدند نقطه ای که قرارهست اگر مردم ومسئولان ازش حمایتکنند اونها روبه پرواز دربیاره
تقی پور ازدیگر پرورش دهندگان شترمرغ دراستان است که 13 سال است این کارراآغازکرده است.
وی می گوید: شترمرغ در2 سال به سن بلوغ می رسد ودرهرسال 60 تا80 تخم را تولید می کند. که برای رسیدگی به این تولید دریک مزرعه کوچک نیازبه کار30 تا50 نفربه صورت مستقیم است
یونجه وذرت که تغذیه اصلی شترمرغ است در3وعده عرضه وشترمرغ رادروزن طبیعی به 130 کیلومی رساند.
معاون اموربهبود تولیدات جهادکشاورزی استان زنجان می گوید: اقبال برای پرورش این پرنده صددرصد سودآور دراستان وکشور کم است
صادقی می افزاید: تولید و مصرف ارتباط تنگاتنگ باهم دارند وچون فرهنگسازی تغذیه ای مناسبی درجامعه صورت نگرفته است اگر تولید هم افزایش یابد بازار درحال حاضر پذیرا نیست .
وی می گوید: هم اکنون 2 واحد پرورش شترمرغ دراستان زنجان فعالیت دارند که مجموعه 2هزار و 150 قطعه ای در خدابنده و مجموعه هزارو65 قطعه ای درسلطانیه قراردارند .
حیدری ، مدیر امور طیور جهاد استان هم می گوید:هیچ مجوز برای بخش مادر صادرنمی شود واگر مجوز باشد فقط برای بخش پرواربندی است .
حیدری می افزاید: پرورش شترمرغ از جایگاه مناسبی برخوردار نیست علی رغم اینکه گوشت این پرنده هم وزنش گوشت قرمز وقیمت هرکیلوآن هم 60تا70 هزارتومان است .
وی درخصوص حمایت نشدن تولیدکننده ها می گوید: صنایع مربوط به شترمرغ یک صنعت جدید ونوپا دراستان وکشوربه حساب می آید وبه دلیل اینکه کالایی لوکس محسوب می شود جزءاولویتهای حمایتی جهادکشاورزی قرارنمی گیرد .
احمدی ، کارشناس جهاد معتقد است این پرنده هم اکنون به شکل نیمه صنعتی دراستان استفاده می شود و با ورود به عرصه صنایع بالادستی می توان پرورش وتولید شترمرغ رابه صورت صنعتی درآورد.
وی می افزاید: استفاده ازپوست شترمرغ که دردنیا دارای ارزش مادی بالایی است تنها درچندشهرازجمله تهران صورت می گیرد و پرورش دهندگان زنجانی هم اکنون بجزگوشت وتخم مابقی محصولات قابل استفاده این پرنده باارزش رابه تهران صادرمی کنندوودربرخی مواقع بدون کاربری دورریزمی کنند.
محمدی ، کارشناس جهادکشاورزی می گوید: این پرنده صددرصد پرفایده است وبجزء گوشت قرمز ، پوست ، مردمک چشم ، پا وتخم آن درزمینه های مختلف کاربرد صنعتی دارد
وی می افزاید: ازویژگیهای این پرنده قوی هیکل وپرسود قدرت سازگاری آن بامحیط است بطوریکه شترمرغ دردمای 20 درجه زیرصفرو50 درجه بالای صفرسازگاراست.
محمدی می گوید: بیشترین استفاده آن درگوشت قرمز است که اهمیت غذایی آن بین گوشت قرمز گوساله وگوشت مرغ است و از چربی بسیارپایین یک تادو درصد برخورداراست
موسوی، کارشناس تغذیه هم می گوید: شترمرغ علاوه برارزش غذایی مفید که داراست کاربرددیگری هم دارد
وی می گوید: روغن شترمرغ برای بیمارانی که دچاردرد مفاصل هستند ویاافرادی که پوست خشک دارند می تواند بسیارپرفایده باشد.
به گفته کارشناسان چرم شترمرغ درصورت استفاده صنعتی 60 درصد درآمد اصلی رابه دست بهره بردارمی رساند ، چرمی که قابل قیاس باتمساح وفیل است که جزء گرانترین چرم ها دردنیا محسوب می شود .
هرشترمرغ ماده سالیانه 80 تا90 تخم تولید می کندکه درطول یک ونیم سال مجموع عایدات 90 تخم پرنده بالغ شده هزارو800 کیلوگرم گوشت و40 تخته پوست وچرم است
حال پرنده ای که با سرعت 80کیلومتر حرکت می کند می تواند تولیدی کننده های کشور را هم باهمان سرعت به رشد اقتصادی برساند درصورت اما و اگرهای فراوان...
با آرامشی که هم پرنده لوکس به آن احتیاج دارد هم تولید کننده های کشور و استان
*معصومه امینی