رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: تاکنون حدود ۵۰۰ میلیارد تومان از منابع مالی بازار سرمایه برای توسعه حمل و نقل ریلی در کشور استفاده شده که با توجه به حجم و گستردگی این بازار، این رقم بسیار ناچیز است.
وی افزود: بین سال های 1390 تا 1395 مجموع اوراق بهادار منتشر شده برای بخش ریلی از طریق بازار سرمایه، حدود 92 میلیارد تومان بود اما در سال 1395 این رقم به 51 میلیارد تومان افزایش یافت و در سال 1396 به 135 میلیارد تومان رسید.
رئیس سازمان بورس اوراق بهادار ادامه داد: کل اوراق بخش ریلی که امسال از طریق بازار سرمایه تامین مالی شده تاکنون به 160 میلیارد تومان رسیده است.
محمدی خاطرنشان کرد: ایران در میان کشورهای اسلامی دارای متنوع ترین ابزارهای مالی در بازار سرمایه است و باید از این ظرفیت گسترده برای تکمیل زیرساخت های مختلف کشور و از جمله زیرساخت های ریلی کشور استفاده کنیم.
به گفته رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار کشور، تکمیل زیرساخت در اقتصاد کلان کشورها آثار بسیار مثبتی دارد و هرچند ممکن است در بازگشت سرمایه آن تاخیر یا ابهاماتی وجود داشته باشد در نهایت سرمایه گذاری در این بخش به رونق سایر بخشهای اقتصادی منجر می شود.
وی افزود: تامین مالی مبتنی بر اوراق بدهی که اکنون گردش مالی آن به بیش از 90 هزار میلیارد تومان رسیده ظرفیت بسیار خوبی برای تامین منابع مالی مورد نیاز برای توسعه حمل و نقل ریلی است که می توانیم با اختصاص آن به بخش خصوصی از این ظرفیت به خوبی به نفع اقتصاد ملی استفاده کنیم.
محمدی با تاکید بر اینکه وظیفه ما کمک به توسعه کشور و اقتصاد ملی است ادامه داد: بازار سرمایه می تواند مانند معاملات بخش انرژی در این بازار، بلیت های فروخته شده را براساس قراردادهای سلف (مبادلات آینده) به زمان حال منتقل کند.
رئیس سازمان بورس گفت: همه مقررات حاکم بر بازار بورس بسیار شفاف است و شرکت های تامین مالی بازار سرمایه میتوانند با استفاده از روش های مختلف و ابزارهای مالی، سرمایه مورد نیاز صنعت حمل و نقل ریلی را فراهم کنند.
وی افزود: وظیفه سازمان بورس، تامین مالی ارزان قیمت است که با انتشار اوراق و مهندسی آن و با استفاده از ابزارهای متنوع مالی، تامین سرمایه را برای بخش خصوصی عملیاتی کند و در این زمینه نمی توان توسعه بخش های مختلف حمل و نقل هوایی ،دریایی ، ریلی و زمینی را نادیده گرفت.
اوراق مالی اسلامی ظرفیت بزرگی برای سرمایه گذاری در بخش ریلی است
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار کشور گفت: اوراق مالی اسلامی ظرفیت بزرگی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنعت حمل و نقل ریلی ایجاد می کند.
شاپور محمدی در جمع خبرنگاران و در حاشیه همایش فرصتهای سرمایه گذاری و تامین مالی در حوزه حمل و نقل ریلی در مرکز همایش های صداوسیما افزود: از سال 1390 تاکنون به مدد ظرفیت صکوک اجاره 500 میلیارد تومان سرمایه بخش خصوصی برای توسعه بازار حمل و نقل ریلی کشور استفاده شده است درحالیکه اوراق منفعت، جعاله، وکالت، مشارکت و سایر اوراق مالی - اسلامی ظرفیت های بزرگی هست که می تواند در این حوزه استفاده شود.
وی افزود: صکوک اجاره قبلا در بخش اجاره لکوموتیوها و واگن ها استفاده شده و نتیجه خوبی هم حاصل شده است و از این صکوک در یکی از خطوط هواپیمایی هم استفاده شده است.
محمدی درباره بازده سرمایه گذاری در این بخش نیز گفت: طبعا فرصت های بازدهی بخش های مختلف اقتصادی با هم متفاوت است و در شرایط اقتصادی رونق و رکود این بازده ها جابجا می شود اما در بازار سرمایه کشور، بخش ریل بخش مناسبی برای سرمایه گذاری محسوب می شود تا سرمایه گذاران بتوانند از این حوزه برای کسب بازده مناسب استفاده کنند.
وی تصریح کرد: طبیعتا سرمایه گذاری در این بخش می تواند به نوسازی ناوگان حمل و نقل کشور چه در بخش کالا و چه در بخش مسافر کمک کرده و ظرفیت های بیشتری در این بخش برای کشور فراهم کند.