کشورهای ضامن توافق آستانه با تغییر شرایط میدانی در سوریه به بهانه مبارزه با تروریسم مخالفت کردند.
این کشورها از همه گروه های معارض مسلح در سوریه خواستند از داعش و جبهه النصره جدا شوند. روسیه، ایران و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن توافق آستانه، استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه را محکوم کردند و از سازمان منع اشاعه تسلیحات شیمیایی خواستند در این باره تحقیق کند.
این کشورها در بیانیه پایانی نشست آستانه بر اراده خود برای تلاش مشترک به منظور آغاز فعالیت کمیته قانون اساسی سوریه تاکید کردند.
استفاده از سلاح شیمیایی نشانه تنش آفرینی است
بشار الجعفری نماینده سوریه در سازمان ملل که در نشست آستانه حضور داشت، در پایان این نشست در کنفرانس خبری گفت: استفاده از سلاح شیمیایی نشانه تصمیم اربابان گروه های مسلح در ادلب برای تنش آفرینی است. بعضی تروریست های خارجی در ادلب سوریه با حمایت ترکیه حضور دارند.
وي با اشاره به اقدام ترکیه در استقرار یازده هزار نیروی نظامی در خاک سوریه، از پایبند نبودن دولت ترکیه به تعهداتش در نشست های سوچی و آستانه انتقاد کرد.
الجعفری افزود: اگر اراده بین المللی برای کمک به سوریه برای عبور از رنج هایش وجود دارد، شرط اول آن عقب نشینی نیروهای بیگانه ای است که به صورت غیرقانونی در خاک سوریه حضور دارند. سی قطعنامه شورای امنیت با تاکید بر حاکمیت ملی، استقلال و وحدت سوریه آغاز می شود، اما این حرف برای عده ای فقط یک شعار است.
طرف ترکیه ای به تعهدات خود بر اساس توافقنامه سوچی که هفدهم ماه سپتامبر بین روسای جمهور روسیه و ترکیه امضا شد، پایبند نبوده است. وخامت اوضاع در ادلب تاثیر منفی بر دیگر استان های همجوار آن در سوریه به ویژه حلب، لاذقیه و شمال حماه گذاشته است. شاهد آن هستیم که گروه های تروریستی مستقر در ادلب، توافقها را نقض کردند و حملاتی به این سه استان داشتند. بنابراین اینکه می گوییم طرف ترکیه ای به تعهداتش در برابر توافقنامه سوچی عمل نکرده، شرایطی را ایجاد کرده است که تاثیر منفی بر غیرنظامیان بیگناه سوری داشته است. علاوه بر اینها همانطور که می دانید پس از چهارمین نشست در آستانه که حدود یکسال پیش برگزار شد، درباره ایجاد منطقه کاهش تنش در ادلب توافق شد. طرف ترکیه ای از سوی گروه های مسلح ضامن شد که این گروه ها به آتش بس پایبند باشند، اما چنین اقدامی صورت نگرفت. بنابراین شاهد پایبند نبودن مضاعف ترکیه به توافق ها هستیم که شامل پایبند نبودن به توافقنامه در چهارمین نشست آستانه و نیز توافقنامه سوچی هستیم. به همین علت شاهد حملات تروریستی از ادلب هستیم. فقط در دو ماه گذشته، سیصد و سی و سه مورد نقض آتش بس از ادلب به طرف سه استان همجوار آن رخ داده است.
مشروح سخنان بشار الجعفری نماینده سوریه در سازمان ملل