روسیه و چین در صدد تدوین طرحی برای کنار گذاشتن دلار از تجارت دو کشور و جایگزین کردن پول ملی خود به جای دلار در نظام پرداختی هستند.
مسکو و پکن به دنبال انقعاد قراردادی هستند تا استفاده از روبل (واحد پولی روسیه) و یوان (واحد پولی چین) را در تجارت دو طرفه و یا بین المللی جایگزین کنند.
روسیه و چین به منظور جلوگیری از تحریم هایی که هدف آنها معاملات مالی است، به دنبال کاستن از اتکای خود به دلار هستند.
این طرح، سامانه فرامرزی جدیدی برای پرداخت مستقیم با استفاده ارزهای ملی دو کشور است.
طبق گفته دیمیتری مدودف نخست وزیر روسیه که این ماه به چین سفر کرد، گفتگوها برای استفاده از کارت های اعتباری «یونیونپی» (UnionPay) چین در روسیه و استفاده از کارت های اعتباری «میر» (Mir) روسیه در چین، آغاز شده است. مدودف گفت: «نباید یک ارز بر بازار حاکم باشد، زیرا سبب می شود تا همه ما به شرایط اقتصادی کشوری وابسته شویم که این ارز (دلار) را ذخیره و عرضه می کند، حتی اگر درباره یک اقتصاد قوی همانند آمریکا حرف می زنیم.»
نخست وزیر روسیه افزود، تحریم های آمریکا، مسکو و پکن را به فکر استفاده از واحدهای پول ملی خود انداخته است، کاری که «ما باید ده سال پیش انجام می دادیم.»
مدودف تاکید کرد: «تجارت با روبل قطعا اولویت ما است؛ به هر حال ما باید روبل را از یک واحد ارزی مبادلاتی به ذخیره ارزی تبدیل کنیم.»
روسیه و چین موفق به اجرای مفاد توافق نامه مبادله ارزهای روبل-یوآن شده اند، توافقی که در سال 2014 میلادی برای افزایش تجارت با استفاده از ارزهای ملی دو کشور و از بین بردن وابستگی به دلار و یورو به اجرا در آمد. این قرارداد در پایان سال 2017 میلادی تمدید شد.
گردش مالی بین کشورهای روسیه و چین به شکل قابل توجهی به 77 میلیارد دلار افزایش یافته است؛ از ژانویه تا سپتامبر سال جاری میلادی، این گردش مالی به میزان 30 درصد افزایش یافته است.
چین بزرگترین شریک تجاری روسیه به حساب می آید، حدود 15 درصد از کل مبادلات تجاری خارجی روسیه در سال 2017 میلادی با چین صورت گرفت. دو کشور انتظار دارند سطح تبادلات تجاری روسیه و چین در پایان سال جاری میلادی به 100 میلیارد دلار و در سال 2024 به 200 میلیارد دلار برسد.
سال گذشته میلادی، 9 درصد از صادرات روسیه به چین با روبل (توسط چینی ها) پرداخت شد و از سوی دیگر شرکت های روسیه نیز هزینه 15 درصد از واردات خود از چین را با یوان چین پرداخت کردند.