به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما، به نقل از خبرگزاری فرانسه,رئیس اجرایی دولت افغانستان گفت با وجود تلاش های آمریکا برای پیشبرد یک روند صلح جدید, هیچ نشانه ای دال بر جدیت طالبان در پایان دادن به فعالیت های شورشی 17 ساله خود مشاهده نشده است.
عبدالله عبدالله حتی در مقایسه با اشرف غنی, رئیس جمهور افغانستان و رقیب سیاسی خود, و همتایان غربی اش, درباره چشم انداز دستیابی به توافق (با طالبان) ابراز تردید بسیار بیشتری کرد.
اشرف غنی اوایل این ماه گفت موضوع این نیست که آیا توافق با طالبان به دست خواهد آمد یا خیر, بلکه موضوع این است که این توافق چه زمانی حاصل خواهد شد. این در حالی است که فرستاده آمریکا در امور افغانستان احتمال داد پیش از انتخابات ریاست جمهوری ماه آوریل, در خصوص توافق با طالبان پیشرفت هایی حاصل شود.
عبدالله عبدالله در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه در پاریس در خصوص طیف گسترده ای از مسائل, از جمله بلندپروازی های سیاسی خود گفت: ”به تازگی تلاش های جامعه بین المللی و به ویژه آمریکا از سر گرفته شده است. ما نمی خواهیم بی موقع قضاوت کنیم, اما تجربه ما تاکنون این بوده است که آنها (طالبان) هیچ نشانه ای دال بر قصد خود برای مشارکت جدی در مذاکرات صلح بروز نداده اند.“
وی این سخنان را پس از تازه ترین حمله فجیعی که غیرنظامیان را در کابل هدف قرار داد, بیان کرد. در این حمله که مراسم جشن به مناسبت میلاد پیامبر اسلام (ص) در یک تالار پذیرایی را هدف قرار داد, 55 غیرنظامی کشته شدند. عبدالله عبدالله , که کهنه کار سیاسی است که با نیروهای شوروی سابق در دهه 1980 و حکومت طالبان در دهه 1990 مبارزه کرده بود, این حمله را ”غیرقابل درک“ دانست.
نیروهای امنیتی افغان نیز به خاطر تشدید حملات طالبان و داعش در سراسر کشور تلفات بی سابقه ای می دهند.
رئیس اجرایی افغانستان که پنجشنبه پس از سفر سه روزه به فرانسه, به کابل بازگشت گفت قرار است از جزئیات دور اخیر گفتگوهای زلمای خلیل زاد, فرستاده آمریکا در امور افغانستان و طالبان -که گفته می شود هفته گذشته در قطر برگزار شده است- مطلع شود.
وی گفت نتیجه این گفتگوها هر چه باشد, افغانستان باید با وجود افزایش اخیر خشونت ها و پیشنهاد برخی برای به تاخیر انداختن برگزاری انتخابات, انتخابات ریاست جمهوری خود را طبق برنامه در ماه آوریل برگزار کند. وی گفت: ”نظر من این است که انتخاب در موعد مقرر برگزار شود, چرا که این بخشی از نظام است و مشروعیت نظام به برگزاری انتخابات بستگی دارد. در عین حال, تلاش های برای صلح باید با جدیت ادامه یابد.“
وی هر گونه ایده مبنی بر پیشرفت در گفتگوها با طالبان پیش از انتخابات را کم اهمیت شمرد و گفت: ”بسیار عجیب است اگر چنین اتفافی بیفتد, اما اگر چنین اتفاقی افتاد, مردم افغانستان از آن استقبال خواهند کرد.“
عبدالله عبدالله درباره بلندپروازی های سیاسی خود همه را در تعلیق نگه داشته است. این در حالی است که وی در سال های 2009 و 2014 دو بار در رقابت ها برای تصدی سمت ریاست جمهوری شرکت کرد؛ رقابت هایی که علاوه بر طرح اتهامات مبنی بر تقلب در انتخابات, پایان ناخوشایندی برای وی داشت.
عبدالله عبدالله پس از آنکه در انتخابات سال 2014 از اشرف غنی شکست خورد, در توافقی به میانجیگری آمریکا پذیرفت که نخست وزیر دولت وحدت باشد, اما رقابت بین وی و اشرف غنی همچنان ادامه دارد.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا در انتخابات ریاست جمهوری 2019 شرکت خواهد کرد یا خیر گفت: ”من به هر ترتیب مشارکت فعالانه خواهم داشت, اما هنوز تصمیم نهایی ام را نگرفته ام.“
عبدالله عبدالله درباره انتخابات ریاست جمهوری ماه آوریل, به صراحت اذعان کرد که در اصلاح نقاط ضعف موجود در نظام انتخاباتی افغانستان که تقلب در آن صورت می گیرد, پیشرفتی حاصل نشده است.
وی از انتخابات پارلمانی ماه اکتبر - که به واسطه استفاده بی نظم از یک فناوری بیومتریک جدید برای رای گیری, و مفقود شدن فهرست آراء یا فهرست آراء ناقص, دچار اختلال شد- ابراز تاسف کرد. وی گفت: ”توقع ما از انتخابات پارلمانی و نوع برگزاری انتخابات بسیار بیشتر بود, و توقع مردم هم خیلی بیشتر از این بود.“
هزاران شکایت به کمیسیون مستقل انتخابات ارائه شده است, اگرچه چهار میلیون رای دهنده, با نادیده گرفتن نگرانی های امنیتی پای صندوق های رای رفتند. دولت وحدت افغانستان وعده داده است مشکلاتی را -که بارها موجب تضعیت اعتماد به انتخابات افغانستان از زمان سرنگونی طالبان در سال 2001 شده است- حل کنند. اما عبدالله عبدالله گفت این تلاش ها, مانند تلاش در زمینه های دیگر, به دلیل ماهیت آشفته تصمیم گیری در دولت چندحزبی مختل شده است. وی گفت: ”دولت وحدت سال 2014 ابراز پایبندی کرد که شروع به اجرای اصلاحات خواهد کرد. اما ما خیلی دیر شروع کردیم. چرا؟“
شکست های رئیس اجرایی افغانستان در انتخابات در سال های 2009 و 2014 منجر به بحران های سیاسی شد که نظام سیاسی متزلزل این کشور را تهدید می کرد. با این وصف, آیا ناظران باید نگران یک انتخابات بی نظم دیگر باشند؟ عبدالله عبدالله گفت: ”انتخابات پارلمانی درس های زیادی داشت. اگر ما دیگر نهادهای مربوط به طور کامل و با جدیت با آن مسائل برخورد کنند, ما می توانیم, و باید انتخابات بهتری نسبت به سال 2014 داشته باشیم.“