سخنگوی وزارت بهداشت: با حذف یارانه شیر و لبنیات در سال ۸۹ و کاهش قدرت خرید خانوارها در مصرف شیر و لبنیات کاهش تدریجی داشتیم.
سخنگوی وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی گفت : به نمایندگی از وزارت بهداشت هشدار می دهم که با افزایش قیمت شدید اخیر شیر و لبنیات و با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، سرانه مصرف شیر و لبنیات در معرض کاهش قابل توجه قرار گرفته است.
وی افزود : کنترل قیمت، اختصاص منابع هدفمند برای تامین شیر و لبنیات مورد نیاز مردم و همچنین اقدامات حمایتی نظیر توزیع شیر در مدارس و یا بسته های غذایی حمایتی غنی از شیر و لبنیات برای فقرا و اقشار آسیب پذیر جامعه، از ضروریات این مقطع زمانی است.
حریرچی درخصوص موضوع کنترل تورم هزینه های سلامت از سال 96 تا کنون باید گفت با اقدامات انجام شده، 9 ماه متوالی است که تورم حوزه سلامت از تورم عمومی جامعه به میزان معنی دار و کاملا واضحی پایین تر است.
سخنگوی وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی افزود : تورم حوزه سلامت که در ربع قرن گذشته 40 درصد به طور متوسط از تورم عمومی جامعه بیشتر بوده است، در سال 96 تقریبا به سطوح مشابه تورم عمومی جامعه کاهش پیدا کرد (10.1 درصد در مقابل 9.6 درصد تورم عمومی).
حریرچی افزود : از آبان ماه سال 96 روند نزولی تورم سلامت شدت بیشتری پیدا کرد و در دوره 9 ماهه بهمن ماه 96 تا مهر سال 97 هر ماهه تورم سلامت از تورم عمومی کشور کمتر بوده است.
وی گفت : در مهرماه امسال تورم عمومی ماهانه بهداشت و درمان 2.2 درصد در مقابل 4.6 درصد تورم عمومی بر اساس اعلام بانک مرکزی بوده است (کمتر از نصف) و تورم سلامت مهرماه نسبت به مهر ماه سال گذشته 19.1 درصد است که تقریبا نصف تورم 36 درصدی عمومی کشور در یک سال منتهی به آخر مهر ماه است.
وی ادامه داد : ممکن است با توجه به نوسانات نرخ ارز و افزایش تورم و گرانی، این موفقیت بسیار بزرگ از لحاظ ذهنی ملموس نباشد و نیز ممکن است گفته شود که تورم حوزه سلامت روند معمول خود را داشته است و در مقابل تورم عمومی که افزایش پیدا کرده است، کمتر خود را نشان می دهد.
سخنگوی وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی گفت : در سال های 91 و 92 و نیز نیمه اول دهه 70 که تورم عمومی به صورت شدیدی افزایش پیدا کرد، تورم بخش سلامت به طور واضحی بیشتر از تورم عمومی بوده است که اقدامات وزارت بهداشت و همکاری جامعه پزشکی و تولیدکنندگان و واردکنندگان دارو و ملزومات پزشکی مانع تکرار این موضوع و جلوگیری از فشار بر مردم شد.
حریرچی افزود : سیاست واضح و قطعی دولت و وزارت بهداشت در شرایط تورمی کنونی که قدرت خرید خانوارها خصوصا در مورد هزینه های خوراکی و مسکن دچار محدودیت است، کنترل قیمت در حوزه سلامت و جلوگیری از هرگونه فشار مضاعف به مردم عزیز و بیماران محترم بوده و خواهد بود.
وی گفت : از جامعه پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، پرستاری، پیراپزشکی و نیز تامین کنندگان ملزومات مصرفی و تجهیزات پزشکی که علی رغم افزایش هزینه ها در تعامل خوب با دولت، وزارت بهداشت و بیمه ها و با رعایت شرایط اقتصادی مردم با تعرفه های قانونی به خدمت رسانی مشغول هستند تشکر می کنم .
سخنگوی وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی گفت : البته افزایش هزینه های پشتیبانی سایر خدمات، اصلاح تعرفه بعضی خدمات مثل هتلینگ بیمارستان ها را ضروری می کند که شورای عالی بیمه در این زمینه پیشنهاد و مصوبه داشته است.
حریرچی ادامه داد : با توجه به سالگرد زلزله کرمانشاه در پاسخ به برخی سوالات درخصوص مقاومت بیمارستان ها در مقابل زلزله و فرسودگی بیمارستان ها باید گفت که با اجرای برنامه جایگزینی بیمارستانهای فرسوده طی ده سال گذشته، میزان درصد فرسودگی تختهای کل کشور از ۷۳ درصد به ۴۵ درصد و تخت های استان تهران از ۸۷ درصد به ۶۶ درصد تقلیل یافته است، که هنوز رقم بسیار قابل توجه و نگران کنندهای است .
وی افزود : البته در صورت جایگزینی بیمارستان های در دست اجرا و طبق برنامه تا سال ۱۳۹۹، امیدواریم میزان درصد فرسودگی تختهای کل کشور و استان تهران به ترتیب به ۳۰ درصد و ۳۸ درصد کاهش پیدا کند .
سخنگوی وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی گفت : اقدامات وزارت بهداشت درخصوص مقاومت بیمارستان ها در مقابل زلزله و فرسودگی بیمارستان ها به شرح زیر است:
ایجاد شرکت مادر تخصصی ساخت و توسعه فضاهای بهداشتی و درمانی و تحویل تمام پروژههای با پیشرفت کم و پروژههای شروع نشده در سطح تهران و کشور جهت انجام عملیات اجرایی در یک برنامه زمانی مشخص تا افق ۱۴۰۴
خلق منابع جدید از طریق فروش و تهاتر املاک مازاد دانشگاههای علوم پزشکی جهت تامین منابع مالی ساخت از جمله بیمارستانهای تجریش و رازی تهران که خود جایگزین بیمارستان فرسوده است
فاینانس خارجی بیمارستانها به ویژه بیمارستانهای بزرگ در کشور از جمله در کلانشهرهایی مانند تهران، شیراز و تبریز (جایگزین بیمارستان های امام خمینی و شهدا و تائید آنها در شورای اقتصاد)
مشارکت با سایر نهادها و سازمانها در کشور از جمله بنیاد مستضعفان و ستاد اجرائی فرمان امام (ره) در ساخت بیمارستانها در کشور به ویژه در مناطق محروم از جمله اهواز، دزفول و شهرهای استان کرمان و سیستان و بلوچستان
حوزهبندی شهر تهران به ۶ حوزه درمانی و تعریف ۸ مگا هاسپیتال (۱۵۰۰ تختخوابی) در مناطق ۶ گانه تهران و شروع ۲ پروژه از آنها یکی در منطقه ۲۲ با اخذ وام از بانک جهانی و یکی در مرز منطقه ۶ و ۲ با همکاری خیّرین و بخش خصوصی انجام شده است. همچنین تعریف و جایگزینی بیمارستانهای اقماری در سطح بافت شهر تهران در محلهای خود بیمارستانها یا نزدیک به آنها از جمله بیمارستان های امیراعلم، فیروزگر، لولاگر، اکبرآبادی و لقمان از جمله دیگر اقدامات است
البته همزمان با طرح جایگزینی بیمارستانها، مقاومسازی بیمارستان هایی که بهسازی آنها از لحاظ فنی و اقتصادی توجیه پذیر یا به دلایل مدیریتی حائز اهمیت بودند در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفته است.
در سال های گذشته بیمارستان سینا تهران، شهید محمدی بندرعباس و فریده بهبهانی در بهبهان مقاوم سازی شده و عملیات مقاومسازی بیمارستانهای امام علی (ع) چابهار و امام حسین (ع) رفسنجان در حال انجام است.
کاهش 6 درصدی سزارین در کشور
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از کاهش 6 درصدی آمار سزارین در کشور خبر داد و گفت: آمار مناسب سزارین در کشورهای جهان 10 تا 15 درصد است.
وی افزود: متأسفانه تا پیش از اجرای طرح تحول سلامت آمار کلی سزارین در کشور 56 درصد گزارش شده بود.
حریرچی گفت: پس از اجرای طرح تحول سلامت این آمار در کشور تا 50 درصد کاهش یافته است.
وی اضافه کرد: تغییر دیدگاه و فرهنگ سازی به منظور کاهش آمار سزارین ضروری است.
حریرچی افزود: تغییر رفتار کادر پزشکی نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
سخنگوی وزارت بهداشت از اقدامات نظارتی وزارت بهداشت و دانشگاه ها در این زمینه نیز خبر داد.
حریرچی در ادامه با بیان اینکه تاکنون 72 میلیون ایرانی پرونده الکترونیکی سلامت دارند گفت: 52 میلیون شهروند حداقل یک خدمت سلامتی با استفاده از این پرونده دریافت کرده اند.
وی از ایرانیان خواست تا به مراکز بهداشتی دولتی به منظور تشکیل پرونده های الکترونیک مراجعه کنند.
حریرچی گفت: کنترل پرفشاری خون، قند خون، بیماری های قلبی و تنفسی خون و همچنین سرطان و مشاوره های روان پزشکی در کنار آزمایش های برنامه ریزی شده مورد نیاز از جمله خدماتی است که در قالب طرح غربال گری به مراجعان ارایه می شود.
وی یادآور شد: برخی از آزمایش ها یک بار در کل عمر و برخی آزمایش ها همچون آزمایش تیروئید در صورت نداشتن علائم خاص یک بار در سال کافی است و تکرار آن تنها تحمیل هزینه به فرد، نظام سلامت و سازمان های بیمه گر است.
با وجود تلاش دشمنان کمبود دارو در کشور نداریم ،
.حریرچی همچنین افزود: این یک خبر خوب است که مشکلات تأمین دارو و تجهیزات پزشکی نداریم.
وی با بیان اینکه دشمنان با وجود ادعاهای تبلیغاتی تأمین داروی کشور را هدف قرار داده بودند گفت: با تدابیر لازم توانستیم با کمبود دارو و تجهیزات مقابله کنیم.
حریرچی با اشاره به اینکه برخی اقلام دارویی در ابتدای سال با کمبود مواجه شده بود افزود: در آبان کمبود این اقلام به کمتر از 30 درصد رسیده است به گونه ای که در کل بازار دارو کمتر از یک درصد کمبود داریم که تا کمبود یک و نیم درصد دارو در بازار شرایط عادی است و اکنون همانند سال های 94 تا 96 بازار دارو در کنترل است.
سخنگوی وزارت بهداشت با قدردانی از حمایت های دولت گفت: از 3 میلیارد و 500 میلیون دلار اعتبار سالانه تأمین دارو و تجهیزات پزشکی تاکنون 3 میلیارد دلار از بهترین انواع ارز 4 هزار و 200 تومانی در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفته است.
وی از مردم خواست درخصوص دارو نگرانی نداشته باشند.
حریرچی با بیان اینکه انواع داروها برای 6 ماه تا 2 سال ذخیره سازی شده است و مردم از ذخیره دارو در منازل خودداری کنند و نگران تأمین آن نباشند.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه بر اساس قانون، تأمین داروهایی که در داخل کشور تولید می شود از خارج ممنوع است گفت: مگر در موارد خاص این داروها از خارج وارد نمی شوند.
وی از مردم خواست تانسبت به کیفیت داروهای داخلی اطمینان داشته باشند و پول خود را صرف خرید داروهای قاچاق خارجی نکنند که گاهی داروهای قاچاق از کیفیت لازم برخوردار نیستند.
دکتر حریرچی درباره اقلام داروهای مکمل نیز گفت: مکمل ها بر اساس قانون دارو نیستند و کمبود آنها در بازر به عنوان کمبود دارو تلقی نمی شود.
وی با بیان اینکه در بیشتر موارد استفاده از مکمل ها ضروری نیست افزود: مکمل های آزاد در بازار بیشتر قاچاق هستند و نباید هزینه های مردم صرف مکمل های غیرضروری شوند که قاچاق هستند و کیفیت لازم را ندارند.
وی ابراز امیدواری کرد تا توطئه دشمن که به صورت خاص دارو را نشانه گیری کرده است خنثی شود.
سخنگوی وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تلاش های وزارت بهداشت به منظور کنترل و نظارت بر تعرفه ها گفت: هرگونه دریافت هزینه خارج از تعرفه ها و صورتحساب بیمارستان، آزمایشگاه، داروخانه و یا درمانگاه غیر قانونی است.
حریرچی افزود: اعزام بیمار به خارج از بیمارستان در بیمارستان های دولتی، خصوصی و خیریه غیرقانونی است و مردم هرگونه تخلف در این زمینه ها را با سامانه شبانه روزی 190 اطلاع دهند.
وی گفت: مردم می توانند از سامانه 190 برای سؤال درباره کمبود داروها و داروخانه هایی که داروی مورد نیازشان را توزیع می کنند سؤال کنند.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اضافه کرد: به سبب شرایط ویژه کنونی و نیاز به کنترل توزیع در برخی از اقلام دارویی این داروها تنها در داروخانه های دولتی و بزرگ توزیع می شود که هر چند سختی هایی را برای مردم ایجاد می کند اما با همکاری مردم می توانیم کمبود دارو و مشکلات توزیع را در مقطع کنونی مدیریت کنیم.
دکتر حریرچی گفت: هفته آینده اخبار خوبی در زمینه داروهای ضد سرطان( قرص، کپسول و آمپول) خواهیم داشت.
افتتاح بیمارستان خوی با حضور رئیس جمهور ؛
سخنگوی وزارت بهداشت همچنین با بیان اینکه بیمارستان 225 تختخوابی خوی امروز با حضور رئیس جمهور و وزیر بهداشت افتتاح شد گفت: این بیمارستان 30 هزار متر مربع مساحت و 17 هزار و 500 متر مربع زیربنا دارد.
وی اضافه کرد: این بیمارستان 4 طبقه دارای 6 اتاق عمل، 6 اتاق خصوصی زایمان، بخش های آی سی یو ، سی سی یو و آی سی یوی نوزادان است.
حریرچی افزود: بیمارستان امام خمینی (ره) شهرستان خوی دارای 26 تخت اورژانس، 48 تخت بخش کودکان ، 25 تخت نوزادان ، 49 تخت بخش داخلی و 48 تخت در بخش زنان است.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ادامه با قدردانی از همکاری های صدا و سیما با وزارت بهداشت گفت: متأسفانه در برخی برنامه های زنده افرادی به عنوان مجری کارهای غیرحرفه ای و بیشتر تبلیغاتی انجام می دهند که در مورد کودک سرطانی و پدرش مشخص شد وزارت بهداشت تا 90 درصد هزینه و مابقی هزینه ها را مؤسسه خیریه محک تقبل کرده است.
وی با قدردانی از فعالیت مؤسسه محک در کشور گفت: این مؤسسه مشکلات کودکان سرطانی در کشور را برطرف کرده است.
حریرچی افزود: باید از تجربه رفتار غیرحرفه ای و تبلیغاتی بیاموزیم که امور درمانی را به وزارت بهداشت واگذار کنیم.
وی از رفتار منصفانه این برنامه در اذعان ضمنی به اشتباه گذشته اش قدردانی کرد.
تدوین سند بهداشت، درمان و نیروی انسانی برای پیشگیری از رفتارهای سلیقه ای ؛
حریرچی در ادامه نشست خبری گفت: سند بهداشت پیش از این تدوین شده است و اکنون خانه های بهداشت مورد نیاز در روستاها و شهرهای کوچک تکمیل شده اما در شهرهای بزرگ نیاز به تکمیل دارد.
وی با بیان اینکه سند درمان نیز مراحل نهایی را طی می کند افزود: تدوین این سند با همکاری دانشگاه کرمان و معاونت های درمان سابق و فعلی وزارت بهداشت صورت گرفته است.
حریرچی اضافه کرد: میزان تخت های بستری براساس الگوهای بیماری، امکانات کشور و همچنین نظام ارجاع برای تمام شهرها و استان ها مشخص شده است.
وی افزود: میزان بیمارستان های مورد نیاز هر یک از شهرستان ها و تعداد تخت های بستری آنها، بیمارستان های مورد نیاز نظام ارجاع و همچنین بیمارستان های منطقه ای و محلی براساس سند درمان تعیین شده است.
حریرچی گفت: بیمارستان های هزینه زا که به سلامت مردم کمک نمی کنند نیز از چرخه خدمات سلامت خارج خواهند شد.
وی افزود: در سند درمان، ظرفیت و سقف مورد نیاز تخت های بیمارستانی به منظور تأمین عدالت دسترسی و جلوگیری از درخواست های مازاد مشخص شده و دستیابی به آن در صورت تأمین منابع لازم امکان پذیر است.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: در گذشته برخی برای ساخت بیمارستان های خصوصی مجوز دریافت کرده اند که ساخت آنها بسیار طولانی تر از حدمعمول بوده است.
حریرچی ادامه داد: اکنون مجوز تنها به افرادی داده خواهد شد که سرمایه مورد نیاز را داشته باشند و براساس زمان بندی مشخص بیمارستان را تکمیل کنند، در غیر این صورت پروانه و مجوز آنان باطل می شود و در صورت ناتمام ماندن ساخت، مجوز به فرد دیگری منتقل خواهد شد.
حریرچی درباره سند نیروی انسانی نیز که به زودی تکمیل می شود گفت: تعداد کادر مورد نیاز در رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی مشخص شده و برای رشته های پیراپزشکی و پرستاری در حال تکمیل است.
وی افزود: آمارهای غیردقیق به منظور جذب دانشجو و یا اشتغال دانش آموختگان ارائه می شود که دارای جهت گیری است و گاه بیشتر و یا کمتر از آمارهای دقیقی است که با سند نیروی انسانی به آن دست می یابیم.
مطالعات مستمر 20 ساله درباره بیماری های کشور ؛
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همچنین از اجرای طرح های بلند مدت مطالعاتی درباره بیماری ها و عوامل آن در کشور که بیش از 20 سال سابقه دارد خبر داد و گفت: مطالعات مستمر و بلندمدت سلامت ( کوهورت ) در کشور صورت گرفته و نتایج قابل استفاده ای را در اختیار نظام سلامت قرار داده است.
وی افزود: به تازگی مطالعات کوهورت به سرپرستی دکتر فریدون عزیزی 20 ساله شد که از آن تقدیر به عمل آمد و مطالعاتی در استان گلستان صورت گرفته که نتایج بسیار خوبی در پی داشته است.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: براساس مطالعات کوهورت اثبات شد که تریاک علاوه بر خواص مضر تخدیری سرطان زاست.
وی افزود: در مورد میزان ابتلا به بیماری قند نیز از این نوع تحقیقات استفاده می شود که به عوامل تأثیرگذار توجه دارند.
سخنگوی وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه کودک آزاری بیشتر موضوعی است که نیازمند آموزش و فرهنگ سازی است گفـت: اداره بهداشت کودک و نوجوان و اداره سلامت روان وزارت بهداشت این موضوع را پیگیری می کنند.
حریرچی افزود: در غربال گری های مراکز بهداشتی کشور نیز به صورت مستقیم و غیر مستقیم از مراجعان در زمینه اختلالات روانی و بروز خشونت سؤال هایی می شود که خانواده های در معرض خطر نیز شناسایی و از مشاوره های روانی بهره مند خواهند شد.
وی ادامه داد: در زمان بروز کودک آزاری نیز علاوه بر ارایه خدمات درمانی و ترمیمی مشاوره ها و درمان های روان پزشکی نیز برای کودک و فرد آزار دهنده که بیشتر از خانواده ها و نزدیکان آنان است صورت می گیرد.
حریرچی گفت: خشونت های فیزیکی، رفتاری، گفتاری و جنسی علیه کودکان بیشتر به وسیله خانواده و اقوام آنان بوده است و کمتر دیگران در آن نقش داشته اند.
سخنگوی وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنانش درباره بازنشستگی نیروهای وزارت بهداشت گفت: تعداد مشمولان بازنشستگی از انگشتان دست ها کمتر بوده است و به دلایل زیادی مشمولان بازنشستگی در این وزارت خانه زیاد نیستند که آنان نیز در مهلت قانونی بازنشسته خواهند شد.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه دو تن از معاونان این وزارت خانه مشمول بازنشستگی می شوند آن را تأیید کرد.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همچنین گفت: متأسفانه دخانیات در کشور ما از کمترین مالیات و کمترین قیمت برخوردار است.
وی افزود: در دنیا اثبات شده که آموزش، پیشگیری و فرهنگ سازی هرگز به اندازه افزایش نرخ دخانیات منجر به کاهش مصرف آنها نشده است.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواهان کاهش دسترسی به ویژه در بین نوجوانان شد و گفت: افزایش قیمت ها و غیر قانونی بودن فروش دخانیات به نوجوانان بسیار تأثیر گذار است.
حریرچی با بیان اینکه مصرف دخانیات به جامعه زیان می رساند افزود: با افزایش مالیات ها می توان برای مبارزه با آثار منفی دخانیات اعتبارهای لازم را نیز کسب کرد.
وی درباره فیلم هایی که در آن از سیگار استفاده می شود (مجموعه تلویزیونی ممنوعه در شبکه خانگی) گفت: بر اساس قانون تبلیغ دخانیات در فیلم ها مجاز نیست و از تهیه کنندگان و کارگردانان در مرحله نخست تقاضا داریم حتی با دلیل های به ظاهر موجه نیز دخانیات را تبلیغ نکنند و در مرحله بعد در صورت تخلف نظارت های قانونی با سختگیری اجرا شود.
سخنگوی وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه از جمله آثار زیان بار سیگار تأثیر مخرب بر سلامت افراد است افزود: 6 و نیم میلیون نفر در کشور از پر فشاری خون خود بی اطلاع اند.
حریرچی در ادامه درباره اجرای نظام ارجاع در کشور نیز گفت: این نظام در برخی مناطق همچون استان های گیلان و گلستان با موفقیت در حال اجراست.
وی درباره ارائه مجوز به برخی بیمارستان ها در مکان های نامناسب نیز افزود: برای ارائه مجوز به بیمارستان ها علاوه بر تعیین مشخصات بیمارستان از جمله تعداد طبقات، تعداد تخت ها، مساحت و نقشه بیمارستان، از این پس بر اساس سند درمان زمان ساخت نیز تعیین می شود که در صورت افزایش زمان و تأخیر پروانه باطل شده و یا به بخش خصوصی دیگری انتقال خواهد یافت.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به سؤالی درباره بروز بیماری تیفوئید (حصبه) نیز گفت: 16 تا 22 میلیون نفر در جهان از بیماری حصبه رنج می برند.
وی افزود: سالانه 500 تا 600 هزار نفر در جهان به این بیماری مبتلا می شوند.
حریرچی اضافه کرد: آب آلوده و یا غذای آلوده همچون سبزی ها و یا غذاهایی مانند گوشت که به صورت کامل پخته نشده باشد و در برخی مواقع شیر و لبنیات عامل بروز این بیماری هستند که به صورت مستقیم سرایت می کند و بهترین راه پیشگیری از بروز این بیماری است.