انگور آذربایجان غربی از مرغوبترین محصولات باغی است و ظرفیت بی نظیر برای صادرات فرآورده های حاصل از آن وجود دارد اما این مسئله مستلزم حمایت از باغداران و جهت دهی به فعالیتهای باغداری مدرن است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، انگور یکی از مهمترین تولیدات باغی استان آذربایجان غربی است و آب و هوای مناسب و خاک حاصلخیز و پربرکت این استان موجب شده باغداران محصولی مرغوب و خوش طعم تولید کنند. انگور تولیدی مرغوبترین انگور کشور است و سالیانه در آذربایجان غربی 160 هزارتن محصول تولید می شود که به لحاظ میزان تولید چهارمین تولید کننده برتر کشور نیز محسوب می شود. آذربایجان غربی بیش از 20 هزار هکتار تاکستان و 52 نوع انگور دارد. انگور سفید کشمشی، قرمز کشمشی، ریش بابا، حسینی، خلیلی، لعل بیدانه و قیزل اوزوم از لذیذترین و مشتری پسندترین ارقام به شمار می روند. انگور بیدانه سفید و بیدانه قرمز و انگور سیاه سردشت عمده ترین ارقام تولیدی انگور استان است. شهرستان ارومیه با بیش از ۱۱ هزار هکتار باغات انگور و 73 هزار تن محصول رتبه نخست کشت و تولید این محصول در استان را داراست. فتح اله زاده معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی می گوید: انگور پس از سیب دومین محصول باغی استان است و بیش از 30 هزار بهرهبردار به طور مستقیم و 30 هزار نفر به صورت غیرمستقیم از این چرخه اقتصادی بهره مند می شوند. رئیس اتحادیه صادر کنندگان میوه آذربایجان غربی می افزاید: انگور استان مرغوب ترین انگور جهان است و پیش بینی می شود امسال بیش از ۶۰ هزار تن به صورت تازه خوری صادر شود. حیدرنژاد، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، روسیه، عراق، افغاستان، پاکستان و کشورهای اروپایی را مقصد صادرات انگور استان نام می برد و می گوید: قیمت انگور صادراتی بین یک تا ۲ دلار است. محصولات مختلفی از انگور به صورت دوشاب، کشمش، سبزه، آبمیوه، سرکه و غوره در صنایع تبدیلی فرآوری می شود، به پیش بینی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی آذربایجان غربی، امسال70 هزارتن فرآورده های انگور به صورت آب میوه و کنسانتره، کشمش و دوشاب (شیره انگور) صادر می شود. ایزدنیا مدیر عامل یکی از شرکت های تولید آب میوه وکنسانتره از صنایع فرآوری به عنوان دستاورد اقتصادی نام می برد و خاطرنشان می کند: صادرات آب میوه و کنسانتره در راستای توسعه صادرات غیر نفتی حائز اهمیت است و صنایع فرآوری استان توان تولید 5 برابر را دارند. محصول انگور در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی نیاز آبی کمتری دارد و این ویژگی باتوجه به اوضاع بحرانی دریاچه ارومیه حائز اهیمت است. کارشناسان معتقدند، سیب یک محصول کوهپایه ای است و برای تولید آن در مقایسه با انگور دوبرابر آب بیشتر مصرف می شود و باتوجه به بحران کم آبی در منطقه ضروری است باغات سیب را به انگور تبدیل کنیم. بالازاده کشاورز و تولید کننده ارومیه ای است، که۱۰ هکتار از باغات سیب را به باغات نوین انگور ایستاده و آبیاری قطره ای تبدیل کرده است. او می گوید: امسال با یک سوم آب مصرفی ۳ برابر سود کرده ام و قصد دارم باغات انگور را توسعه بدهم. با تمامی این مسائل، باغداران همواره با مشکلاتی دست و پنجه نرم می کنند که هزینه تمام شده تولید را بران آنان بالا می برد، هزینه های نسبتا زیادِ ایستادهکردن باغات انگور، خسارتهای سالیانه سرمازدگی، حوادث غیرمترقبه و نارسایی های بازار فروش از جمله این مشکلات اند که باید با نظارت متولیان امر کنترل شود. کارشناسان اقتصادی معتقدند که فرآوری انگور و مشتقات به دست آمده از آن باید از حالت سنتی خارج شود و در این زمینه ارائه آموزش ضرورت دارد و باید با روشهای جدید تولید محصول تولیدی را در بازارهای جهانی تبلیغ کرد. درآمد آذربایجان غربی از فرآورده های انگور یک هزار میلیارد تومان است که می توان با توسعه باغات انگور و حمایت از باغداران این درآمد را کانالیزه و دایمی ساخت.