امروزه با توجه به اهمیت تولید و عملکرد محصولات دامی همواره این سؤال مطرح است که وضعيت ايران در حوزه تولید و مصرف دامی بعد از چهار دهه از انقلاب اسلامی چگونه است؟
چکیده مصاحبه پژوهشی:
پژوهش خبری صدا وسیما: چهار دهه از عمر انقلاب اسلامی در ایران گذشته است و مردم ما در این مدت شاهد دستاوردهای چشمگیر در حوزه های مختلف هستند. رشد و توسعه در بخش علم و فناوری نیز به گونه ای است که نام ایران را بر زبان انداخته است البته بخش کشاورزی یکی از حوزه های است که توانسته است به مدد علم و دستاوردهای علمی رشد و پیشرفت قابل ملاحظه ای را به منصه ظهور برساند.
علم جديد مي تواند به بخش كشاورزي كمك كند تا بهره وري از منابع افزايش يابد. درعين حال تقاضا براي منابع هم به سرعت در مقياس جهاني درحال افزايش است. بنابراين ما نياز داريم به فوريت ايده هاي نوآورانه اي ارايه كنيم تا از پايداري توليدات بخش كشاورزي در آينده مطمئن شويم. چنين ايده هايي براي تضمين امنيت مواد غذايي و انرژي در سطح جهاني كاملاً حياتي خواهد بود.
در سبد غذایی مصرف کنندگان آنچه بیش از هر ماده دیگر حلقه تغذیه انسان را کامل می کند مواد پروتئینی بخصوص نوع حیوانی است که می بایست آن را در بخش دامپروری به عنوان یکی از زیرشاخه های بخش کشاورزی جست و جو نمود. صنعت دامپروری در سطح جهانی و بین المللی از رشد چشمگیری برخوردار بوده و کارآفرینی آن در اشتغالزایی، ایجاد ارزش افزوده، تغذیه بشر، سلامت انسان و جامعه و به طور کلی نقش بی بدیل آن در اقتصاد باعث گشته همواره مورد حمایت و توجه دولت ها و کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه قرار گیرد.
تقاضاي جهاني براي گوشت، شير و تخم مرغ طي چهار دهه گذشته سه برابر شده است و انتظار مي رود تا سال 2050 نيز به دو برابر رقم كنوني افزايش يابد. درحال حاضر متوسط سرانه مصرف گوشت در جهان 50 كيلوگرم است اما در اروپا ميزان متوسط مصرف گوشت تقريباً دو برابر اين رقم است.
مطالعات نشان می دهد افزايش جمعيت و ميزان درآمد افراد در سراسر جهان، همراه با تغيير اولويت هاي غذايي، موجب افزايش سريع مقدار تقاضا براي گوشت و شير و تخم مرغ شده است. اين در حالي است كه جهاني شدن هم به افزايش ميزان تجارت دام ها و واردات و صادرات آنها منجر شده است.
امروزه با توجه به اهمیت تولید و عملکرد محصولات دامی همواره این سؤال مطرح است که وضعيت ايران در حوزه تولید و مصرف دامی بعد از چهار دهه از انقلاب اسلامی چگونه است؟ بررسی روند توسعه چهل سال زیر بخش دامپروری با وجود تحریم ها و جنگ تحمیلی طی این سالها ضروري به نظر ميرسد، چرا كه اين حوزه توانسته اثرات خوبی در تولیدات دامی ایران داشته باشد، در اين گزارش سعي شده است وضعیت عملکرد 4 سال اخیر و چشم انداز برنامه ششم و مقایسه ای بین سالهای 1356 و 1396 و همچنین مهمترین دستاوردهای این حوزه در سالهاي بعد از انقلاب، طی مصاحبه ای با آقایان دکتر مرتضی رضایی، معاون امور تولیدات دامی و دکتر شاهرخ رمضان ژاد، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزي ایران[1]؛ مورد ارزيابي قرار گيرد.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری //پژوهشگر: علي قنبري شيرسوار