با وجود افزایش 210 درصدی بارشهای 50 روز اخیر همچنان آبخوان های استان البرز با بحران روبرو است.
بارشهای 50 روز گذشته در البرز اما امیدها را نسبت به رفع این نگرانی جدی پررنگ کرده است. این وضعیت اما نباید منجر به انحراف اذهان از مشکل جدی آبخوانهای استان شود.
استان البرز 5 هزار و 800 کیلومتر مربع مساحت دارد؛ اما به رغم دارا بودن رودخانه های پرآبی همچون رودخانه کرج و طالقان که از رشته کوه های البرز جنوبی سرچشمه می گیرند، شرایط مساعدی در زمینه منابع آبی ندارد.
همچنین وجود 75 هزار هکتار اراضی کشاورزی در استان به عنوان تامین کننده بخشی از مواد غذایی کشور نیاز به تامین آب دارد و باید منابع آبی پایدار برای آن در نظر گرفته شود، اما اکنون به ناچار با برداشت بی رویه از سفره های زیر زمینی، آبیاری این اراضی تامین می شود که در بلندمدت برای استان زیانبار است.
بارشهای 50 روز گذشته در البرز اما امیدها را نسبت به رفع این نگرانی جدی پررنگ کرده است. بارشهایی که بنابر اعلام مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان باعث بهبود ذخیره آب سدهای امیر کبیر و طالقان شده است.
داود نجفیان در این باره می گوید: از ابتدای مهر تا 20 آبان امسال حدود 75 میلی متر بارش در البرز ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود 210 درصد یعنی معادل 2 برابر افزایش بارش را نشان می دهد.
وی می افزاید: این بارش ها نسبت به مدت مشابه 30 سال گذشته نیز 60 درصد افزایش یافته است.
نجفیان با اشاره به میزان ذخیره آب سدهای امیرکبیر و طالقان استان می گوید: اکنون 120 میلیون متر مکعب از ظرفیت 183 میلیون مترمکعبی سد امیر کبیر را آب فرا گرفته که البته نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود هفت درصد کمتر است؛ اما از وضعیت کم آبی تابستان فاصله گرفته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان درباره وضعیت کنونی سد طالقان نیز می گوید: ظرفیت این سد 420 میلیون متر مکعب است که در شرایط کنونی حدود 260 میلیون مترمکعب آب در این سد داریم هرچند 12 میلیون مترمکعب از مدت مشابه سال قبل کمتر است اما به نسبت تابستان بهتر شده است.
این آمارها اما نباید منجر به انحراف از وضعیت نامناسب آبخوانهای استان شود. واقعیت این است که شرایط کسری آبخوان ها آنقدر بالا است که اگر بارش ها مشکل را حل نکند می بایست روی این بخش بیشتر کار شود.
بنابر اعلام شرکت آب منطقه ای استان اکنون 57 میلیون متر مکعب از منابع آب سطحی برای مصارف آشامیدنی اختصاص یافته اما همچنان وابستگی البرز به آب های زیر زمینی بالا است.
بنابر آمارهای رسمی حدود 80 درصد آب شرب البرز وابسته به آبخوان ها است که این منابع اکنون در وضعیت بحرانی هستند.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان میزان برداشت آب از منابع زیر زمینی استان را بیش از حد ظرفیت می داند و می گوید: به طور متوسط در سال های اخیر 130 سانتی متر سطح آب آبخوان های استان کاهش یافته است. همچنین سال گذشته در دشت هشتگرد رکورد زدیم و متوسط کاهش سطح آبخوانها در این منطقه به 2 متر رسید.
این کمبودها به اعتقاد رئیس سازمان برنامه و بودجه استان به یکی از جدی ترین موانع استان تبدیل شده است.
زهرا عربشاهی در این باره می گوید: البرز بالاترین میزان جمعیت شهری را دارد همچنین یکی از بزرگترین صادرکنندگان محصولات باغی و کشاورزی در کشور است؛ بنابراین به منابع آبی بیشتری نیاز دارد که باید برای حل آن راهکاری اساسی اندیشید.