انتقاد آمریکا از نقض حقوق بشر در کره شمالی و سرپوش نهادن بر جنایات ال سعود در عربستان و یمن.
کمیته حقوق بشر سازمان ملل روز پنجشنبه قطعنامه ای در محکومیت موارد نقض حقوق بشر در کره شمالی صادر کرد. در این قطعنامه اقدامات کره شمالی در نقض ادامه دار، نظام مند و فراگیر حقوق بشر محکوم و از این کشور خواسته شده است هر چه سریعتر به این سوء رفتارها پایان دهد. این قطعنامه با حمایت اتحادیه اروپا و ژاپن قرار است در مجمع عمومی سازمان ملل که 193 عضو دارد، در ماه دسامبر تصویب شود.
ارائه این قطعنامه در حالی است که برخی گزارش ها حاکی از تلاش دولت آمریکا و متحدانش برای سرپوش نهادن بر نقض حقوق بشر در عربستان سعودی بخصوص در زمینه قتل خاشقجی است.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز دیروز نوشت: واشنگتن و غرب که تشنه نفت و پول های سعودی هستند، چشمان خود را بر روی نقض حقوق بشر در عربستان بسته اند.
این روزنامه در گزارش دیگری با اشاره به داستان سرایی تازه عربستان سعودی برای پرونده قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد سعودی تصریح کرد: "ظاهرا دولت ترامپ این بار آماده است تا این داستان را بپذیرد".
عربستان سعودی و آمریکا روز پنجشنبه سعی کردند در نهایت سر و ته این داستان را هم بیارند مقامات سعودی برای عاملان اصلی پرونده قتل خاشقجی درخواست حکم اعدام کردند و آمریکا نیز از اعمال مجازات و تحریم هایی بر ضد برخی از اعضای تیم مظنون به قتل خاشقجی در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول خبر داد.
نیویورک تایمز در ادامه با لحنی تمسخر آمیز نوشت: "با گذشت یک ماه و نیم از قتل خاشقجی گویا همه چیز روشن و ختم به خیر شده است. تلاش هایی که برای بازگرداندن یک منتقد به کشور صورت گرفته بود به قصابی وی منجر شد، مظنونین شناسایی شدند، مجازات های سنگینی برای آنها در نظر گرفته و سرانجام پرونده مختومه اعلام شد و بدین ترتیب بود که محمد بن سلمان ولیعهد 33 ساله عربستان از همه اتهامات تبرئه شد. عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان سعودی دیروز در یک کنفرانس خبری در ریاض به خبرنگاران اطمینان داد: اعلی حضرت ولیعهد مطلقا به این مسئله هیچ ارتباطی نداشته است. حتی تحریم های آمریکا دامنگیر هیچیک از افراد در سطح شاهزاده یا هیچیک از نزدیکترین افراد به ولیعهد نشد."
اما ادعای عادل الجبیر در حالی است که شماری از محافل سیاسی و رسانه ای جهان به روایت جدید دولت سعودی از قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار در کنسولگری عربستان در استانبول واکنش منفی نشان داده و اعلام کرده اند قتل خاشقجی نمی تواند بدون اطلاع محمد بن سلمان ولیعهد سعودی رخ داده باشد.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز امروز نوشت: "ترور جمال خاشقجی روزنامه نگار عربستانی در کنسولگری این کشور در استانبول و تلاش های عاجزانه برای لاپوشانی این جنایت، امپراتوری سعودی را رسوا کرده است". اما ظاهرا رسواگری این رویداد تنها به مرزهای عربستان محدود نشده و متحدان غربی سعودی را نیز فرا گرفته است و تلاش های آنها برای سرپوش نهادن بر قتل خاشقجی خود مهمترین جلوه آن است، زیرا این کشورها خود را بزرگترین حامیان حقوق بشر در جهان می دانند.
عملکرد حقوق بشری ریاض تنها در عربستان مفتضح نبوده این کشور در یمن از طریق حملات هوایی جنگنده های نظامی به غیر نظامیان و تاسیسات حیاتی و بیمارستانها، مدارس و ... و محاصره اقتصادی و دارویی این کشور در حال نسل کشی است.
در پایان شایان ذکر است هدف این نوشتار دفاع از وضعیت حقوق بشر در کره شمالی نیست. ولی این پرسش را مطرح می کند که چرا آمریکا مدعی حقوق بشر، در زمینه عملکرد ریاض در این زمینه در عربستان یا یمن سکوت اختیار کرده و حتی در پی سرپوش نهادن بر آن است.
-------------------------------
عبدالرضا خلیلی