تاریخ را که به عقب ورق میزنیم هیچ ورزشی را در ایران به اندازه ورزش پهلوانی نمی بینیم؛ هر چند رشتههای اندکی همچون تیراندازی و سوارکاری وجود دارد؛ اما ورزش پهلوانی همیشه به عنوان ورزش شاخصی مطرح بوده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز چهارمحال و بختیاری؛ برخی نقلها حکایت از این دارد که تاریخ ورزش پهلوانی به قبل از اسلام یا آغاز آن برمیگردد و برخی نیز سابقه 300 ساله را برای آن ذکر میکنند؛ اما آنچه مسلم است این رشته ورزشی یک قالب ارزشی و ولایی داشته و در دورههای گوناگون از جایگاه خاصی برخوردار بوده است.
ویژگی برجسته این ورزش در آن است که تمام رشتههای ورزشی باید فتوت و جوانمردی را رعایت کنند؛ اما نگاهی به پیشینه پهلوانی نشان میدهد که صادرکننده این خصیصهها؛ همین ورزش پهلوانی است چرا که طبق روح حاکم بر آن، ورزشی است که با نام خدا آغاز میشود و با نام اهلبیت(ع) هم خاتمه پیدا میکند.
سابقه رشته ورزش زورخانه ای نشان می دهد که این رشته ورزشی از همان ابتدا به دنبال تقویت روحیه پهلوانی و رادمردی بین ورزشکاران بوده است.
عنصرالعمالی در کتاب خویش ویژگی های جوانمردی را "خرد"، "راستی" و "مردمی بودن" بر می شمارد و آنها را از نشانه های رادمنشی، جوانمردی و عیاری می داند.
بزرگانی چون محمود بن ولیالدین خوارزمی (پوریای ولی) پهلوان قرن هشتم قمری و جهان پهلوانان غلامرضا تختی، مصطفی طوسی، ضیاءالدین میرقوامی و عباس زندی پهلوانان دوران معاصر در دامان ورزش زورخانه ای پرورش یافته و نام نامیشان همواره بر فراز آسمان ایران زمین می درخشد.
اگر چه ورزش های کلاسیک و مدرن مانند فوتبال، بسکتبال، وزنه برداری، پرورش اندام و... همواره مورد استقبال جوانان بوده است؛ اما این روزها گرایش به ورزش سنتی پهلوانی و زورخانه ای در چهارمحال و بختیاری مشهود است.
در گذشته، تنها زورخانه پوریای ولی در شهرکرد فعال بود که بیشتر ورزشکاران این زورخانه را پهلوانان میان سال تشکیل می دادند و در بروجن هم یک زورخانه با همین سبک و سیاق فعال بود.
این در حالی است که در یک دهه اخیر گرایش جوانان به ورزش باستانی روز به روز بیشتر شده است به گونه ای که در یک دوره حدود شش ورزشکار زورخانه ای این استان به تیم ملی دعوت شدند و دو نفر هم موفق به کسب مدال آسیایی این رشته ورزشی شدند.
نائب رئیس هیات پهلوانی و زورخانه ای چهارمحال و بختیاری می گوید: هم اکنون 14 زورخانه در سطح این استان
امامقلی بلالی می افزاید: در این زورخانه ها بیش از 500 علاقمند به رشته ورزشی زورخانه ای با 30 مرشد فعالیت می کنند که تعدادی از این مرشدان در کشور شناخته شده اند.
وی با بیان اینکه در برخی روزها زورخانه پوریای ولی شهرکرد در دو نوبت پر از ورزشکار است و حتی جا برای ورزش کردن نیست؛ می گوید: استان نیازمند ایجاد 20 زورخانه دیگر است تا جوابگوی علاقه مندان به این رشته ایرانی باشد.
آقای بلالی می افزاید: هم اکنون برادران خداوردی، دهقانی، صالحی، صفار و قانی در عضویت تیم ملی هستند.
پارسال هم تیم زورخانه ای چهارمحال و بختیاری موفق به کسب رتبه سوم ایران شد که این نشان از جایگاه اصلی این رشته است.
مدیرکل ورزش و جوانان چهارمحال و بختیاری هم سرمایه گذاری در این رشته ورزشی را ضروری دانست و گفت: امید است با همکاری سازمان ها و نهادهای مختلف زورخانه های مورد نیاز استان در هر 9 شهرستان ایجاد شود.
آقای کریمی افزود: این روزها در چهارمحال و بختیاری این رشته ورزشی در برخی از شهرستان ها رواج یافته است به گونه ای که اکنون 24 تیم در زورخانه های استان فعالیت می کند.
نماینده ولی فقیه در چهارمحال و بختیاری هم معتقد است ترویج این ورزش بین جوانان و خانوادهها میتواند به عنوان بخشی از ابزار تربیتی در جامعه و زندگی اجتماعی مردم باشد.
حجت الاسلام و المسلمین نکونام نماینده ولی فقیه در چهارمحال و بختیاری در جشنواره ورزش زورخانه ای و پهلوانی در چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه رعایت ادب و زانو زدن در ورزش پهلوانی همانند تسلیم شدن در برابر ارزش های والای انسانی است؛ افزود: ورزش پهلوانی نشأت گرفته از تفکر و عقاید دینی است.
وی گفت: نوع ورود این جمع از ورزشکاران به سالن باعث جاری شدن اشک شوق و به وجد آمدن جمع حاضر می شود و امیدوارم این نوع از اخلاص در عرصه عبادت خداوند و نماز برای همه به وجود بیاید.
مدیرکل ورزش و جوانان چهارمحال و بختیاری می گوید: سیاست ما گسترش ورزش پهلوانی بین نونهالان، نوجوانان و جوانان بوده تا بتوانیم هرچه بیشتر
آقای کریمی می افزاید: هرساله چندین نوبت گلریزان به بهانههای مختلف در زورخانههای استان برگزار می شود.
باستانی کار قدیمی شهرکرد می گوید: امروز ارزش ورزش قهرمانی از پهلوانی بیشتر شده؛ اما باید گفت ورزشکاری قهرمان است که خصلتهای پهلوانی را هم داشته باشد.
آقای محسنی می افزاید: به گفته بزرگان زورخانه مسجد دوم است و اگر ورزش با اوقات نماز مقارن شود پهلوانان ابتدا نماز میخوانند، بعد ورزش میکنند پس به این علت است که بُعد ارزشی این ورزش بالا است و اگر غیر از این باشد اصلاً ورزش نیست.
چهارمحال و بختیاری دارای نزدیک به 40 هزار ورزشکار در رشته های مختلف است که حدود 90 ورزشکار این استان در تیم های ملی عضویت دارند.
این استان 9 شهرستان با بیش از 940 هزار نفر جمعیت دارد.