ریشه های پریشان درختی به نام کنوکارپوس حدود 10 سالی است که با تاسیسات زیربنایی خوزستان و محیط سبز شهری دست و پنجه نرم می کند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز خوزستان ،آثار تخریبی کنوکارپوس در زیر ساخت های شهری پس از گذشت حدود 5 تا 6 سال چاره ای برای شهروندان جز ریشه کنی آن از سطح پیاده روها و معابر نگذاشت.
بسیاری از زیست شناسان به علت مضرات این گیاه سبز در محیط شهری آن را در زمره گیاهان مضر قرار می دهند .
به گفته کارشناسان هیچ گونه ای از حیات وحش مناطق جنوبی به کنوکارپوس علاقه ای ندارد نَه پرندگان بر شاخ و برگ آن لانه می سازند و نَه حشرات به سمت آن می روند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان می گوید: از آنجا که آثار و تبعات این درخت برای محیط زیست نامشخص است نباید به گسترش این درخت اقدام کرد.
آقای لاهیجان زاده می افزاید: قرار است 20 هزار گونه بومی مانند برهان در استان کشت شود تا به تدریج غلبه کنوکارپوس ها از بین رود اما تاکنون این کار انجام نشده است.
اکنون شرکت های خدماتی فضای سبز به علت راحتی تکثیر و کاشت این درخت علاقه ای به کاشت گونه های بومی همچون نخل، کنار، شمشاد و بلوط ندارند و سعی می کنند درختی را پرورش دهند که سریع رشد کند و از نظر مالی کمترین هزینه کاشت، داشت و پرورش را داشته باشد تا بیشترین سود را بدون درنظر گرفتن مضرات زیست محیطی عاید تولید کننده کند .
آقای حسینی کارشناس فضای سبز شهری می گوید: شهروندان بدون اطلاع در خصوص نوع این درخت آن را جلوی در منازل خود و محیط پیاده روها کاشته اند اما ریشه های این درخت به تاسیسات زیربنایی همچون شبکه های فاضلاب، لوله های آب، مسیر لوله های گاز شهری، کانالهای های زیرزمینی آب و شبکه توزیع نیروی برق خسارت زده است .
وی می گوید: اگر قرار باشد در خوزستان فقط همین نوع درخت به علت رشد سریع و سرسبزی آن کشت شود، فضای سبز استان دچار دگرگونی خواهد شد اما این لطفی نخواهد داشت زیرا همه خوزستان را با درخت نخل، کنار، بلوط و گونه های بومی آن می شناسند.
گفته می شود، این درختان ابتدا برای کاشت در کمربند سبز اهواز و خارج از محیط شهری پیش بینی اما با یک اقدام غیرکارشناسی و ورود به فضای شهری از مضرات بلند مدت آن چشم پوشی شد.
یکی از مسئولان اداره آب و فاضلاب اهواز هم می گوید: روزانه بیش از 5 مورد شکایت از شهروندان اهوازی به علت ورود ریشه های این درخت به شبکه فاضلاب و مسدود کردن آن و شکستگی لوله های آب در کوچه و پیاده روها به دست ما می رسد و ما را مجبور به اعزام گروه های ترمیم خطوط می کند.
محمد شهروند اهوازی می گوید: سه سال است این درختان را در مقابل پیاده رو منزل کاشته است و اکنون علاوه بر اینکه تمام موزائیک های پیاده رو را ریشه این درخت تخریب کرده شبکه فاضلاب را هم مسدود و فاضلاب منزل را راهی کوچه کرده است.
به گفته یک عضو هئیت علمی دانشگاه کشاورزی رامین خوزستان : 10 سال پیش اهواز شهری با پوشش گیاهی محدود بود اما با ورود کنوکارپوس سرانه فضای سبز اهواز گسترش یافته است .
خانم دکتر چهرازی برای پیشگیری از خسارات کنوکارپوس پیشنهاد می کند، چون ریشه های کنوکارپوس به صورت عمودی پایین می روند ابتدا زمین را به عمق 60 سانتی متر گود کرد و سپس این درخت را کاشت تا ریشه های آن در سطح معابر نفوذ نکند .
سرهنگ دولت شاهی فرمانده پلیس راه خوزستان هم با اشاره به محدودیت دیدی که کنوکارپوس در خیابانها ایجاد می کند، می گوید: هرچه باعث کاهش دید رانندگان شود از نگاه ما غیرمجاز است.
آقای خالقی کارشناس فضای سبز اهواز هم می گوید: بتازگی یک آفت در بین این درختان مشاهده شده که با توجه به پراکندگی این گیاه ممکن است برای کل فضای سبز استان مشکل ایجاد کند.
به گفته کارشناسان این گیاه به علت رشد سریع و استفاده بیش ازحد مواد مغذی، خاک را فقیر می کند و با سایه گستری زیاد مانع تابش نور خورشید به گیاهان دیگر می شود و از دیدگاه طراحی شهری و چیدمان فضای سبز هم این درخت مشکل دارد زیرا با توجه به شاخ و برگ هایی که از پایین درخت رشد می کند، زاویه دید در بلوارها و خیابانها را کاهش می دهد.
گرچه این درخت در افزایش سرانه فضای سبز استان نقش موثری دارد اما به علت ایجاد مشکلاتی در زیرساخت ها باید به صورت محدود و کنترل شده در مناطق شهری کاشته شود.