90 درصد پسته ارگانیک شهرستان زرندیه در استان مرکزی به خارج از کشور صادر می شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ رئیس هیات مدیره تعاونی تولید کنندگان پسته استان مرکزی این حجم بالای صادرات را مرهون ارگانیک بودن پسته های خندان این شهرستان می داند.
آقای بارانی که سال ها موهایش را برای خنداندن پسته هایش سفید کرده معتقد است مشتری های پرو پا قرص اروپاییِ این محصولِ 100 درصد طبیعی، به تولید طبیعی و سلامت محصول اهمیت زیادی می دهند و به همین دلیل صادرات پسته های ارگانیکش در سال های اخیر مدام در حال افزایش است.
پارسال بیش از 10 هزار تن پسته ارگانیک در شهرستان زرندیه تولید شد که سهم چشمگیر 270 میلیون دلاری صادرات پسته را برای استان مرکزی رقم زد.
این پسته کار کارکشته و جسور که در ادامه گزارش بیشتر از موفقیت هایش برایتان خواهم گفت می گوید: با اینکه سرمازدگی و خشکسالی سبب کاهش 80 درصدی این محصول در کشور شده، اما باغ های شهرستان زرندیه در استان مرکزی پربارتر از سال های گذشته، همچنان پسته خندان تولید کرده است.
خواص پسته...
قبل از بیان کامل موضوع، کمی هم از خواص پسته بدانید.
پسته یکی از آجیل های خوشمزه و پر طرفدار است که علاوه بر خواص بی نظیر بر پوست و زیبایی، درمان بسیاری از بیماری ها است و البته میزان پتاسیم آن هم برابر با پتاسیم پرتقال است.
این محصول پر قوت حاوی مواد مغذی مثل کربوهیدرات ها، پروتئین، اسیدهای آمینه ،چربی و فیبرهای رژیمی و در عین حال سرشار از مواد معدنی، پتاسیم، آهن، کلسیم، روی، مس و سدیم است و البته ویتامین آ، ث، ب6، ک، تیامین، فولات، کولین، اسید و بتایین هم دارد.
بزرگترین باغ پسته ایران در شهرستان زرندیه...
80 درصدِ 11 هزار هکتار باغ های پسته استان مرکزی در شهرستان زرندیه قرار دارد که به طور میانگین از هر هکتار یک و نیم تن محصول برداشت می شود.
به یکی از باغ های آقای بارانی رفتم و تلفنی از او و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان زرندیه خواستم برای تکمیل گزارشم به باغستان پسته زرندیه بیایند.
همقدم با آنان از زیر شاخ و برگ درختان پسته عبور می کردیم که مدیر جهاد کشاورزی زرندیه با اشاره دست توجهم را به دور دست و انتهای باغستان جلب کرد و گفت: رعایت ضوابط فنی، استفاده از ارقام اصلاح شده، آبیاری قطره ای و بهره گیری از توان و ظرفیت 40 واحد فرآوری و بسته بندی این شهرستان سبب شده پسته ارگانیک این شهرستان به کشورهای اتحادیه اروپا، آسیای شرقی و حاشیه خلیج فارس صادر شود.
قره بیگ لو بر این باور است که با وجود این زیرساخت ها اما هنوز هم امکانات موجود برای حجم بالای تولید پسته در این منطقه کافی نیست.
او می گوید: الآن بزرگترین باغ پسته کشور در منطقه سلطان احمد لو شهرستان زرندیه یعنی همینجا که الان هستیم قرار دارد که البته در باور پیشنیان به دشت آدم خوار(بیابان فراخ) مشهور بوده است.
دشت آدمخوار...!؟
آقای بارانی هم که در کنار من بود وقتی تعجب را در چهره ام دید گفت: زمین های روستای پیک و سلطان احمدلو شهرستان زرندیه در استان مرکزی حدود 40 سال پیش به علت کیفیت بد خاک، از زبان اهالی این روستاها به دشت آدمخوار معروف شد.
این مرد سختکوش که هم، مالکیت بخش عمده ای از باغ های پسته زرندیه را دارد و هم رئیس هیات مدیره تعاونی تولید کنندگان پسته استان مرکزی است در آن سال ها جوانی جسور با پشتکار فراوان بود و با توجه به آب و هوای نیمه بیابانی شهرستان زرندیه که برای تولید پسته بسیار مناسب است، از رفسنجان استان کرمان به این منطقه در استان مرکزی آمد و پس از تحقیق زیاد به کاشت پسته اقدام کرد.
رمز موفقیت؛ تلاش، سماجت و توکل به پروردگار رزاق...
او برای به بار نشستن تلاشش بیش از 10 سال انتظار کشید و در چهاردهمین سال کاشت نهال پسته های خندانش در دشت آدمخوار که تا آن زمان زمینی بی حاصل بود توانست در هر هکتار 9 تن پسته برداشت کند که در نوع خود بی نظیر و بیشتر به یک معجزه شبیه است.
بارانی رمز موفقیتش را تلاش، سماجت و توکل به پروردگار رزاق می داند.
اما موضوعی که شاید برای شما هم جالب باشد این است که آقای بارانی برای آبیاری باغ های پسته اش با این حجم بالای تولید که الآن به 500 هکتار رسیده، تنها 3 هزار متر مکعب آب در سال مصرف می کند که این موفقیت را هم مرهون فکر و خلاقیت و استفاده از سامانه آبیاری نوین می داند.
به ثمر نشستن شکوفه های خندان پس از سال ها تلاش و شکیبایی...
بارانی مشکلات فراوانی را پشت سر گذاشت که شاید کمتر کسی توان تحمل او را داشته باشد، اما سرانجام در سال 2009 میلادی پس از بازرسی های مکررِ کارشناسان بین المللی ارگانیک از پسته های مزرعه اش، ارگانیک بودن پسته های خندان او در سی و دومین نشست سازمان بین المللی تدوین استاندارادهای مواد غذایی (کُدِکس) در سوئیس تایید شد.
این شروع حرکت شتابان بارانی پس از 14 سال تلاش و انتظار برای توسعه کار بزرگش در عرصه جهانی بود.
آغاز مسیر رشد و بالندگی...
آقای بارانی تنها به این موفقیت بسنده نکرد و با ترسیم چشم انداز توسعه برای فعالیتش چند سال پیش در نمایشگاه مواد غذایی نورنبرگ آلمان برای تبلیغ و عرضه پسته ارگانیک خود شرکت کرد و این نمایشگاه آغازی شد برای صادرات پسته ارگانیک ایران به کشورهای دنیا که در مرحله نخست با استقبال زیاد اتحادیه اروپا هم مواجه شد.
او می گوید: اکنون 8 میلیون درختچه پسته در همان دشت آدمخواری که زمانی بی حاصل بوده دارم و با تبدیل آن به جنگل انبوهی از درختان پسته، بیش از 350 نفر را هم مشغول به کار کرده ام.
بزرگترین صادرکننده پسته ارگانیک جهان؛ اتحادیه اروپا مقصد پسته های خندان...
این پسته کار کارآفرین، حالا بزرگترین صادرکننده پسته ارگانیک جهان است و ارزی را که از صادرات این محصول کاملا طبیعی برای ایران به ارمغان می آورد برابربا ارزش 16 میلیون بشکه نفت است.
اکنون پسته های مرغوب و خندان آقای بارانی به طور کامل اتحادیه اروپا را تامین می کند و خریداران زیادی هم در آنجا دارد.
فندقی، کله قوچی، اکبری و احمد آقایی انواع پسته ایرانی است.
ایران با تولید سالانه 300 هزار تن پسته دومین تولید کننده این محصول در جهان است و صادرات یک میلیارد و 180 میلیون دلاری پسته به 70 کشور جهان را در کارنامه تجاری خود دارد.
موانع توسعه تولید و صادرات پسته بارانی...
خشکسالی و تکمیل نشدن پایانه صادراتی پسته ایران در زرندیه که احداث آن در جلسه هیت دولت در سفر استانی رییس جمهور سابق هم به تصویب رسیده بود مهمترین مشکلات سد راه توسعه این بخش است.
این موضوع را از فرماندار زرندیه جویا شدم.
هادی فدایی با اشاره به پیشرفت 50 درصدی ساخت این پایانه که 12 سال پیش اجرای آن آغاز شده می گوید: تاکنون برای اجرای این طرح بزرگ 50 میلیارد ریال هزینه شده و برای تکمیل آن هم به 300 میلیارد ریال دیگر نیاز داریم.
او ابراز امیدواری می کند این طرح تا پایان سال به بهره برداری برسد.
حرف آخر...
تنها یک گام برای دستیابی به اهداف توسعه جهانی صادرات پسته ارگانیک زرندیه...
با توجه به ظرفیت عظیم و رو به توسعه تولید پسته در زرندیه و موفقیت زیاد کنونی در تصاحب بازار اروپا، تنها یک گام دیگر برای دستیابی به اهداف توسعه جهانی صادرات پسته ارگانیک زرندیه باقی مانده است.
بستر توسعه را که تولید کنندگان این محصول با رنج فراوان فراهم کرده اند، حال نوبت مسئولان است تا قدم آخر را بردارند و تولید و صادرات این محصول را به نطقه اوج شکوفایی خود برسانند.
این گام موثر همان تکمیل و راه اندازی پایانه صادراتی پسته ایران در شهرستان زرندیه است که می تواند علاوه بر افزایش میزان صادرات این محصول کاملا ارگانیک به اروپا، با تامین بازار دیگر قاره ها، سود و ارز بیش از حدِ انتظار نصیب کشور کند.
نویسنده: سید احمد طباطبایی