مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در باره خرید و فروش 2 گونه گیاهی مهاجم سنبل آبی و آزولا هشدار داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز مازندران، حسینعلی ابراهیمی کارنامی گفت: 2 گونه گیاهی مهاجم سنبل آبی (Eichhornia crassipes) و آزولا (Azolla filiculoides) در سال های اخیر آسیبهای فراوانی به محیط های طبیعی کشور به ویژه تالاب ها وارد کرده اند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران افزود: با توجه به دستورالعمل مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست در مناطق تحت پوشش به ویژه تالاب ها که در شرایط آسیب پذیری به سر می برند ضروری است، برای جلوگیری از خطرات احتمالی، با همکاری سایر نهادها و سازمان های اجرایی استان جمعآوری این گونه های مهاجم و نیز ممنوعیت خرید و فروش آن ها اقدام و اطلاع رسانی شود.
حسینعلی ابراهیمی با بیان اینکه سنبل آبی گیاهی مهاجم و آبزی، بومی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری بوده و با برگ های گسترده، ضخیم، براق و تخم مرغی شکل در سطح آب شناور است گفت: این گیاه دارای ریشه های ارغوانی سیاه آزاد و سنبله ای با 8 تا 15 گل زیبا بوده و مجموعه ای از رنگ های بنفش، صورتی و ارغوانی است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با اشاره به اینکه به دلیل زیبایی گل های سنبل آبی، در گل فروشیها عرضه می شود افزود: این گیاه مهاجم با دمبرگهایی که تغییر شکل یافته و به شکل اسفنجی در آمدهاند میتواند روی سطح آب شناور مانده و با استولون (ساقه های رونده یا بندهای ریشه زا) تکثیر شود. همچنین ریشه های این گیاه جذب کننده آلاینده ها، فلزات سنگین و مواد سمی بوده و احتمالاً سرطان زا شناخته شده است.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی گفت: گیاه مهاجم آزولا نام يك جنس از سرخس شناور آبزي هاگدار از خانواده آزولاسه، بومی مناطق معتدل و گرمسیری آمریکا بوده که امروزه در برخی مناطق آسیای جنوب شرقی، استرالیا، آفریقا و اروپا نیز دیده شده و در آب هاي آرام و راكد، رودخانه هاي كم شيب، درياچهها، باتلاق ها، شاليزارها و ... زيست ميكند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه اندازه اين گياه كوچك 1.5 تا 2.5 سانتیمتر و طـول بـرگ هـا 1 تا 2 میلیمتر است و تكثير آن بيشتر به روش رويشي (غيرجنسي) و چرخه زندگي اش 15 تا 30 روز طول مي كشد افزود: با فراهم شدن شرايط محيطي مناسب (رطوبت، نور، حرارت، PH و ...) عناصر غذايي، گیاه مهاجم آزولا به سرعت رشد كرده و سـطح وسـيعي از درياچه ها، بركه ها و ... را مي پوشاند.
حسینعلی ابراهیمی گفت: اين گياه در مدت 2 تا 6 روز وزنش دو برابر و با كاهش فضاي رشـد و جلـوگيري از نفـوذ نـور و تبادلات گازي به بخش هاي زيرين آب مانع از رشد بعضي گونه هاي غوطه ور شده و بـسياري از ايـن گياهـان كه از لحاظ ليمنولوژيكي حائز اهميت هستند در معرض تهديد قرار مـي گيرنـد. همچنین حيـات بسياري از جانوران آبزي كه تغذيه آنها به گياهان مذكور وابسته است مختـل و فعاليـت فتوسنتزي و نیز توليد اكسيژن در آب كاهش يافته و مرگ و مير آبزيان به ويـژه مـاهي هـا افـزايش مـي يابـد.