به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاری صدا و سیما امانوئل مکرون در گفتگوی اختصاصی با شبکه سي ان ان به تشریح دیدگاههایش درباره مسائل مختلف پرداخت.
مکرون در ابتدا در پاسخ به سوالی درباره دیدار امروزش با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا گفت: اما امروز صبح بحث بسیار خوبی داشتیم و وی درمقابل دوربین مطبوعات تایید کرد که اوضاع خوب است.
فرید زکریا مجری شبکه پرسید: آیا این سخن به معنای آن است که پیام توئیتری او (در انتقاد از مکرون) اشتباه بوده است؟
مکرون در پاسخ گفت: نمی دانم. بنده فردی نیستم که این توئیت ها را منتشر کرده باشد. بنده همواره ترجیح می دهم گفتگوی مستقیم داشته باشیم یا اینکه به پرسشها پاسخ بدهیم و نه اینکه دیپلماسی خود (سیاستهایم) را از طریق پیام توئیتری بیان کنم اما به هرحال، ما گفتگوی بسیار روشنی داشتیم. ایشان طرفدار آن است که برلین (المان) سهم بیشتری (از هزینه ها) در ناتو داشته باشد و بنده با این دیدگاه موافقم. به نظربنده برای اینکه تقسیم بار کارها به گونه ای بهتر انجام شود لازم است کشورهای اروپایی به صورت بیشتری مشارکت کنند. می خواهم سیاستی را بیان کنم که بسیار اشتباه است و می خواهم به صورت بسیار صریح این نکته را به شما بگویم. به نظرم اشتباه است که کشورهای اروپایی بودجه دفاعی (نظامی) خود را افزایش بدهند برای اینکه تسلیحات آمریکایی یا تسلیحات کشورهای دیگر یا مواد (مرتبط) دیگر صنایع کشور شما (آمریکا) را خریداری کنند. به نظرم، اگر ما می خواهیم بودجه خود را در این بخش افزایش بدهیم برای این منظور است که خودمختاری خود را افزایش بدهیم و اینکه یک قدرت دارای حاکمیت و استقلال باشیم. این کار بخشی از اعتبار ما درمقابل مردمان کشورهایمان و همچنان درقبال دیگر کشورهای جهان است. به نظرم این سخن درست است. سخن رئیس جمهور شما در این باره درست است. فکر می کنم این رویکرد بنده نیز درست است که بخواهم این نگرش را ترویج کنم. آنچه بنده به آن اعتقاد راسخ دارم این است که در این مرحله، اروپا باید به قدرتی با استقلال بیشتر و همسویی بیشتر و اتحاد بیشتر و دموکراسی بیشتر تبدیل شود. در حال حاضر چنین وضعی وجود ندارد. ما در هفت دهه ی گذشته ما ساختاری ایجاد کرده ایم که بسیار منطقه ای است. اما باید صادقانه عرض کنم که گامهای جدیدی برای حرکت رو به جلو و سازماندهی روبه جلو وجود دارد. این کار، مسئله امروز ماست.
نفی یکجانبه گرایی
رئیس جمهور فرانسه ضمن هشدار درباره تکرار تاریخ تلخ جنگهای جهانی، چندجانبه گرایی را راه حل مشکلات دنیای امروز توصیف کرد.
فرید زکریا مجری شبکه در ادامه گفتگوی اختصاصی با امانوئل مکرون از او پرسید: مجمع صلح که شما آن را شروع کرده اید ناشی از این ترس شما بوده است که برخی از ستونهای ثبات جهان ، دیگر ثبات چندانی ندارند. شما نخواسته اید یکی از افراد نسلی باشید که گذشته را فراموش می کنند. می خواهم بپرسم بخشی از فراموشی گذشته همین نیست که ایالات متحده نقشی را فراموش کرده که ایفا کرده است. وقتی با افراد در اروپا صحبت می کنم می بینم واقعا این حس وجود دارد که یکی از ستونهای حیاتی ثبات که سبب حفظ صلح از سال هزار و نهصد و چهل و پنج تاکنون شده ، تعهد تزلزل ناپذیر آمریکا درقبال اروپا بوده است. این نگرانی وجود دارد که در دوران مسئولیت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، تعهد مذکور دیگر به اندازه گذشته قوی نباشد و شاید اصلا چنین تعهدی دیگر نباشد.
رئیس جمهور فرانسه در پاسخ گفت: من نمی خواهم دقیقا از این تعبیر استفاده کنم و این سخن را بیان کنم. به نظرم، صلح همیشه بسیار شکننده است. به همین علت فکر می کنم ابتکار برگزاری مجمع صلح بسیار مهم است. به همین علت است که من می خواستم این مجمع برگزار شود بویژه در این روز که مصادف است با یازدهم نوامبر در یکصدمین سالروز پایان جنگ جهانی اول. شاید ما در جنگ جهانی اول پیروز شدیم اما صلح را در آن زمان از دست دادیم. ستون اولی که باید در این زمینه مدنظر داشت در گذشته مشترک ما ریشه عمیق دارد یعنی توجه بسیار زیاد به آزادی. همواره باید به هزینه رسیدن به پایان صلح توجه داشت. به نظرمن هیچکس به هزینه این مسئله توجه نداشت. در جنگ جهانی اول ده میلیون نفر کشته شدند. این رقم بسیار زیاد است. اینها از مردمان همه کشورهای جهان بودند. یک نسل تاوان داد. به نظرم خیلی مهم است که این مسئله را امروزه به خاطر داشته باشیم و به یاد داشته باشیم که صلح بسیار شکننده است. ستون دوم ، همکاری است. به نظرمن، پس از جنگ جهانی اول، اجدادمان لیگ ملل را شروع کردند تا اینکه همکاری بین ملت ها شروع شود. این اولین کار در این زمینه بود. وودرو ویلسون (رئیس جمهور وقت آمریکا) در این زمینه نقش بسیار تعیین کننده ای ایفا کرد. با اینکه ایالات متحده به این گروه مشترک کشورهای جهان ملحق نشد، اما نقش بسیار مهمی ایفا کرد. ایالات متحده نقش بسیار مهمی ایفا کرد. اما این طرح شکست خورد. علت شکست این طرح شاید تحقیر آلمان پس از جنگ جهانی اول بود.
مجری شبکه پرسید: بله تحقیر آلمان و شاید هم فقدان مشارکت ایالات متحده.
مکرون در پاسخ گفت: شاید همینطور باشد. شاید فقدان رهبری در آن زمان مسئله ساز بود. بی تردید بحران مالی اقتصادی و مالی ( دهه 1930) و قدرت گرفتن جریانهای ملی گرایی و تمامیت خواهی نیز موثر بودند. همه این عوامل در کنار هم ما را به جنگ جهانی دوم سوق داد که به شکل گیری کشتار جدیدی منجر شد. به همین علت اعتقاد راسخ دارم که همکاری دومین ستون برای صلح در دنیای امروز است و اینکه یاد بگیریم چگونه با هم کار کنیم یعنی چندجانبه گرایی. بنده به شدت طرفدار این نگرش هستم. برخی می گویند این کار بسیار طولانی و دشوار است اما به نظر بنده، همین مسئله یکی از اولین نتایج دو جنگ جهانی قرن بیستم است. یعنی مذاکره و تلاش برای رسیدن به مصالحه که همواره بهتر از جنگ است. این نکته بسیار مهم است. بی تردید، در چنین بافتی ، نقش ایالات متحده بسیار مهم است. ما به تعهد ایالات متحده برای چنین همکاری نیاز داریم زیرا کشور شما نقش بسیار مهمی دارد. در یک دهه گذشته ایالات متحده از برخی جهات، آخرین دستاویز و نقش آفرین برای رسیدن به صلح بوده است. بنده برای درگیر بودن شدید ایالات متحده در این همکاری بسیار تلاش خواهم کرد. به همین علت است که فکر می کنم مشارکت ایالات متحده در مسئله ای همانند تغییرات اقلیمی و مشارکت در طرحهای ابتکاری مختلف بسیار مهم است. به همین علت است که فکر می کنم حضور رئیس جمهور ترامپ در مراسم امروز بسیار مهم است.
گذر از تکیه به آمریکا به سمت خوداتکایی اروپایی
رئیس جمهور فرانسه بر لزوم تغییر نگرش کشورهای اروپایی و گذر از تکیه به آمریکا به سمت تکیه بر توان نظامی اروپایی تاکید کرد.
مجری در ادامه پرسید: آنگلا مرکل صدراعظم المان به صراحت بسیار گفته است که اروپایی ها باید متوجه شوند که اروپا دیگر نمی تواند به ایالات متکی باشد. آیا این وضعیت، واقعیت جدید دنیاست؟
رئیس جمهور فرانسه در پاسخ گفت: به نظرمن این وضعیت، واقعیت جدید دهه گذشته است. این وضعیت دو سال پیش شروع نشد. مشخصه سالهای اخیر کاهش شدید حضور ایالات متحده در برخی مناطق بوده است. به نظرمن ایالات متحده همچنان اولین متحد در همه جاست و شریک مهم و کلیدی در سوریه و خاورمیانه و افریقا و در مناطق مختلف جهان و بویژه درمقابله با تروریسم است. پس از جنگ جهانی دوم، ایالات متحده نقش بسیار مهمی برای امنیت اروپا ایفا کرد و این کار را به صورت خاص از طریق ناتو انجام داد. اما این وضع در حال تغییر است. یکی از علل این تغییر آن است که رئیس جمهور کشور شما می خواهد بار مسئولیتها تقسیم شود. باید عرض کنم که بنده نیز با وی هم عقیده هستم. بنده با وی هم عقیده هستم زیرا اگر پس از جنگ جهانی دوم، به ایالات متحده برای تامین امنیتمان نیاز داشتیم، به نظرم حالا فرصتی برای اروپا فراهم شده است تا امنیت خودش و حاکمیت خودش را بسازد. به نظرم این امر علیه ایالات متحده نیست. به نظرم این مسئله، مولفه ای بسیار خوب است. بی تردید، ما باید ارزشهایی مشترک داشته باشیم. ما باید با یکدیگر برای خیر مشترک و مقابله با نابرابری و تغییرات اقلیمی و عوامل بی ثبات کننده در فضای کنونی همکاری کنیم. اما آنچه اروپا به آن نیاز دارد ایجاد ظرفیت برای خودش و ایجاد خودمختاری برای محافظت از خودش است. به همین علت است که بنده در حال افزایش دادن سرمایه گذاری کشورم در بخش دفاعی هستم و از دفاع سنتی به سمت دفاع سایبری می رویم. به همین علت است که بنده می خواهم همبستگی بیشتری در داخل اروپا شکل بگیرد. به نظر من این کار بسیار مهم است زیرا اگر بخواهیم اروپایی به شکل طبیعی ایجاد کنیم و یکدست بودن و قدرت اروپا را تقویت کنیم، باید این پیام را به مردم کشورهایی همانند مجارستان و لهستان و فنلاند و کشورهای دیگر منتقل کنیم که اگر روزی آنها مشکل داشته باشند و هدف حمله قرار بگیرند، دیگر کشورهای اروپایی از آنها محافظت خواهند کرد و نه اینکه قطب دیگر (ایالات متحده) این کار را انجام بدهد.
اصلاحات فرانسوی ادامه دارد
رئیس جمهور فرانسه با تاکید بر لزوم استقرار نظام عدالت اجتماعی و نفی لیبرالسم افراطی تصریح کرد جریان اصلاحات در کشورش ادامه دار است.
فرید زکریا پرسید: قصد دارید چگونه با موج عوام گرایی مقابله کنید که سراسر کشورهای غربی و حتی برخی از کشورهای فراتر از دنیای غرب را فراگرفته است؟ به نظر می رسد پاسخ شما به این روند این است که به صورت یک اصلاح طلب با نگرش بسیار تند ورود کنید اما به نظر می رسد بسیاری از اصلاحات شبیه ایده هایی است که تونی بلر نخست وزیر پیشین انگلستان یا بیل کلینتون رئیس جمهور پیشین آمریکا داشتند. شما طرفدار بازار هستید و می خواهید بازار نقش خودش را داشته باشد اما درعین حال طرفدار حمایت از فقرا و عدالت اجتماعی هستید. این ترکیب را در گذشته راه سوم می خواندند. ایا دیدگاه مدنظر شما همین است و تنها تفاوت شما این است که با انرژی بیشتر و به گونه بهتری این دیدگاهها را ترویج می کنید؟
رئیس جمهور فرانسه در پاسخ گفت: فکر می کنم نگاه ما متفاوت است زیرا تاریخ فرانسه (با کشورهای اشاره شده) متفاوت است. ما بیست سال جریان موسوم به راه سوم را نداشتیم. شباهت هایی (بین ما و آنها) وجود دارد اما باید عرض کنم راهبرد بنده بسیار تفاوت دارد. اولا بنده باید توان رقابتی را احیاء کنم و یک مدل اجتماعی و اقتصادی ایجاد کنم. این همان کاری است که می خواهم انجام بدهم. به همین علت است که اصلاحات بسیار مهمی را در زمینه قوانین کار مدنظر دارم. این کار مستلزم ایجاد اصلاحات اقتصادی در بازار کار و شرکت هایمان است. بی تردید این کار بسیار سخت است و بی تردید سبب می شود محبوبیت ما کاهش یابد و محبوبیت ما در نظرسنجی ها کاهش می یابد. اما اشکالی ندارد. بنده پنج سال مسئولیت دارم و دغدغه بنده نتایج نظرسنجی ها نیست. بنده باید این کار را انجام بدهم و باید در خط مقدم اصلاحات باشم زیرا فرانسه تنها کشور در اروپا و بویژه در منطقه یورو بود که برای مدت چندین سال طولانی یکی از بالاترین رقمهای بیکاری را داشت. وقتی رقمی بین هشت تا دوازده درصد جمعیت کشوری بیکار باشند این وضعیت سبب ایجاد بی ثباتی می شود زیرا افرادی برای مدت سالهای طولانی و گاهی برای چند دهه بیکار هستند. وقتی میزان بیکاری جوانان حدود پانزده درصد و در برخی از مناطق بیست درصد باشد، این وضع سبب ایجاد بی نظمی گسترده می شود. وضعیت کنونی کشور بنده اینطور است. عرض کردم ستون اول برنامه ام افزایش توان رقابتی کشورم است و می خواهم این کار را انجام بدهم. ستون دوم برنامه اصلاحات بنده آماده شدن برای آینده است بطوریکه سرمایه گذاری های بسیار بیشتری در زمینه نوآوری ها و توسعه سرمایه انسانی داشته باشیم. این کارها حیاتی است. ما در دنیای نوآوری و شایستگی ها زندگی می کنیم. اگر ما می خواهیم یکی از رهبران دنیای آینده باشیم باید در زمینه هوش مصنوعی و صنایع آینده و کشاورزی جدید و موارد شبیه آن کار کنیم. ستون سوم این برنامه ، به حاکمیت و استقلال در سطح ملی و اروپایی مربوط می شود. شاید یکی از تفاوتهای اصلی این نگرش با راه سوم که شما به آن اشاره کردید همین باشد. بنده به لیبرالیسم افراطی و بازارهای جهانی اعتقادی ندارم. بنده به اقتصاد بازار و عدالت اجتماعی اعتقاد دارم. بنده می خواهم اساسا برای مردم کشورش تصمیم بگیرم زیرا آنها مرا انتخاب کرده اند و نمی خواهم بازارهای جهانی برای مردم کشورش تصمیم بگیرد. به نظرم این سه ستون یعنی ترمیم مدل ، سرمایه گذاری برای آینده جدید و افزایش استقلال و حاکمیت بهترین پاسخ برای مقابله با ملی گرایان و کسانی است که از ترس مردم بهره برداری می کنند. چرا؟ بنده دوست ندارم از کلمه عوام گرایی استفاده کنم زیرا این کلمه در ذات خود بودن با مردم را دارد که بد نیست و بنده دوست دارم با مردم باشم تا بتوانم آنها را راهنمایی کنم. بنده با مردم همراه هستم.