به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما ؛ روزنامه نویس و تحلیلگر مشهور عرب نوشت: با رویارویی رسانه های آمریکایی و مجلس نمایندگان با دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور، شاید فاز بعدی ماجرای قتل خاشقجی سرنگونی ترامپ به جای سرنگونی بانیان سعودی آن باشد.
عبد الباری عطوان در ستون اختصاصی خود در روزنامه الکترونیکی رأی الیوم نوشت: یاسین آکتای مشاور رجب طیب اردوغان اعلام کرد قاتلان خاشقجی پس از مثله کردن وی ، بدنش را در اسید ذوب کردند و در نمونه های گرفته شده از آب چاه خانه کنسولگری عربستان و لوله های فاضلاب وجود اسید اثبات شده است و شاید مقامات ترکیه با اعلام این خبر واپسین تیر در ترکش خود را درباره پرونده ترور جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی رها کردند.
فکر نمی کنم افشای این مسئله آخرین پرده از این مصیبت نامه باشد و چه بسا این سرآغاز مهمترین حلقه ای است که در آن نقش مجرمان این حادثه، اعم از عوامل کوچک و بزرگ مشخص شده، برای قصاصی که سزاوار آنند به دستگاه عدالت تحویل داده می شوند و در سایه آن آینده حکام ریاض و ساختار حکومت آن رقم می خورد.
اقدام مقامات عربستان به اعزام دو کارشناس مواد شیمیایی و سم شناسی به استانبول در تلاش برای از بین بردن شواهد و قرائن موجود و پیش از آن هم حضور یک پزشک کالبد شکافی در جوخه مرگ همگی نشانه هایی است که بسیاری از روایات رسمی گیج کننده مبنی بر خفگی قربانی در پی مشاجره با تیم ترور در کنسولگری را رد و در عین حال تایید می کند فرآیند این قتل، آن هم به این روش خونین و فجیع، از پیش طراحی شده بود، به عبارت دیگر شایعه پراکنی های مقامات عربستان در خصوص نظریه قتل غیر عمد دیگر حتی برای افراد ساده لوح هم باورکردنی نیست.
رجب طیب اردوغان که ماهرانه فصل های این بحران را مدیریت کرد، آن را تا بیش از یک ماه کشاند و اذهان عمومی و دولت های جهان را علیه قاتلان و حامیان آنها تهییج کرد، صبح شنبه، پیش از سفر به پاریس برای شرکت در مراسم یادبود صدمین سالگرد پایان جنگ جهانی اول، در نشستی خبری تاکید کرد اسنادی معتبر به همراه فایلهای صوتی و تصویری درباره قتلی که در کنسولگری عربستان رخ داد به آمریکا، آلمان، فرانسه و عربستان ارائه کرده است.
دیدار احتمالی دوجانبه روسای جمهور آمریکا و ترکیه در حاشیه این مراسم در این زمینه تعیین کننده خواهد بود و جزئیات بیشتری از این جنایت را آشکار خواهد کرد و چه بسا با توافق دو طرفه، طرح مشترک ترکیه و آمریکا برای فعالیت در خصوص این جنایت شکل بگیرد، اما با توجه به آخرین اظهارات ترامپ و تاکید وی بر اینکه عربستان سنگ بنای ثبات منطقه است و به عبارتی نباید آسیبی به آن وارد شود، این امر ناشدنی است.
اردوغان بارها گفته دستور قتل از طرف مقامات عالی رتبه عربستان صادر شده است، وی در عین حال با تاکید بر نبود هیچ شک و شبهه ای درباره ملک سلمان بن عبد العزیز پادشاه عربستان که بارها با او تماس تلفنی داشته است، به طور مستقیم انگشت اتهام را به سمت محمد بن سلمان ولیعهد و حاکم عملی این کشور گرفته است و به حضور تعداد زیادی از معاونین وی در جوخه مرگ، عاملان این جنایت به دستور مستقیم وی، اشاره می کند.
اما سئوال اینجاست با توجه به اینکه ترامپ قطعا به طور مستقیم یا با گزارش جینا هاسبل رئیس دستگاه اطلاعاتی آمریکا، از فایلهای صوتی ترکیه درباره ماجرای این جنایت باخبر شده است، چه موضعی خواهد گرفت؟
محافل نزدیک به رئیس جمهور آمریکا با سخن پراکنی درباره اینکه ایالات متحده شخصیت ها را تحریم می کند نه کشورها را، در حال زمینه سازی برای اقدامات بعدی خود هستند و این یعنی تحریم های آنها نه علیه دولت عربستان بلکه علیه اعضای تیمی اعمال خواهد شد که در عملیات ترور دست داشته اند. چه بسا تحریم ها تنها شامل حال مجریان این عملیات شود و در توقیف اموال و دارایی ها و جلوگیری از ورود آنان به آمریکا خلاصه شود و این یعنی محمد بن سلمان که روابط محکمی با ترامپ و جارد کوشنر داماد وی دارد به عنوان یکی از برجسته ترین موافقان و حامیان معامله قرن آسیبی از تحریم ها نخواهد دید و تحریم فقط برای ایران است.
عطوان در ادامه این مقاله خاطر نشان کرد نمی دانم ترامپ در نشست خبری پرتنش خود پس از اعلام نتایج انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا و شکست حزب جمهوری خواه در مجلس نمایندگان، قول اجرای چه تحریم هایی را علیه مقامات عربستان داد، اما این را می دانم مجلس دموکراتیک آمریکا هرگز با راه حل های نصفه و نیمه موافقت نخواهد کرد، به خصوص پس از اجرایی شدن قانون ماگنیتسکی یکی از بندهای قانون اساسی آمریکا ناظر بر تحریم سران کشورهایی است که مرتکب جنایات ضد حقوق بشری شده اند.
نتایج انتخابات اخیر ترامپ را در برابر بزرگترین و چه بسا قویترین جبهه در آمریکا یعنی مجلس نمایندگان و رسانه های آمریکایی قرار داد، جبهه ای که شاید عاملان پشت پرده جنایت ترور خاشقجی را سرنگون نکند بلکه در صورت عدم اعمال تحریم های مورد انتظار، شخص رئیس جمهور آمریکا را سرنگون خواهد کرد.
بار دیگر یادآور می شوم این رسانه های آمریکا و روزنامه واشنگتن پست بود که ریچارد نیکسون رئیس جمهور وقت را در دور دوم ریاست جمهوری وی و پس از تصمیم او برای پایان دادن به جنگ ویتنام سرنگون کرد. فکر نمی کنم این روزنامه با تلاش برای تبرئه اولین مقام تصمیم گیرنده به قتل و ذوب کردن جسد یکی از مقاله نویسان خود کنار بیاید، آن هم به روشی که متعلق به عصر حجر است نه قرن بیست و یکم.
پیش داوری نمی کنم و منتظر تحولات بعدی این پرونده خواهم بود، تحولاتی که قطعا پر نوسان و غافلگیر کننده است. اما تنها چیزی که دلهایمان را به درد می آورد این است که وصیت خاشقجی برای نماز خواندن بر جنازه اش در مسجد پیامبر(ص) و دفن آن در قبرستان بقیع در زادگاه او یعنی مدینه منوره هرگز عملی نخواهد شد.