مجموعه تاریخی ینگی امام حدود ۳هزار مترمربع وسعت دارد که احیا و مرمت آن نقش موثری در توسعه گردشگری ایفا خواهد کرد.
ترکیبی از باغ، کاروانسرا و مهمان خانه
در راه کرج- قزوین، کاروانسرایی به نام ینگیامام قرار گرفته است. این کاروانسرا در طول جغرافیایی ۴۵٫۵۰درجه و عرض جغرافیایی ۵۴٫۳۵ درجه در فاصله ۱۵کیلومتری کمالشهر و ۵٫۳کیلومتری هشتگرد قرار دارد. طبق منابع تاریخی این کاروانسرا از آثار دوره صفویه است که در دورههای بعد، تغییراتی در آن ایجاد شد و آن را به ترکیبی بدیع از مهمانخانه و باغ بدل کردند. بنای قاجاری ینگیامام ترکیبی از باغ و کاروانسرا است که هم از مهمانخانههای ایرانی تاثیر پذیرفته و هم متاثر از مهمانخانههای فرنگ است. بنای کاروانسرا آجری است و اجزایی چون ورودی، صحن، ایوان، حجره، اصطبل (شترخانه) دارد.
طرح کلی کاروانسرا مستطیل شکل است. اهمیت و زیبایی کاروانسرای ینگی امام به حدی است که وصف آن علاوه بر سفرنامههای ایرانی به سفرنامههای خارجی نیز سرایت کردهاست. به عنوان نمونه لرد کرزن نایبالسلطنه هندوستان در سفر خود طی سالهای ۱۸۸۵و ۱۸۹۵میلادی و «یوشیدا ماساهارو» نخستین فرستاده دولت ژاپن به ایران در عصر قاجار از تناسب و زیبایی تحسین برانگیز این کاروانسرا سخن به میان آوردهاند. میرزا حسین فراهانی در سفرنامه خود ضمن شرح مسیر راه تهران تا قزوین مینویسد: «کاروانسرای ینگی امام شش اتاق بزرگ و کوچک پاکیزه سفید کاری شده دارد که همه را فرش کرده و مبل گذاشتهاند و منزلگاه مسافران است. جلوی این کاروانسرا باغ بزرگی ساخته شده که قریب به دوازده جریب است و صحن کاروانسرا مشتمل بر سه ایوان و بیست و چهار حجرهاست که همه حجرهها اتاق شده و بعضی اتاقها حصیر فرش و مبل مختصری دارد که منزلگاه مسافران است.»
کاروانسرای ینگی امام در تاریخ 17/9/1377 در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
این کاروانسرای تاریخی اما به دلیل مرور زمان و تغییراتی که در ساختمان آن ایجاد شده دچار مشکلاتی است که همت مسئولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای حفاظت و مرمت آن را طلب می کند.
آغاز فصل جدید مرمت کاروانسرا در آینده نزدیک
هشدارها در این زمینه باعث شد تا مسئولان استان برای اقدام هرچه سریعتر به منظور مرمت کاروانسرا دست به کار شوند. معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چندی پیش از آغاز فصل جدید مرمت و نوسازی کاروانسرای تاریخی ینگی امام با همکاری یونسکو در آینده نزدیک خبر داد.
محمدحسن طالبیان در حاشیه بازدید از این کاروانسرا با اشاره به اتمام طرح مطالعاتی برای مرمت این مجموعه تاریخی و حل و فصل مسائل حقوقی آن حفظ، احیاء و آسیب شناسی بناها را از مهمترین اقداماتی دانست که این سازمان در بخش مرمت و ساماندهی انجام می دهد.
فرماندار شهرستان ساوجبلاغ نیز در حاشیه این بازید گفت: ساوجبلاغ با برخورداری از جاذبههای گردشگری و آثار فرهنگیتاریخی در حوزه گردشگری اهمیت بالایی دارد.
ابوالقاسم پالیزگیر افزود: با مرمت کاروانسرای ینگی امام می توان به منظور حمایت از مشاغل روستایی، بازارچه صنایع دستی نیز در این مجموعه راه اندازی کرد.
شهرستان ساوجبلاغ به عنوان منطقه نمونه گردشگری در نظر گرفته شده است و با توجه به موقعیت کوهستانی و زیبایی منطقه، انتظار می رود در آینده نزدیک موانع سرمایه گذاری در این منطقه برداشته شود.