استان قزوین با داشتن خوشنویسان مطرح و نامی در گذشته و اکنون یکی از قطبهای هنرخوشنویسی در کشور است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین, به گواه تاریخ هیچ پدیده ای اهمیت خط و زبان را ندارد و اگر خط اختراع نشده بود افکار اندیشمندان به آیندگان منتقل نمی شد و تمدن به سمت کمال نمی رفت و امروزه استان قزوین در این حیطه حرف های زیادی برای گفتن دارد.
هنر خوشنویسی ریشه در ذات قزوین و اهالی آن دارد و باید از این هنر درمسیر توسعه اقتصادی این دیار بهره گرفت .
به عنوان نمونه میرعماد حسنی قزوینی (در سال 961 قمري در قزوين به دنيا آمد) خوشنویس قزوینی در رشته نستعلیق تبحری داشت که هیچ هنرمند خوشنویسی یارای رقابت با وی را نداشت تاجایی که قدرت خارق العاده و اعجازگونه وی آرزوی هر خوشنویسی است.
از خوشنويسان بزرگ معاصر هم ميتوان از استاد زنده یاد ابوالحسن محصص مستشاري نام برد كه خوشنويسي قزوين به دست او دوباره زنده شد و هماكنون قزوين شاهد خوشنويسان بنامي است كه هركدام مستقيم يا با واسطه شاگرد وی بودهاند.
در حال حاضر نيز خوشنويسان بزرگ و مطرح بينالمللي در اين شهر مايه افتخار جامعه هنري اند كه در هيچ جشنوارهاي جاي نام قزوين را خالي نگذاشتهاند، از اينرو قزوين قطب بزرگ خوشنويسي به شمار ميآيد و به عنوان پايتخت خوشنويسي ايران معرفي شده است.
هرچند عنوان پایتخت خوشنویسی ایران زیباست اما نباید در چهارچوب نام بماند بلکه باید متولیان شهر و موسسات فرهنگی با هم اندیشی و طرح دقیق و کارشناسی زمینه تحقق این عنوان را فراهم کنند تا گردشگران در بدو ورود با دیدن معماری زیبای شهر و طراحی مفهوم زندگی در کالبد روح شهر با پایتخت خوشنویسی بیشتر آشنا شده و لذت ببرند.
برگزاری نخستين جشنواره بین المللی خوشنويسي در قزوين در سال نود
رئیس انجمن خوشنویسان قزوین ميگويد: موضوع مركزيت خوشنويسي قزوين به اين علت است كه از گذشتههاي دور چهرههاي برجسته خوشنويسي ايران همچون ميرعماد قزويني از اين خطه كشور رشد كردهاند .
مهرزاد محصص مستشاری فرزند مرحوم ابوالحسن مستشاری ميافزايد: با توجه به پيشينه خوشنويسي در قزوين وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي دردولت دهم موافقت كرد تا اين شهر برگزار كننده دو سالانه های خوشنويسي باشد.
وی اضافه می کند: سال نود نخستين جشنواره بین المللی خوشنويسي در قزوين برگزار شد به نحوي كه مورد اقبال مسئولان مربوطه قرار گرفت و اين تلاش موجب شد تا زمينه براي برگزاري دومين جشنواره در سال 91 هم در قزوين فراهم شود.
مهرزادمحصص مستشاری تثبيت مركزيت خوشنويسي و ايجاد دفتر خوشنويسي كشورهاي عضو اكو در قزوين، فراهم آمدن زمينه افزايش جذب اعتبارات موردنياز براي برگزاري جشنواره خوشنويسي و توسعه، تقويت و تجلي هنر خوشنويسي را از آثار برگزاري دوسالانه های خوشنويسي در قزوین ذکر می کند.
رییس انجمن خوشنویسی قزوین با اشاره به تاریخچه تاسیس این انجمن در سال 1350 توسط استاد ابوالحسن محصص مستشاری، می گوید: انجمن خوشنویسان قزوین جزو نخستین انجمنهای تاسیس شده در کشور به شمار می رود.
بگفته وی درحال حاضر 250 خوشنویس ممتاز، فوق ممتاز ، استاد و همچنین صدها خوشنویس مطرح در انجمن خوشنویسان استان قزوین عضو هستند و فعالیت میکنند.
محصص مستشاری هنر خوشنویسی را نیازمند تبلیغ و معرفی بیشتر می داند و می گوید: متاسفانه در خصوص المان های شهری و تبلیغ خوشنویسی در شهر قزوین که پایتخت خوشنویسی ایران است کار چندانی صورت نگرفته است.
عضو شورای مرکزی انجمن خوشنویسان کشور و هنرمند قزوینی نیز در این خصوص می گوید: خوشنویسی به عنوان هنری اصیل وبومی قلمداد می شود که در آن هنرمند تلاش دارد متنی با حفظ ارزش های زیبایی شناختی نگارش کند و این هنر هر چند منحصر به ایران نیست اما در سرزمین های اسلامی به ویژه ایران، از رتبه و منزلت ویژه ای برخوردار است.
ابوالقاسم یزدی می افزاید: دیارکهن قزوین به عنوان مهد خوشنویسی کشور از دیرباز جایگاه خوشنویسانی نامی و مردانی بوده که آثار ماندگار خود را برای اعتلای فرهنگ بزرگ ایرانی برجای گذاشته اند.
وی اضافه می کند: بزرگانی چون میرعماد حسنی قزوینی که با استادی خط نستعلیق را به کمال رساند و همین طور میرزا محمد حسین عماد الکتاب قزوینی، میرزا محمد علی خیارجی قزوینی، عبدالمجید طالقانی، ملک محمد قزوینی هر یک پشتوانه های معنوی این هنر محسوب می شوند.
تاکید استاندار بر ضرورت توجه به اقتصاد هنر
استاندارقزوین نیز کمک به چاپ کتاب، برگزاری نمایشگاه آثار هنرمندان و توجه به اقتصاد هنر را ضروری می داند و می گوید : از مسئولان شهری خواسته شده تا درالمان های( نمادهای ) شهری از آثار هنر خوشنویسی بیشتر استفاده کنند.
عبدالمحمد زاهدی می افزاید: هنر خوشنویسی با مفاهیم دینی و عرفانی آمیخته شده است بنابراین باید افتخار پایتخی خوشنویسی ایران همچنان برای قزوین حفظ شود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین هم اظهار داشت: استان قزوین به مدت 5 سال برگزارکننده دوسالانه بینالمللی خوشنویسی و میزبان هنرمندان بوده است
علیاکبر اسکندرینژاد عنوان می کند: پنجمین دوسالانه بینالمللی خوشنویسی ایران در بخشهای نستعلیق، شکسته نستعلیق، نسخ و ثلث به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین با شرکت خوشنویسان 25 استان کشور و هنرمندانی از کشورهای مختلف در مهرماه گذشته در این شهر برگزار شد .
وی اضافه می کند: بیشترین شرکتکننده در این دوسالانه از تهران با 36 اثر و بعد از آن قزوین با 33 اثر بود.
بگفته اسکندرینژاد 750 اثر به دبیرخانه پنجمین دوسالانه بین المللی خوشنویسی ارسال شد که 210 اثر هم برگزیده شد.
تقویت و تاثیرگذاری زبان با بهرهمندی از خط و خوشنویسی
غلامحسین امیرخانی یکی از استادان عرصه خوشنویسی و رئیس شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران نیز می گوید: خوشبختانه انجمن خوشنویسان در استان قزوین از نخستین شعبههایی است که در قالب 5 مرکز همراه با استان های اصفهان، تبریز و مشهد در سال 1340 تاسیس شد چراکه استادان این رشته هنری در قزوین، با نگاه ویژه خود به خوشنویسی گامهای بزرگی در راستای ماندگاری آن برای نسل بعد خود برداشتند.
وی می افزاید: خط در تقویت زبان تاثیر بسزایی دارد چرا که اگر زبان قوی وجود نداشته باشد، انتقال پیام صورت نمیگیرد و هنر خوشنویسی این امکان را به اقوام و ملل مختلف میدهد تا علاوه بر تامین آرامش معنوی، پیام خود را به مخاطبان منتقل کنند.
امیرخانی عنوان می کند: تداوم و انتقال معارف و مفاهیم به نسل های بعدی از دستاوردهایی است که خوشنویسی علاوه جنبه هنری خود بهدنبال دارد و این عرصه هنر در میان اقوام قزوینی جایگاه برجستهای دارد .
او می گوید: به همین علت و به همت هنرمندان خطاط و مسئولان اجرایی، امسال نیز پنجمین دوسالانه بینالمللی خوشنویسی در قزوین برگزار شد.
وی خاطرنشان می کند: درحال حاضردر دوره زبان بسر میبریم و بعد از سپری کردن دوره وجود شناسی و معرفت شناسی ، زبان جایگاه ویژهای یافته است تا با هنر خوشنویسی انسان را در اتصال به دریای بیکران الهی یاری کرده و مخاطب را تحت تاثیر قرار دهد.
این استاد خوشنویسی اضافه می کند: زبان تاثیرپذیری افزون خود را مدیون خطی است که با پیچوتابهای هنری آهنگین شده است و چه خوب است این هنر ارزشمند نزد ایرانیان بدون هیچگونه ابتذالی باقی بماند و مردم استان قزوین پیش از سایر استانها با روی آوردن به جامعه خوشنویسان و این هنر عرفانی، به صیانت از آن پرداخته و استان خود را به قطب و پایتخت خوشنویسی کشور تبدیل کردهاند.
بیم و امید برای آینده خوشنویسی قزوین احمد پیله چی از استادان خوشنویسی قزوین هم می گوید: خوشنویسی قزوین از گذشته افتخار آمیزی برخوردار است، در حال حاضر نیز این هنر به حیات خود در این شهر ادامه می دهد ولی آینده آن با بیم و امید هایی همراه است که باید از هم اکنون مورد توجه مسئولان و دست اندرکاران حوزه فرهنگ قرار گیرد.
حمایت مسئولان ضامن بقا و تقویت خوشنویسی
احمد پیلهچی که بیش از 40 سال به این هنر پرداخته است، می افزاید: سالهاست در انجمن خوشنویسان تهران و قزوین مشغول تدریس هستم و چهار دوره نیز عضو شورای سیاست گذاری دوسالانه خوشنویسی ایران بوده ام.
این استاد خوشنویسی فعال در خطوط نستعلیق و شکسته نستعلیق که 2 دوره جایزه خوشنویسی جهان اسلام را نیز از آن خود کرده،اعلام می دارد: هنر متعهد و ارزشی در جامعه ما از جایگاه لازم در نزد مسئولان برخوردار نیست و این ضعف باید مرتفع شود،
او اضافه می کند: این در حالی است که حمایت مدیران ضامن بقا و تقویت خوشنویسی است.
وی خاطرنشان می کند: بی توجهی به هنرمند مانع از خلق آثار فاخر می شود و تداوم افتخارات هنری استان در خوشنویسی نیازمند حفظ، حراست و نگهداری آثار است.
ضرورت بهره مندی خوشنویسان از مزایای اقتصاد هنر
این استاد خوشنویسی تاکید می کند: طیف گسترده خوشنویسان از اقتصاد هنر محرومند در حالی که در این زمینه ظرفیتهای فوقالعادهای هم در داخل و هم در خارج از کشور وجود دارد.
وی با اشاره به جایگاه خوشنویسی قزوین و داشتن عنوان پایتخت خوشنویسی ایران می افزاید: خوشنویسی قزوین در کشور جزو برترین ها از لحاظ کمی و کیفی است اما تاکنون توجه خاصی برای ارتقای این هنر صورت نگرفته به طوری که از محل اعتبارات مختلف بودجه ای برای اعتلای خوشنویسی قزوین اختصاص داده نشده است.
این استاد خوشنویسی استان معتقد است: در صورت حمایت بیشتر و بهتر از هنر خوشنویسی از سوی سازمانها و نهادها شاهد شکوفایی هر چه بیشتر و بهتر این هنر و استقبال هنرجویان و جوانان از خوشنویسی به عنوان هنری اصیل و زیبا خواهیم بود.
خوشنویسی هنری قدسی است که پیوسته در خدمت اسلام بوده و هنرمندان خوشنویسی هم طی قرن های متمادی با خلق آثاری ارزنده و ماندگار نقش موثری در گسترش فرهنگ اسلامی داشته اند.
برگزاری دوسالانه خوشنویسی استان قزوین نیز نشان می دهد این استان چه ظرفیت های عظیمی از نظر فرهنگی و هنری دارد و چه میزان اعتبار ، تعداد گردشگر و سرمایه گذار را می تواند به سمت قزوین معطوف کند.
حالا این گوی و این میدان است تا مسئولان نهادهای فرهنگی توجه شان را به این ظرفیت بزرگ هنری - فرهنگی بیشتر کنند تا در مسیر جهانی شدن خوشنویسی قزوین هم گام برداشته شود .
به نظر بنده اتحاد در هر کاری سرانجام خوبی را پیش رو دارد و همچنین دلها را به هم نزدیک می کند.
در هنر اصیل خوشنویسی اگر اتحاد نباشد پیشرفتی هم حاصل نمی گردد.و اگر هم کاری انجام گیرد پایان ندارد و گسسته می شود.
پس بیائیم با هم باشیم و این هنر اصیل را به سرمنزل مقصود برسانیم و خوشنویسان به نامی را تحویل جامعه بدهیم....
یا علی