آيا کره شمالي برنامه هسته اي خود را از سر مي گيرد؟
تعويق ديدار مقام هاي کره شمالي با مقام هاي امريکايي با استمرار تحريم هاي پيونگ يانگ و پيروزي دموکراتها در مجلس نمايندگان امريکا مرتبط است.
بر اساس گزارش رویترز، بنا بود مایک پامپئو، وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه با مقامات کره شمالی دیداری داشته باشد اما وزارت امور خارجه آمریکا یک روز پیش از موعد مقرر برای برگزاری این نشست از تاخیر آن خبر داد و برای این تاخیر دلیلی ذکر نکرد. گزارش ها حاکيست ديدار دوم دونالد ترامپ رئيس جمهور امريکا با کيم جونگ اون رئيس کره شمالي نيز که قرار بود اوايل سال آتي ميلادي برگزار شود به تعويق افتاده است.
رسانه ها به نقل از مسئولان کره جنوبی اعلام کردند تعویق دیدار مایک پمپئو با یکی از مقامات ارشد کره شمالی به درخواست پیونگ یانگ بوده است.
کیم جونگ اون و دونالد ترامپ، ماه ژوئن در سنگاپور ديدار کردند و طي اين ديدار تواقفي چند صفحه اي به امضا رسيد که بدون اشاره به جزييات دو طرف متعهد شدند در راستاي خلع سلاح هسته اي کره شمالي و برداشتن تحريم ها همکاري کنند اما با وجود متوقف شدن برنامه هسته اي وموشکي پيونگ يانگ، امريکا تنها به توقف رزمايش مشترک با کره شمالي اکتفا کرد و تحريم ها را کاهش نداد.
با استمرار تحريم ها، کره شمالي يک هفته پيش تهديد کرد در صورتي که واشنگتن تحریمهای اقتصادی علیه پیونگیانگ را لغو نکند، سياست «پیونگجین» که پیشبرد همزمان برنامه هستهای و توسعه اقتصادی است از سر خواهد گرفت.
اين اتفاقات در شرايطي رخ داده است که در حال حاضر چين رياست دوره اي شوراي امنيت را به عهده دارد و به همراه روسيه در تلاش براي کاهش تحريم هاي کره شمالي است. در نشست روز پنجشنبه شوراي امنيت که به درخواست روسيه براي کاهش تحريم ها ضد پيونگ يانگ برقرارشد نيکي هيلي نماينده امريکا درسازمان ملل متحد مدعي شد که «تهدید» کره شمالی همچنان پابرجاست و تا زمانی که پیونگیانگ تاسیسات هستهای داشته باشد، واشنگتن به تحریم این کشور ادامه میدهد.
دونالد ترامپ هم پس از پيروزي دموکراتها در مجلس نمايندگان امريکا در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره کره شمالي تاکيد کرد که تحريم ها عليه اين کشور استمرار دارد و هيچ تغييري در آن داده نشده است.
به نظر مي رسد پيونگ يانگ اکنون به اين نتيجه رسيده است که دولت ترامپ در مقابل گام هاي کره شمالي به هيچ وجه قصد کاهش تحريم ها را ندارد و اکنون که دموکراتها در انتخابات مجلس نمايندگان به پيروزي رسيده اند حتي روزنه اي براي حرکت در مسير کاهش تحريم ها وجود نخواهد داشت.
ممکن است که پيونگ يانگ اين ديدگاه را داشته باشد که همانگونه که جمهوري خواهان در کنگره با سنگ اندازي در مسير توافق هسته اي دولت اوباما با ايران سنگ اندازي کردند، اکنون دموکراتها همان شيوه را در خصوص توافق ترامپ با اون بکار گيرند. از اين رو ممکن است حتي با نابودي کامل توان اتمي و موشکي کره شمالي، تحريم هاي اين کشور در کنگره لغو نشود بنابر اين کره شمالي با تجربه از عملکرد امريکا در برجام، حاضر نيست که همه اهرم هاي خود را از دست بدهد.
از زاويه ديگري نيز مي توان اين تحولات را تحليل کرد. ترامپ تا پيش از انتخابات مياندوره اي کنگره سعي داشت با ارائه نمايش صلح با کره شمالي دستاوردهاي اوباما را تخريب کند و عملکرد خود را به رخ بکشد اما اکنون شکست او در انتخابات و انتقادهاي احتمالي دموکراتها در خصوص توافق به کره شمالي، او را وادار کرده است که ديگر در مورد ديدار با مقام هاي پيونگ يانگ مانور ندهد.
------------------------------
رضا محمدمراد