کارشناس مسائل امریکا معتقد است نفوذ منطقه ای ایران و رشد ایران در 40 سال گذشته با وجود همه فشارها و تحریم ها امریکایی ها را گیج کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، فواد ایزدی در برنامه تیتر امشب گفت: ما امریکا را ناراحت کرده و امریکا را به چالش کشیده ایم. دشمنی امریکا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی شروع شد. امریکایی ها در زمان مصدق حکومت سکولار را از سرنگون کردند بنابراین چه سیاست مقاومتی داشته باشیم چه نداشته باشیم؟ امریکایی ها کودتا، تحریم و از حکومت دیکتاتورها حمایت می کنند.
وی افزود: عده ای معتقدند اگر ما در حوزه موشکی و منطقه ای نیز مانند هسته ای به امریکا امتیاز بدهیم امریکا راضی می شود اما باید گفت توانمندی های ذاتی ایرانی ها مثل نفت و گاز نیز باز امریکایی ها را نارحت می کند.
رشد مردم ایران امریکایی ها را گیج کرده است
ایزدی گفت: آنها می گویند،باید توانمندی ها دست ما باشد و اگر دست دیگران باشد مشکل ساز می شود. توانمندی های ذاتی مثل جمعیت جوان کشور چیزکمی نیست و رقابت ایجاد می کند، بزرگی کشور نیز توانمندی ذاتی است که تا زمانی که این توانمندی های ذاتی وجود دارد امریکایی ها ناراحت هستند بنابراین تا زمانی که امریکا امریکاست و همچنان حالت استکباری دارد رابطه اش با ایران درست نمی شود پس سعی در این زمینه بی فایده است. رهبر انقلاب نیز فرمودند: زمانی که امریکا سیاست های خصمانه نداشته باشد که بعید است با آن ها مشکلی نخواهیم داشت.
ایزدی در ادامه درباره مقاومت مردم ایران در برابر امریکا گفت: مردم ایران متفاوت هستند. یکی از ویژگی های ایرانی ها این است که راحت گول نمی خورند و همین هم یکی از دلایلی بود که انقلاب کردند. یک استاد دانشگاه هارواد در کتابی که نوشته، معتقد است: اگر ایرانی ها شیعه نبودند هیچ وقت آیت الله خمینی حکومت شاه را سرنگون نمی کرد. این حالت مقاومت و تقابل با زور که در تفکر شیعی و عاشورایی است، خصوصیاتی به مردم ایران داده که مدیریت آن ها را سخت کرده است.
امریکا می گوید هدف ما دولت ایران است اما واقعیت امر این است که دولت ایران در مقایسه با دیگر دولت ها نزدیکی بیشتری با مردم دارد که شاید در دیگر کشورها اینگونه نباشد بنابراین دلیلی هم که جمهوری اسلامی چهل سال است که پابرجامانده نیز همین است. امریکایی ها همه راهها را امتحان کرده اند و دیگر فشاری نمانده که در ایران اعمال نکرده باشند.
او افزود: در 40 سال گذشته ایران در رتبه رشد در آمار سازمان ملل رتبه یک دنیاست و هیچ کشوری در دنیا به اندازه ایران رشد نکرده. با همه فشارها و تحریم ها ایران نه تنها حکومت ما مردمی مانده بلکه رشد هم کرده است این نشان می دهد که رشد ایران در 40 سال گذشته امریکایی ها را گیج کرده است.
فواد ایزدی درباره افول امریکا گفت: اجماعی بین متخصصین امریکا در جناح مختلف وجود دارد که امریکا افول موریانه ای پیدا کرده است. ظاهری که در فیلم ها می بینیم نشان از افول امریکا ندارد اما در عمل اتفاقی که می افتد در حوزه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی ضعف و مشکلات به تدریج زیاد می شود و در نتیجه نمی تواند نشانی از رشد داشته باشد.
افول موریانه ای در کلیه حوزه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی دیده می شود.
او افزود: افول نه تنها در داخل امریکا دیده می شود در خارج نیز با کاهش نفوذ منطقه ای دیده می شود، امریکا در حوزه قدرت نرم هم در افول است.
او افزود: بعد از جنگ جهانی دوم امریکا برخلاف رقبای خود رشد اقتصادی خوبی داشت اما با رشد رقبا جایگاه امریکا عوض شد. به دلیل نفوذ شرکت های بزرگ در امریکا قوانین به گونه ای طراحی که قوانین تجاری جدید برای امریکا مشکل ساز شد چون قوانین جدید آمار بیکاری در امریکا را افزایش داد.
ترامپ با شعار من افول را متوقف می کنم روی کار امد اما در عمل خودش نیز به افول سریع تر امریکا کمک کرده است.
ایزدی در ادامه گفت: زمانی قدرت سخت معنی دارد که قدرت نرم وجود داشته باشد.
حامد موسوی کارشناس مسائل آمریکا دیگر مهمان امریکا درباره راهبرد سیاستمداران امریکایی درباره ایران در طول 40 سال بعد از انقلاب گفت: نکته کلیدی این است که مشکل اصلی کنترل نفت و گاز منطقه است نه مصرف بنابراین هرکشوری آن را در دست داشته باشد به منزله قدرت برای آن کشور است از این جهت این منطقه برای امریکا منطقه استراتژیک است.
اساس سیاست خارجی امریکا نگرانی از افت سلطه امریکا در منطقه خاورمیانه است و معتقدند هژمونی و رهبری امریکا در منطقه باید حفظ شود بنابراین وقتی ایران سلطه امریکا در منطقه را نمی پذیرد و آن را به چالش می کشد، امریکایی ها به دنبال براندازی هستند و علت اینکه در سال های اخیر این امر برای امریکا از اهمیت بیشتری برخوردار است این است که نفوذ ایران در منطقه در سال های اخیر بیشتر شده است.
او افزود: اصل روابط ایران و امریکا به دلیل سلطه طلبی امریکا در منطقه حل نشدنی است.
موسوی در ادامه درباره افول و کاهش قدرت نرم امریکا گفت: افول در امریکا کار علمی و جدی است مثلا اقتصاد امریکا در دهه 60 میلادی 40 درصد اقتصاد دنیا بوده که امروز این رقم به 21 درصد کاهش یافته است. چالش اصلی بخصوص در سیاست خارجی بیشتر نمود دارد در دوران کلینتون امریکا هرسال مازاد بودجه هم داشت اما از دوران بوش پسر به دلیل جنگ های عراق و افغانستان کسر بودجه به 4 تیلیارد دلار رسید و در دوران اوباما بدلیل بحران اقتصادی بدهی امریکا افزایش یافت.
دولت ترامپ قبل از انتخابات شعار می داد که کسر بودجه را جبران خواهد کرد اما در سال گذشته 666 میلیارد دلار کسر بودجه داشت که بعلت تغییرات مالیاتی که ایجاد کرده نیز پیش بینی می شود تا سال 2020 سالی یک تیلیارد دلار به کسری بودجه امریکا اضافه شود، این نشان می دهد که امریکا دیگر نمی تواند بدلیل کسر بودجه وارد جنگ های گسترده پرهزینه شود، در این گونه مواقع که امریکا مشکل مالی دارد از متحدان منطقه ای استفاده می کند.
در نظرسنجی هایی هم که انجام شده، 78 درصد دموکرات ها و 67 درصد جمهوری خواهان نیز معتقدند امریکا باید دراولویت اول به حل مشکلات داخلی بپردازد تااینکه درگیر مشکلات خارجی باشد بنابراین چون حضور امریکا در منطقه کاهش یافته قدرت و نفوذ خارجی امریکا نیز کاهش یافته است.
موسوی گفت: جامعه امریکا به شدت دوقطبی، قدرت اغنای امریکا در داخل نیز با چالش مواجه و در دوران ترامپ این چالش بیشتر شده است. 40 درصد مردم امریکا به ترامپ دید مثبت دارند اما 56 درصد مردم به ترامپ دید کاملا منفی دارند. دولت ترامپ در داخل و خارج دچار چالش بنابراین جایگاه قدرت نرم امریکا نیز دچار تزلزل شده است.