در مجلس مطرح شد؛
بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی صمت
صلاحیت وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت در جلسه علنی مجلس با سخنان نمایندگان مخالف و موافق، بررسی شد.
>> رضا رحمانی، وزیر پیشنهادی صنعت:
دفاع وزیر پیشنهادی صمت از برنامه هایش
وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت: مهمترین اقدامی که باید درنظربگیریم تثبیت تولید و اشتغال است، از اتاق بحران استفاده نمیکنیم و این اتاق را به اتاق پیشگیری و درمان تبدیل میکنیم. (لينک خبر)
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ پس از نطق نمایندگان مخالف و موافق، رحمانی وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت، 30 دقیقه در دفاع از برنامه های خود سخنرانی می کند.
>> موافق - یوسف نژاد، نماینده ساری و میاندرود:
وزرا پس از رأی اعتماد به هتل ۵ ستاره نمی روند
علی اصغر یوسف نژاد در نشست علنی امروز شنبه 5 آبان مجلس شورای اسلامی در موافقت با وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت با اشاره به سوابق تحصیلی و شغلی رحمانی برای تصدی این وزارتخانه گفت: وزرا پس از کسب رأی اعتماد به هتل ۵ ستاره نمی روند و باید مشکلات را حل کنند. عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی افزود: دلایل مختلفی برای صحبت کردن به عنوان نماینده موافق با وزیر پیشنهادی صنعت دارم چرا که با توجه به سابقه تحصیلی و تحصیلات مرتبط با صنعت و معدن، خود را در این مورد ذیصلاح می دانم.
عضو هیات رئیسه مجلس ادامه داد: رحمانی انسانی شریف و باسابقه است و باید توجه کرد پذیرش مسئولیت در این شرایط سخت نکته مهمی محسوب می شود چرا که وزرا بعد از کسب رأی اعتماد اصطلاحاً به هتل 5 ستاره نمی روند و فردا با مشکلات روبرو می شوند. وی تصریح کرد: رضا رحمانی از سابقه تحصیلی و کاری مرتبط با وزارت صنعت، معدن و تجارت برخوردار است و دیگر نیازی به آموزش برای شناخت از دستگاه به رحمانی وجود ندارد، چرا که وی آگاهی نسبی به مسائلی مانند سامانه های قیمت گذاری، تجارت خارجی، فعالیت بخش معدن و رویکرد توسعه دارد.
نماینده مردم ساری و میاندرود در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آقای صادقی به عنوان نماینده مخالف اشاره کردند برنامه های رحمانی همان برنامه های قبلی مربوط به وزارت صنعت، معدن و تجارت است، این در حالی است که باید اینگونه باشد و برنامه ها مطابق با اسناد بالادستی کشور باشد. مهندسی بین بخشی در دیدگاه و برنامه های وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت مشهود است
وی اظهار داشت: رحمانی از ظرفیت خوب مجلس و کمیسیون های تخصصی می تواند استفاده کند چرا که از زاویه دولت به مجلس و همچنین از زاویه مجلس به دولت به مسائل نگریسته است و قائم مقام وزارت صنعت نیز بوده است و با توجه به اینکه شخصی صبور است می تواند به تنظیم روابط بین دستگاهی و مجلس توجه کند. یوسف نژاد بیان کرد: مجلس باید کمک کند تا وزرا موفق باشند و رضا رحمانی نیز باید به انتصابات توجه و روابط با کمیسیون های مجلس را بیشتر کند، هر چند که برخی نخواستند از ظرفیت مجلس برای ارتقای امور استفاده کنند.
عضو هیات رئیسه مجلس یادآور شد: مهندسی بین بخشی در دیدگاه و برنامه های وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت مشهود است که می تواند به حل مسائل کمک کند، در هر صورت باید مسائل شهرک های صنعتی رفع شود و رویکرد التزامی در حل مسائل کافی نیست و همچنین باید به مسائل و مشکلات در بحث نقدینگی، بیمه های تامین اجتماعی و ارزش افزوده بخش صنعت توجه شود.
>> مخالف - صادقی، نماینده تهران:
برنامه وزیر پیشنهادی صمت قدیمی است
نماینده مردم تهران در مجلس در مخالفت با وزیر پیشنهادی صنعت، اظهار کرد: برنامه های وزیر پیشنهادی صمت همان برنامه های وزیر پیشین و این برنامه ها با داده های سال ۹۶ تدوین شده است. محمود صادقی در نشست علنی امروز (شنبه، 5 آبان ماه) مجلس شورای اسلامی در مخالفت با رضا رحمانی وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت با طرح سوالی عنوان کرد: ترمیم کابینه و تغییر در وزرا با چه هدفی از سوی دولت انجام می گیرد به نظر می رسد هدف از این تغییرات افزایش کارآمدی، ایجاد شفافیت و مبارزه با فساد و همچنین جلب اعتماد از دست رفته عمومی و بازسازی سرمایه اجتماعی رئیس جمهور با 24 میلیون رأی در سال گذشته انجام شد.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه این تغییرات در کابینه دولت به این منظور صورت گرفته که افرادی به کار گرفته شوند که به ویژه در شرایط تحریمی با تدبیر خاص مواجه شوند، گفت: البته رئیس جمهور فرمودند"سخنان انتخاباتی نگوییم، این سخنان باشد برای وقت انتخابات" اگر با رویه رئیس جمهور عمل کنیم باید در آستانه انتخابات ده ها وعده بدهیم و پس از انتخابات به همه آن ها پشت پا بزنیم.
وی با نهی از اینکه نقدهای تند را نباید فقط برای روزهای انتخاباتی گذاشت در خصوص برنامه های وزیر پیشنهادی صمت، گفت: برنامه ریزی ها باید براساس داده های درست وضع موجود و همچنین تحلیل و پیش بینی شاخصه های اقتصادی باشد تا تصمیمات خروجی کیفیت مناسب را داشته باشد اما برنامه های وزیر پیشنهادی صمت مربوط به پیش از سال 97 بوده و به روز نشده است. عضو فراکسیون امید مجلس تصریح کرد: متاسفانه داده های قبلی حتی در شرایط جدید به روز رسانی نشده و رشد تولید ناخالص ملی در حالی منفی یک پیش بینی می کند که وزیر در اظهارات خود افزایش 3 درصدی را مطرح می کند.
وی ادامه داد: در برنامه های وزیر پیشنهادی هدفگذاری و نگاه خاصی در صنایع کلیدی به ویژه در بحث صنایع خودروسازی، خودروهای برقی صورت نگرفته است و هیچ برنامه ای برای خودکفایی در دوران تحریم و پساتحریم وجود ندارد. صادقی با بیان اینکه مشخص نیست دسترسی به نرخ بهره وری ادعاشده در برنامه وزیر پیشنهادی در شرایط افت وحشتناک تولید چگونه قابل انجام خواهد بود، گفت: در این برنامه هیچ طرحی برای مقابله با بحران و تاب آوری در برابر تحریم ها وجود ندارد.
رئیس فراکسیون شفاف سازی مجلس با بیان اینکه برنامه ارائه شده از سوی وزیر پیشنهادی با بودجه های دولت هیچ تطابقی ندارد، افزود: هدفگذاری ها در برنامه ارائه شده بسیار بالاتر از بودجه های سنواتی است و مشخص نیست با چه برنامه ای می خواهیم به این اهداف دست یابیم. صادقی افزود: برنامه پیشنهادی وزیر صنعت به قدری گسترده است که گویا وزیر پیشنهادی می خواهد تمام مشکلات عالم و آدم را حل کند. با توجه به محدودیت منابع برنامه پیشنهادی باید اولویت بندی می شد اما مشخص نیست مبتنی بر منابع محدود موجود کدام بخش اولویت دارد.
وی با اشاره به خروج سرمایه گذاران و شرکت های مطرح خارجی از کشور در حوزه صنعت، گفت: در این شرایط این سوال مطرح است که سهم بنگاه های متوسط و کوچک برای ایجاد ارزش افزوده چقدر در نظر گرفته شده است. در صنایع الکترونیک به هیچ عنوان برنامه های کمی دیده نمی شود. نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: برنامه وزیر پیشنهادی صنعت کلی گویی بوده و هیچ هدف و نقطه گذاری در پایان برنامه مشخص نشده، در شرایط تحریمی باید با تکیه بر توان داخلی تحریم های ظالمانه غرب را دور زد اما برای به کارگیری بخش خصوصی در این حوزه هیچ برنامه ای ارائه نشده است.
وی با تاکید بر اینکه هیچ برنامه ای در راستای اقتصاد مقاومتی و پیروی از این سیاست در برنامه پیشنهادی وزیر صنعت وجود ندارد، گفت: امروز در صنعت وجود انحصاراتی خاص کمتر تولید را شکسته و بخش خصوصی به هیچ عنوان نمی تواند وارد رقابت شود. هیچ برنامه ای برای شکستن این انحصارطلبی ها وجود ندارد. وی ادامه داد: موضوع بعدی که باید در برنامه وزیر پیشنهادی به آن توجه می شود اما هیچ توجهی به آن نشده امرگرایی بخش های مختلف وزارت صنعت، معدن و تجارت است که مشخص نیست چه برنامه ای برای ارتقاء انسجام این سه بخش وجود دارد.
صادقی با اشاره به نامه بخشی از اقتصاددانان کشور به رئیس جمهور و تاکید مقام معظم رهبری به نظر کارشناسان، افزود: نابرابری بین دو بخش تجارت و تولید باید از بین برود و بنابر آمارهای موجود نرخ تشکیل سرمایه ناخالص بخش تولید و کشاورزی در مقایسه با خدمات همواره رو به افول بوده است که به ویژه در یک دهه اخیر این نابرابری به وضوح دیده می شود.
رئیس فراکسیون شفاف سازی با بیان اینکه وزارت صنعت در برنامه اعلامی خود هیچ سیاستی برای تغییر وضعیت موجود ندارد، تصریح کرد: مشخص نیست رئیس جمهور برای چه هدفی وزرای خود را تغییر داده، برنامه های ارائه شده که همان برنامه های وزیر قبلی است با اندکی تغییر و دستکاری، با این برنامه ها هیچ تحولی در بخش صنعت و معدن کشور صورت نخواهد گرفت. صادقی با اشاره به حواله دادن فسادهای روی داده در واردات خودرو در دوران وزارت شریعتمداری به وزیر پیشین، خطاب به رحمانی اظهار کرد: شما در طول دوران مسئولیت نعمت زاده معاون وزیر و در طول یکسال گذشته قائم مقام آقای شریعتمداری بودید که باید پاسخ دهید در آن دوران چه نقشی در مبارزه با فساد داشتید.
وی با اشاره به عنوان های گسترده شغلی رضا رحمانی وزیر پیشنهادی صمت، اظهار کرد: با توجه به این مسئولیت های سنگین مدیریتی چگونه فرصت کرده اید سه مقطع تحصیلی را در طول این دوران پرکار بگذرانید و کارشناسی حقوق، کارشناسی ارشد مدیریت دولتی و دوره دکتری مدیریت را پشت سر بگذارید؟ که این همه مسئولیت و طی کردن مراحل تحصیلی به هیچ عنوان با هم سنخیت ندارد. صادقی با اشاره به سخنان امروز ظهر روحانی در مجلس، اظهار کرد: رئیس جمهور عنوان کرد که عده ای از ارز یارانه ای استفاده کردند و به رحمانی گفتم اگر از ابوذر و سلمان نیز در این سمت ها استفاده کرده اید سال دیگر آن ها را عوض کن، آیا آقای روحانی خود به این توصیه ها عمل کرده است که به وزرای خود چنین توصیه هایی می کند.
عضو فراکسیون امید مجلس با اشاره به فاجعه در حال وقوعی در حوزه صنعت و معدن کشور، اظهار کرد: احداث کارخانه ذوب و پالایش سولقان ورزقان آن هم به بهانه فرمایش مقام معظم رهبری برای جلوگیری از خام فروشی و ایجاد اشتغال فاجعه ای فراتر از دریاچه ارومیه در شمال غرب کشور ایجاد خواهد کرد اما به توصیه کارشناسان هیچ توجهی نمی شود و قصد دارند با 5 هزار میلیارد تومان هزینه حداکثر برای 500 نفر اشتغال ایجاد کنند که این مسئله جای سوال و بررسی جدی دارد.
>> مخالف - بیگدلی، نماینده خدابنده:
وزارت صنعت ابزاری برای تنظیم بازار ندارد
نماینده مردم خدابنده در مجلس گفت: بر اساس قانون تمرکز تمام بحث تجارت کشاورزی به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شده است و نباید وزارت صنعت، معدن و تجارت قانون تمرکز را زیر پا بگذارد. احمد بیگدلی در نشست علنی امروز (شنبه،5 آبان) مجلس شورای اسلامی در مخالفت با رضا رحمانی، وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: مخالفت با رحمانی شخصی نیست و جا دارد مراتب خوشحالی خود را از انتخاب یکی از نمایندگان ادوار مجلس به عنوان وزیر اعلام کنم اما برای صیانت از همکاران و نگرانی از وضعیت مردم نقد بخشی از برنامههای اعلام شده می پردازم.
نماینده مردم خدابنده در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: تنظیم بازار و تأمین مایحتاج عمومی مردم از نکات مهم مسئولیت وزارت صنعت، معدن و تجارت است، در بهمن ماه سال 91 قانون تمرکز، وظایف تجارت بخش کشاورزی را به وزارت کشاورزی واگذار کرد. با اتکاء به این قانون موفقیتهای چشمگیری در زمینه تنظیم اقلام کالای اساسی از جمله گندم، برنج و دانههای روغنی کسب شد. وی گفت: با وجود موفقیتهای حاصل شده اما تلاشهایی در جهت کمرنگ کردن قانون تمرکز صورت گرفت، رصد ما نشان میدهد که زمانی که رحمانی قائم مقام وزارت صنعت، معدن و تجارت بود نسبت به کمرنگ شدن قانون تمرکز و تغییر تنظیم ستاد بازار سکوت کرده است و این سکوت به معنای مخالفت با قانون است.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در شرایطی که ابزار لازم برای تنظیم بازار در وزارت صنعت، معدن و تجارت نیست چرا که شرکت های غله یا خصوصی شدهاند یا در حال واگذاری هستند وزیر پیشنهادی چگونه میتواند به تنظیم بازار بپردازد. بیگدلی با اشاره به عملکرد رحمانی در مسئولیت قبلی عنوان کرد: شما معاون طرح و برنامه وزارت صنعت و معدن بودهاید، در واقع مسئولیت برنامهریزی کلان و عمده را برعهده داشتید که برخلاف قانون تمرکز صورت گرفت، شما با عدم ورود به تخلف قانونی، اختلال در تنظیم بازار ایجاد کردهاید.
این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه همه وزرا وظیفه دارند به قانون عمل کنند، گفت: در کشور افراد و مسئولیت در جایگاه قانونی باید حرف و عملشان یکی باشد چرا که بخش قابل توجهی از مشکلات از عدم تطابق حرفها با عملکردها است. عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تمام پروسههای کشاورزی با هدف بازار انجام میشود، تأکید کرد: آقای رحمانی متأسفانه شما در زمینه تنظیم بازار و رعایت قانون تمرکز برنامهای ندارید، چگونه با ایجاد ساختار موازی میخواهید تنظیم بازار را انجام دهید، اگر دولت نظری در این زمینه دارد باید در قالب لایحه به مجلس پیشنهاد دهد و با نظرات کارشناسی از پیشنهادات خود دفاع کند اما تا زمان اصلاح قانون باید به قانون موجود پایبند باشد.
بیگدلی با تأکید بر اینکه نظام قیمت گذاری اثر مطلوبی بر بازار نداشته است، گفت: شرایط فعلی، گرانفروشی را ایجاد کرده، عدم شفافیت پدیدهای است که بر رفتارهای بازار تأثیر منفی داشته از این رو باید به سمت پررنگ کردن بازار سرمایه و بورس رفت. نماینده مردم خدابنده در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اهمیت همفکری با اتاق تعاون، اصناف و انجمنهای اقتصادی گفت: در برنامه شما اشارهای به استفاده از این بخش وجود ندارد و در واقع سکوت کردهاید و اگر دولت بخواهد در زمینه قیمتگذاری دستوری عمل کند باید گفت اثر مطلوبی ندارد و باعث کاهش انگیزه تولید میشود. عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در پایان تأکید کرد: آقای رحمانی متأسفانه برنامه موثری برای تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت نداشتهاید و اگر نمایندگان مجلس به شما اعتماد کردند به فکر اصلاحات اساسی به نفع مردم ایران باشید.
>> موافق - رنجبرزاده، نماینده اسدآباد:
رحمانی تحریم را به فرصت تبدیل می کند
عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در حمایت از وزیر پیشنهادی صمت، تاکید کرد که وی در شرایط کنونی تحریم ها را به فرصت تبدیل می کند و نفس تازه ای در هیات دولت خواهد دمید. اکبر رنجبرزاده در نشست علنی امروز (شنبه، 5 آبان ماه) مجلس شورای اسلامی در موافقت با وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت، گفت: رحمانی از جنس مجلس است و همه با برنامه هایش آشنا هستیم.
نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مخالفان گفتند برنامه های وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت کامل نیست و ممکن است قانون متمرکز را اجرا نکند و این در حالی است که وی به صورت کمی و کیفی برنامه هایش براساس قوانین بالادستی ارائه داده به ویژه به قانون برنامه ششم توسعه وارد شده و به صورت سالیانه مشخص کرده که هدفگذاری هایش از سال 1397 تا 1400 چگونه خواهد بود. وی افزود: ما هم در رابطه با اجرای قانون متمرکز اصرار داریم که باید در تنظیم بازار کشاورزان ضرر نکنند چرا که بخش عظیمی از تولیدات در حوزه کشاورزی است و خواست همه نمایندگان این است که به آن ها در تنظیم بازار کوچک ترین آسیبی نرسد. رنجبرزاده در بیان علل ضرورت دادن رأی اعتماد نمایندگان به رحمانی، خاطرنشان کرد: رحمانی کسی است که سلسله مراتب را گذرانده و در سطوح پایین مدیریتی به ویژه در حوزه صنعت صاحب نام است و اگر نگاه اجمالی به سوابقش بیندازیم می بینیم براساس قانون نماینده در کمیسیون هم تراز وزیر است و این در حالی است که رحمانی سه دوره نماینده مجلس بوده و ریاست کمیسیون صنایع را نیز برعهده داشته است آیا اینکه همه اعضای این کمیسیون توان وی را برای فعالیت در این مسند تائید کرده اند کفایت نمی کند؟
این نماینده مردم در مجلس دهم اظهار کرد: رحمانی از نظر توانمندی، درایت، مدیریت، پاکدستی و هوشمندی برای تصمیم سازی و تصمیم گیری صاحب نام است و می تواند در شرایط فعلی کشور که ممکن است افزایش قیمت ها به صورت لحظه ای به مردم آسیب برساند تولید را می شناسد و در تنظیم بازار و توسعه تجارت الکترونیک و تنوع بخشی به بازار هدف صادرات و واردات و توسعه دیپلماسی اقتصادی برای صادرات تولیدات ایرانی و اسلامی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی توانمند است.
عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: هماهنگی با وزارت جهاد کشاورزی در جهت تامین غذای جامعه و تنظیم سند توزیع کالا از خلاقیت های رحمانی است که می تواند مشکلات را به موقع تشخیص داده و درمان کند و فرصت سوزی نکرده و فرصت سازی کند و تحریم ها را تبدیل به فرصت می کند تا از این موانع بتوانیم عبور کنیم، همچنین وزرای پیشنهادی می توانند نفس جدیدی در هیات دولت بدمند و شرایط توسعه و پیشرفت را در کشور ایجاد کنند.