تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از پیمان مربوط به سلاح های هسته ای میان برد
ظاهرا ترامپ قصد ندارد به روند بد عهدی خود در عرصه معاهدات بین المللی خاتمه دهد.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز شنبه با متهم کردن روسیه به پایبند نبودن به پیمان مربوط به سلاح های هسته ای میان برد، اعلام کرد آمریکا از آن خارج خواهد شد. جان بولتون، مشاور امنیت ملی وی این پیام را در مسکو انتقال داد.
دولت ترامپ (مانند دولت اوباما) روسیه را به فریبکاری از طریق آزمایش و استقرار یک موشک کروز جدید موسوم به 9M729 متهم کرد.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو نیز اعلام کرد روسیه موشک نوواتور 729ام9 (Novator 9M729) را طراحی کرده است که قابل مقایسه با موشک های هوا به زمین کوتاه برد است اما قادر است به اهدافی در فاصله 500 تا 5500 کیلومتری حمله کند، بردی که در پیمان منع گسترش نیروهای هسته ای میان برد ممنوع شده است.
اما روسیه این اتهامات را رد و در مقابل اعلام کرد سپر ضد موشکی ناتو در لهستان و رومانی ناقض این توافق است.
کرملین، روز دوشنبه اعلام کرد در صورتی که آمریکا پس از خروج از این پیمان اقدام به تقویت زرادخانه هسته ای خود کند، روسیه نیز همین کار را خواهد کرد.
به واسطه این پیمان که رونالد ریگان و میخاییل گورباچف رؤسای جمهور آمریکا و روسیه سال 1987 آن را امضا کردند و سال بعد به اجرا درآمد، دو کشور متعهد شدند موشک های هسته ای و متعارف خود را که برد آنها بین 500 تا 5500 کیلومتر است، حذف کنند.
گورباچف که هم اکنون 87 ساله است، با ابراز تاسف از تصمیم ترامپ گفت این تصمیمِ ”یک ذهن قوی“ نیست.
البته ظاهرا عضو نبودن چین در این پیمان نیز یکی ازعوامل تصمیم ترامپ است. به گزارش امروز اکونومیست فرماندهان آمریکایی در اقیانوس آرام از این امر ابراز نارضایتی می کنند که چین قادر به نگهداری موشک هایی است که از زمین پرتاب می شوند (بیش از 95 درصد موشک های چین, موشک های قید شده در پیمان منع موشک های هسته ای میانبرد است), اما آمریکا باید فقط از موشک هایی استفاده کند که از کشتی, زیردریایی و هواپیما شلیک می شوند. این سکوهای موشکی هزینه بیشتری دارد, فضای محدودی برای موشک ها دارد, و کارهای دیگری باید برای آن انجام شود.
در صورت عملی شدن وعده ترامپ مبنی بر خروج آمریکا از پیمان مربوط به سلاح های هسته ای میان برد، جهان شاهد دور جدید رقابت تسلیحاتی - هسته ای خواهد بود.
اکونومیست در این باره نوشت: با لغو این پیمان, آمریکا و روسیه دیگر هیچ محدودیتی نخواهند داشت و بر اساس هشدار کارشناسان, بروز رقابت تسلیحاتی جدید کاملاً ممکن خواهد بود.
ظاهرا به همین دلیل، شرکای اروپایی آمریکا در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» روز پنجشنبه از واشنگتن خواستند از پیمان مربوط به نیروهای هسته ای میان برد خارج نشود و تلاش کند مسکو را به تطابق دوباره با این پیمان متقاعد کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از بروکسل، نمایندگان پنتاگون، وزارت امور خارجه آمریکا و شورای امنیت ملی آمریکا در نشستی پشت درهای بسته در بروکسل، ناتو را از تصمیم دونالد ترامپ برای خارج شدن از این پیمان مطلع کردند. اما آلمان و چند متحد دیگر اروپایی آمریکا در ناتو در آخرین تلاش از واشنگتن خواستند مسکو را متقاعد کند که دیگر پیمان نیروهای هسته ای میان برد را نقض نکند حتی چین را هم به عضویت آن در آورد.
------------------------------
عبدالرضا خلیلی