مرکز پژوهشها و بررسی سیاستهای العربی در بررسی پیامدهای قتل خاشقجی ابراز عقیده کرد عربستان در هر صورت باید هزینه سنگینی پرداخت کند.
پایگاه اینترنتی مرکز پژوهش ها و بررسی سیاست های العربی در یادداشتی نوشت: عربستان سعودی 18 روز پس از انکار قتل جمال خاشقجی در کنسولگری این کشور در استانبول سرانجام اعتراف کرد...به گفته منابع ترکیه ای وقتی خاشقجی وارد کنسولگری عربستان شد 15 نیروی امنیتی که از ریاض آمده بودند در انتظارش بودند و اجزای پیکر او را پس از قتل و مثله کردن به مکان نامعلومی در خارج از کنسولگری انتقال دادند. این مسئله به نحو بی سابقه ای توجهات سیاسی و رسانه ای جهان را جلب کرد.
این پایگاه اینترنتی افزود: مواضع دولت ترامپ از ابتدا در این خصوص بسیار آشفته و تحت تاثیر اطلاعات منتشره و حجم فشارهای کنگره و رسانه ها بوده است... اظهارات ترامپ در واقع به مثابه نبض سنجی و برای ارزیابی واکنش های منفی بوده است. وی ابتدا تلاش کرد این مسئله را نادیده بگیرد اما یک هفته پس از قتل خاشقجی ناچار شد درخصوص سرنوشت وی ابراز نگرانی کند. یک روز بعد نیز اعلام کرد که با مقامات ارشد سعودی در این خصوص گفتگو کرده است. کاخ سفید نیز در همان روز با صدور اطلاعیه ای اعلام کرد مایک پمپئو وزیر امور خارجه و جان بولتون مشاور امنیت ملی و جارد کوشنر داماد ترامپ با سلمان بن عبدالعزیز درخصوص این موضوع گفتگو کرده اند و خواستار تحقیقات شفاف در این خصوص شده اند.
آشفتگی اولیه در مواضع ترامپ درخصوص این مسئله نشان دهنده تناقض میان آمال و آرزوهای بنا شده روی اتحادش با رژیم بن سلمان از یک سو و فشارهای داخلی کنگره و رسانه ها از سوی دیگر است. ترامپ بن سلمان را متحدی قابل اعتماد به شمار می آورد و به همین علت با کمک لابی اماراتی و با رضایت اسرائیل به او کمک کرده است تا به جای محمد بن نایف ولیعهد این کشور شود. دولت ترامپ بن سلمان را ستون سیاست های خود در خاورمیانه در چارچوب مهار ایران و تحمیل دیدگاه خود درخصوص حل و فصل مسئله فلسطین و مبارزه با تروریسم به شمار می آورد. ترامپ امیدوار است معاملات تسلیحاتی عظیمی با سعودی انجام دهد تا آمریکا از این طریق سود سرشاری نصیب خود کند. وی امیدوار است این معاملات و سرمایه گذاری ها به بهبود اوضاع اقتصادی آمریکا و ایجاد شغل های زیادی در این کشور کمک کند.
کنگره آمریکا اعم از جمهوری خواهان و دمکراتها با فشار بر دولت آمریکا خواستار تحقیقات گسترده درخصوص این جنایت و مجازات سخت سعودی و مسئولان این جنایت و حتی بن سلمان در صورت دست داشتن در آن است. آنچه موجب تضعیف موضع بن سلمان می شود شکل گیری توافق حزبی نادر برای مجازات محمد بن سلمان است. اظهارات اعضای برجسته دو حزب و از جمله متحدان ترامپ در حزب جمهوری خواه نظیر سناتور لیندسی گراهام و سناتور مارکو روبیو و سناتور باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی سنا بیانگر خشم آنها از سعودی است در حدی که تهدید کرده اند در روابط آمریکا با سعودی تجدید نظر می کنند.
22 عضو سنای آمریکا از هر دو حزب دهم اکتبر گذشته در نامه ای به ترامپ تحقیقات درباره نقش سعودی در ناپدید شدن خاشقجی و مشخص شدن ضرورت احتمالی تحریم عربستان سعودی به علت نقض حقوق بشر را خواستار شدند. این اعضای سنای آمریکا از ترامپ خواسته اند بندی از قانون ماگنتسکی را درخصوص نقض حقوق بشر اجرا کند. براساس قانون مذکور، رئیس جمهوری آمریکا ملزم به ارائه گزارشی به کمیته روابط خارجی سنا ظرف مدت 24 روز است و باید امکان تحریم فرد یا دولتی که مسئول نقض حقوق بشر است مشخص شود.
از سوی دیگر جارد کوشنر داماد ترامپ و جان بولتون مشاور امنیت ملی و برخی طرفداران لابی صهیونیسم در آمریکا تلاش می کنند مسئولیت بن سلمان در این مسئله نادیده گرفته شود که البته مواضع آنها به ترامپ نزدیک است.
ترامپ در مصاحبه ای که نیویورک تایمز 18 اکتبر با وی انجام داد گفت پیامدهای جنایت قتل خاشقجی یکی از بزرگترین بحران های سیاست خارجی در دوره ریاست جمهوری او است. به نظر می رسد فشارها و چالش هایی که ترامپ به سبب دفاع از ولیعهد سعودی با آن مواجه است موجب تضعیف شدید مواضع او شده است. درصورتی که ترامپ درخصوص این جنایت و شخص بن سلمان موضع گیری قاطع نکند این خطر وجود دارد که کنگره بخواهد برای پر کردن خلاء موجود مداخله کند. این مسئله به معنای شکست ترامپ در سرمایه گذاری روی وی است و وعده هایی که ترامپ به رأی دهندگان داده است در معرض خطر قرار می گیرد.