به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، ذبیح الله خداییان در مراسم گرامیداشت روز کارشناس با بیان اینکه یکی از راههای علم قاضی نظریه کارشناس است، افزود : نظریه کارشناسی اگر هم موجب علم قاضی نشود باز به راحتی نباید از کنار آن بگذرد. هم قانون کارشناسان هم قانون آیین دادرسی کیفری و هم قانون آیین دادرسی مدنی شرایط و ویژگیهایی برای کارشناس ذکر کرده است که اگر این شرایط موجود باشد باید قاضی ترتیب اثر دهد.
وی گفت: در ماده ۲۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی مقرر شده است کارشناس باید مورد وثوق باشد منظور این است که کارشناس باید مورد اطمینان باشد و شرایط عمومی را داشته باشد و یکی از این شرایط رازداری و امانت داری است.
معاون حقوقی قوه قضاییه افزود : کارشناس باید خدا را مدنظر قرار دهد وبداند در ثواب و عقاب رأیی که قاضی میدهد، شریک است.
وی گفت : یکی دیگر از شرایط این است که کسانی که به عنوان کارشناس انتخاب میشوند، باید صلاحیت داشته باشند. منظور این است که کارشناس باید در حوزهای که به او ارجاع میشود، تخصص، تجربه و تسلط علمی داشته باشد.
خداییان افزود : یکی دیگر از شرایطی که برای نظریه کارشناس پیش بینی شده این است که موجه و قابل قبول باشد و این به معنای استناد به قوانین و مقررات است. قانون گذار میگوید نظریه کارشناس باید موجه و صریح باشد و یکی از آفتهای نظریه کارشناس مبهم بودن آن است.
معاون حقوقی قوه قضاییه گفت: یکی دیگر از ویژگیهایی که کارشناس برای نظریه میگوید این است که مستدل باشد. از یک استدلال قوی و برهان روشن برخوردار باشد. بر این اساس کارشناسان در نظریاتی که صادر میکنند ۴ مسئولیت دارند و اولین مسئولیت، مسئولیت شرعی و اخلاقی است.
وی ادامه داد: دومین مسئولیت، مسئولیت کیفری است که در ماده ۳۷ قانون کارشناسان آمده است اگر کارشناسی خلاف واقع موضوعی را بنویسد و تمام واقعیت را ننویسد و اگر اسرار را افشا کند برای آن مجازات در نظر گرفته شده است. در کنار آن نیز مسئولیت مدنی را داریم که هم در ماده ۱۶۷ قانون آیین دادرسی کیفری و هم در ماده ۲۶۴ آیین دادرسی مدنی ذکر شده است که اگر بر اثر تخلف کارشناس کسی متحمل خسارت شود کارشناس باید جبران خسارت کند.
خداییان گفت: در کنار این سه مسئولیت، مسئولیت انتظامی وجود دارد که طی آن دادسرا و دادگاه انتظامی میتواند برخورد کند.
خداییان با بیان اینکه پیشرفت علم و تکنولوژی باعث شده که بیش از پیش به کارشناس نیاز داشته باشیم، افزود: سرعت رشد علم خیلی بیشتر ازعمر ماست ، باید آموزشهایی گذاشته شود که کارشناسان شرکت کنند.
وی گفت : برای تحقق این امر پیشنهادی میدهیم و آن این است که برای کارشناس رسمی رتبه در نظر بگیریم و بحث نخبه گزینی را داشته باشیم.
معاون حقوقی قوه قضائیه با تاکید بر لزوم نظارت بر کار کارشناسان و لزوم تقسیم کار میان کارشناسان افزود: نباید اینطور باشد که برخی افراد درسال یک مورد برای کارشناسی نداشته باشند و برخی افراد اصلا فرصتی برای رسیدگی به موارد سپرده شده نداشته باشند.
خداییان افزود: اصلاح قانون کارشناسان را در دستور کار قرار دادیم و برخی نکات در آن انصافا باید اصلاح شود که به نظرم ماده ۱۳ یکی از آنها محسوب میشود. حتی در مورد بازنشستگی کارشناسان نیز مواردی را داریم، زیرا افرادی هستند که حتی نمیتوانند راه بروند بنابر این ما این قانون را در دستور داریم و نظر همکاران و دادگستریها را نیز گرفتیم.