خشکسالی حس طبیعت دوستی خیران چهارمحال و بختیاری را در حوزه محیط زیست برانگیخته است
علی کوهی شهروند بروجنی می گوید: "هنگام عبور از جاده شهرکرد به بروجن خشکسالی منطقه حفاظت شده تنگ صیاد توجهم را جلب کرد؛ به فکر افتادم تا قدمی برای حیات وحش این منطقه بردارم.
به نظرم رسید شاید اداره کل محیط زیست چهارمحال و بختیاری بتواند کمکم کند تا کاری برای حفظ گونه های جانوری این منطقه در برابر خشکسالی های اخیر بکنم.
با کمک دوستم، "امیر زمانی"، 10 آبشخور ساختیم و به منطقه حفاظت شده تنگ صیاد اهداء کردیم.
البرزی، کارشناس اداره کل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری می گوید: هم اکنون 50 آبشخور در منطقه حفاظت شده تنگ صیاد برای حیات وحش وجود دارد.
وی می افزاید: خیران محیط زیست تداوم حضور در عرصه های زیست محیطی و ارتباط با سازمان های مردم نهاد فعال محیط زیست را خواستارند.
"امیر زمانی" خیّر محیط زیست استان می گوید: هنگام وقوع حوادث طبیعی انسان ها پشت و پناه هم هستند و در این بین حیوانات تنها هستند و انسان ها باید به حیوانات هم کمک کنند.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری می گوید: دوستداران محیط زیست نقش زیادی در زمینه افزایش تنوع زیستی، گیاهی و جانوری مناطق حفاظت شده دارند.
سرهنگ زمانی می افزاید: با هماهنگی صندوق ملی محیط زیست و کمک دو تن از خیران و دوستداراران محیط زیست کشور نخستین پاسگاه محیط بانی خیرساز استان چهارمحال و بختیاری در منطقه شکار ممنوع "خدا آفرین" بخش بازفت با 500 متر مربع مساحت ساخته شده و به زودی بهره برداری می شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان می گوید: در چهارمحال و بختیاری هشت منطقه تحت مدیریت حفاظت محیط زیست قرار دارد که این مناطق شامل پارک ملی، یک اثر طبیعی ملی(لاله واژگون)، مناطق حفاظت شده سبزکوه، شیدا، قیصری، تنگ صیاد و هلن، پناهگاه حیات وحش "شیرستان" و تالاب های بین المللی است که در مجموع بیش از 63 درصد مساحت استان را به خود اختصاص داده است.
شهرام احمدی می افزاید: 294 گونه جانوری از جمله پستاندارن، خزندگان، دوزیستان و هزار و 400 گونه گیاهی در این مناطق وجود دارد.
بز و گوسفند وحشی، گرگ، شغال، روباه معمولی، گورکن، سمور سنگی، تشی، خرگوش، ول برفی، هامستر خاکستری، جرد ناخن زرد، سمور سنگی، قاقم، خفاش بال سفید، آگامای صخره ای پولک درشت، سوسمار سبز، اسکنیک مار چشم آسیایی، سوسمار مارچشم، افعی سوسن، گرزه مار، کوتوله راه راه، سوسمار زاگرس، مار قیطانی و گرزه مار از جمله گونه های نادر جانوری در مناطق حفاظت شده است.
تنوع زیستی 180 برابر متوسط کشور:
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری می گوید: منطقه حفاظت شده تنگ صیاد – سبزکوه در بیست و هفتمین نشست برنامه جهانی انسان و کره مسکون(MAB) خرداد سال1393 در سازمان یونسکو به فهرست ذخیره گاه های زیست کره جهان افزوده شد.
منطقه حفاظت شده تنگ صیاد – سبزکوه، اولین و تنها ذخیرهگاه زیست کره دارای طرح جامع مدیریتی ایران است و ارزش غنای تنوع زیستی گیاهی و جانوری این منطقه 180 برابر متوسط ایران برآورد شده، که پس انقلاب در کشور ثبت جهانی شده است.
ذخیره گاه تنگ صیاد و سبزکوه شش شهرستان، 9 شهر و 20 روستا را پوشش می دهد و نیمی از مساحت استان چهارمحال و بختیاری را به خود اختصاص داده است.
سرهنگ محسن زمانی می افزاید: در این منطقه بیش از ۶۰۰ گونه گیاهی، بیش از ۲۷ گونه پستاندار، ۲۴ گونه خزنده و دو زیست، ۲۲ گونه ماهی و ۱۴۷ گونه پرنده شناسایی شده است.
70 گونه پرنده در تالاب های بین المللی چهارمحال و بختیاری:
تالاب بین المللی چغاخور با دو هزار و 500 هکتار و تالاب گندمان با هزار هکتار وسعت از جمله 10 تالاب برتر پرنده نگری کشور در شهرستان بروجن قرار دارند و از مناطق شکار ممنوع اند.
مدیر محیط زیست شهرستان بروجن می گوید: در این تالاب ها 70 گونه پرنده از 12 تیره است که از این تعداد 9 گونه ارزش حفاظتی دارند.
آقای منصوری می افزاید: لک لک، شکاری ها، حواصیل، باکلان، کشیم، اُردک ارده ای، گیلار، اُردک مرمری از جمله پرندگان در این تالاب ها هستند و ظرفیت افزون بر 120 هزار پرنده بومی و مهاجر را دارند.
محدودیت زیستگاه عامل مهم تهدید گونه های جانوری:
سلطانی، مدیرکل دامپزشکی چهارمحال و بختیاری هم می گوید: در صورت شیوع بیماری در حیوانات اهلی پایش و پیشگیری از سرایت بیماری های واگیردار با لایروبی قنوات و ضدعفونی آبشخورهای حیات وحش در مناطق حفاظت شده انجام می شود.
زمانی، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری می افزاید: 21 پاسگاه همراه با یگان حفاظت و محیط بانان رسمی و محلی به صورت شبانه روزی در مناطق حفاظتی، حفظ گونه های جانوری، جلوگیری از شکار و صید غیر مجاز و پایش آنلاین را انجام می دهند.
کارشناس حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری هم می گوید: با این وجود همه این اقدامات صورت گرفته، در حال حاضر دستاندازی انسانها به مناطق حفاظت شده و شکار حیوانات به دنبال تغییرات اقلیم، خشکسالی، کاهش میزان بارندگی و منابع آبی مهمترین عامل تهدید کننده گونه های جانوری در استان چهارمحال و بختیاری است.
آقای البرزی می افزاید: این روزها شاهد ورود حیوانات وحشی به باغها و زمینهای کشاورزی هستیم و در شش ماهه ابتدای امسال هم 20 مورد پرونده تخریب باغ ها و زمین های کشاورزی و حمله حیوانات وحشی به گله های دام و عشایر در استان ثبت شده است.
احمدی، مدیرکل محیط زیست چهارمحال و بختیاری می گوید: بهترین راهکار برای حفاظت از محیط زیست حرکت به سمت توسعه پایدار، افزایش مشارکت مردمی در حفاظت و حراست از محیط زیست و فرهنگ زیست محیطی در سطح جامعه است.