جنگ و ناامنی مشکل عمده افغانستان است که در برابر مجلس آینده این کشور قرار دارد.
مردم افغانستان در حالی روز شنبه 28 مهر به پای صندوق های رای می روند که از ادامه جنگ ، ناامنی ، بیکاری و فقر فزاینده رنج می برند و مهم ترین خواست مردم این کشور سر و سامان یافتن وضع و حل این مشکلات به ویژه بهبود وضعیت امنیتی است.
انتخابات مجلس نمایندگان افغانستان در حالی برگزار می شود که نزدیک به چهل درصد جغرافیای این کشور در کنترل گروه های مخالف مسلح دولت یا خارج از حاکمیت دولت افغانستان قرار دارد و به گفته مقامات کابل هم اکنون بیست گروه تروریستی منطقه ای مشغول جنگ با نیروهای امنیتی افغان هستند.
همه روزه دهها غیرنظامی و نیروهای امنیتی افغان براثر جنگ ، انفجار و حملات انتحاری در مناطق مختلف افغانستان کشته می شوند و براساس گزارش های وزارت دفاع این کشور ، جنگ نیروهای امنیتی با گروه های تروریستی هم اکنون در چهارده استان ادامه دارد.
دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان نیز چند روز پیش با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: در نه ماه نخست سال جاری میلادی 2008 غیرنظامی افغان براثر جنگ و انفجار در این کشور کشته و بیش از پنج هزار غیرنظامی دیگر زخمی شدند.
افزایش پنجاه و دو درصدی حملات هوایی نیروهای خارجی در سال جاری به بهانه سرکوب گروه های تروریستی در افغانستان نه تنها اوضاع امنیتی را بهبود نداده است بلکه وضعیت امنیتی را بیش از گذشته پیچیده کرده است زیرا در بسیاری از این حملات ، افراد غیرنظامی از جمله زنان و کودکان کشته می شوند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز اعلام کرده است براساس اطلاعات ثبت شده در این کمیسیون ، از آغاز روند ثبت نام رایدهندگان انتخابات پارلمانی تاکنون یکصد و پنجاه و چهار نفر در مراکز ثبت نام یا مراکز مرتبط با انتخابات مجلس کشته و بیش از سیصد و چهل نفر دیگر زخمی شدند.
در هفته های اخیر چهار گردهمایی انتخاباتی نامزدهای مجلس افغانستان هدف انفجار و حملات تروریستی قرار گرفت که براثر آن دهها نفر کشته یا زخمی شدند و از سوی دیگر ده نامزد انتخابات مجلس نیز در هفته های اخیر براثر حملات انتحاری ، انفجار و ترور جان خود را از دست دادند.
اوضاع امنیتی افغانستان در حالی بدتر از سال های قبل شده است که آمریکا و ناتو با شعار مبارزه با تروریسم و تامین امنیت افغان ها از 2001 پیش تاکنون در این کشور حضور دارند و به همین علت است که بسیاری از مردم و چهره های سیاسی افغانستان از عملکرد آمریکا و ناتو انتقاد می کنند و معتقدند آمریکا در مبارزه با تروریسم صادق نیست و با افغانستان بازی دوگانه ای را به راه انداخته است. تامین تدارکات و منابع مالی گروه های تروریستی در افغانستان از مواردی است که به کشورهای غربی نسبت داده می شود و رفت و آمد مشکوک بالگردهای خارجی به مناطق مختلف این کشور و انتقال تروریست ها به ابعاد بازی دوگانه آمریکا و غرب در افغانستان افزوده است.
درپی افزایش انتقادها از عملکرد آمریکا و ناتو در افغانستان ، مجلس فعلی این کشور تصمیم گرفت در پیمان امنیتی کابل- واشنگتن تجدیدنظر کند اما به علت آغاز رقابت های انتخاباتی و نامزد شدن اکثریت نمایندگان فعلی در انتخابات مجلس آینده ، اجلاس علنی مجلس نمایندگان تعطیل شد. درپی این تصمیم مجلس نمایندگان افغانستان ، تکاپوی مقامات آمریکایی در ارتباط با انتخابات مجلس این کشور افزایش یافت ، زلمی خلیل زاد نماینده آمریکا در امور صلح افغانستان و "پاول رایان" رییس کنگره آمریکا به کابل سفر کردند و درباره انتخابات مجلس با رییس جمهور و رییس اجرایی دولت افغانستان گفتگو کردند.
در صورتی که مجلس کنونی افغانستان تا پایان دوره کاری خود نتواند درباره پیمان امنیتی کابل- واشنگتن تصمیم بگیرد تصمیم گیری درباره این پیمان بر عهده مجلس آینده افغانستان خواهد بود.پارلمان افغانستان می تواند از صلاحیت نظارتی خود بر قوه مجریه استفاده و مسوولان امور امنیتی را وادار کند تا برای تامین امنیت بیشتر تلاش کنند و از سوی دیگر مجلس نمایندگان افغانستان می تواند با تعیین خطوط اساسی سیاست خارجی ، راهکار موثری را برای سامان یافتن وضعیت امنیتی اتخاذ کند چرا که امنیت افغانستان علاوه بر داشتن ابعاد داخلی ، ابعاد گسترده منطقه ای و بین المللی نیز دارد که این امر به سیاست گذاری موثر و کارآمد نیازمند است.