دونالد ترامپ: "اگر عربستان سعودی پشت ناپدید شدن جمال خاشقجی باشد، «مجازات سختی» در انتظار این کشور خواهد بود."
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز شنبه اعلام کرد: "اگر عربستان سعودی پشت ناپدید شدن جمال خاشقجی باشد، «مجازات سختی» در انتظار این کشور خواهد بود." اين ادعا در حالي است که پيش از اين در روز چهارشنبه ترامپ گفته بود:" من دوست ندارم مقدار زیادی پول را که وارد کشور ما می شود متوقف کنم. آنها 110 میلیارد دلار برای تجهیزات نظامی و چیزهایی که برای این کشور ایجاد شغل می کنند صرف می کنند."
ظاهرا آنچه سبب شده مواضع ترامپ لااقل - در حد لفاظي - در زمينه قتل جمال خاشقجی تغيير کند فشار افکار عمومي در جهان و آمريکا است، هر چند اين لفاظي ها هم مي تواند تنها گامي براي تبرئه مشارکت آمريکا در جنايات عربستان باشد.
در آخرين تحول در اين زمينه جِف فلِیْک سناتور جمهوری خواه امروز در این باره گفت: در صورتی که بفهمیم عربستان در این مسئله دست دارد، دیگر هر گونه رابطه میان جارد کوشنر (مشاور ارشد رئیس جمهور آمریکا) و محمد بن سلمان (ولیعهد عربستان) مناسب نخواهد بود و این مسئله مهمی است.
جان کندی دیگر سناتور جمهوری خواه هم گفت: در خاور میانه به استثنای اسرائیل به هیچ طرفی اعتماد ندارم؛ امیدوار بودم مجبور نشوم این حرف را بزنم؛ اما تجربه در منطقه به ما همین را نشان داده است. ما در واکنش نشان دادن نباید اغراق کنیم و همین طور نباید این حادثه را نادیده بگیریم.
کریس مورفی سناتور دموکرات آمریکا در این باره گفت: کنگره باید عربستان را تحریم کند، امروز از اعضای مجلس سنا و دولت آمریکا خواستم، حمایت از جنگ عربستان در یمن را به طور موقت به حالت تعلیق درآورند و این کمترین کاری است که می توانیم انجام دهیم.
باب کورکر دیگر سناتور دموکرات گفت: اگر ثابت شود، دولت ترامپ در این جنایت دست دارد، با فشارهای بسیار برای اعمال تحریم های فوری علیه عربستان مواجه خواهد شد.
باب کورکر و باب منندز از نمایندگان مهم جمهوریخواه و دموکرات در کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا نيز پيش از اين در 10 اکتبر خواستار اجرای " قانون جهانی ماگنیتسکی" شدند که یک قانون دو حزبی برای مجازات کردن نقض کنندگان حقوق بشر است. گفته ميشود هدف آنها این بوده که دولت ترامپ مجبور به بررسی و در نظر گرفتن تحریم هایی علیه عربستان شود.
نیویورک تایمز نيز امروز نوشت: مقامات آمریکایی اگر واقعا بخواهند تغییر سیاست در عربستان سعودی را تشویق کنند، باید این کار را با رفتن به سراغ بزرگترین واردات عربستان سعودی از آمریکا یعنی واردات سلاح ها آغاز کنند.
بر اساس اين گزارش "اگر مقامات آمریکایی واقعا بخواهند تغییر سیاست در عربستان سعودی را تشویق کنند، باید این کار را با رفتن به سراغ بزرگترین واردات عربستان سعودی از آمریکا یعنی واردات سلاح ها آغاز کنند. قطع ارسال سلاح های آمریکایی به عربستان سعودی یک راه موثر برای اعمال فشار بر ریاض خواهد بود که هزینه های کمی برای اقتصاد یا امنیت ملی آمریکا خواهد داشت."
شدت واکنش ها به جنايت در سفارت عربستان در ترکيه در حدي بوده که برخي صاحبنظران تصريح کرده اند بحران بر سر ناپدید شدن خاشقجی در حال افزودن شدن به نگرانی عربستان در مورد جنگ ویرانگر عربستان سعودی در یمن است. بر اساس اين ديدگاه جنگ در یمن، دستاورد ژئوپولیتیک اندکی داشته و موجب درد و رنج انسانی زیادی شده است.
-------------------------------------------
عبدالرضا خليلي