به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاری صدا و سیما ؛ روزنامه نگار واشنگتن پست نوشت رئیس جمهور آمریکا و دولت او حاضرند برای دریافت پول های زیاد از عربستان، اقدامات هولناک سعودی ها نظیر بمباران یمن و نقش احتمالی عربستان در قتل خاشقجی را نادیده بگیرند.
پایگاه اینترنتی روزنامه واشنگتن پست در مقاله ای به قلم «کولبرت کینگ» نوشت جنبه غیرمنتظره واکنش ها به ربایش و قتل احتمالی «جمال خاشقجی» منتقد عربستان و مقاله نویس واشنگتن پست در ترکیه، این ایده در بین برخی از نخبگان سیاست خارجی آمریکا است که عربستان که به اتحاد دیرینه خود با واشنگتن می بالد، هرگز خود را درگیر چنین فاجعه هولناکی نخواهد کرد.
آل سعود، حکمرانان یک سلطنت در بیابان، یک حکومت نیست؛ بلکه باند (تبهکاری) است که با زورگویی به همسایگان و سر کار گذاشتن این با اصطلاح متحدان غربی خود از طریق تجهیز خود به تسلیحات و تسلط بر منابع گسترده نفتی که عربستان روی آن قرار گرفته، سر پا است. این خاندان، تظاهر به پرهیزکاری مذهبی می کند؛ اما عربستان سعودی در بین متعصب ترین و زن ستیزترین نقض کنندگان حقوق بشر در دنیا است که سرکوب منتقدان را یک هنر می داند.
نویسنده مقاله در ادامه نوشت 30 سال قبل و پیش از آنکه به واشنگتن پست ملحق شوم، در وزارت خزانه داری آمریکا فعالیت داشتم و آنجا شاهد بودم که سعودی ها چگونه تهدید کردند اگر سازمان آزادیبخش فلسطین در نشست سالانه بانک جهانی، صاحب کرسی نباشد، میلیون ها دلار کمک را به کشورهای فقیر قطع خواهند کرد. همچنین به عنوان کارمند یک بانک تجاری که در حوزه منافع مالی عربستان نیز فعالیت داشته است، تجربیاتی دارم. من در خیابان های ریاض و جده قدم زده ام و در جلسه های مؤسسات مالی عربستان شرکت داشته ام.
آیا عربستان متحد آمریکا است؟ این، برچسبی بود که آنها با تحریم های نفتی خود در سال 1973 به ما زدند. در سال 2008 میلادی، زمانی که جرج بوش رئیس جمهور وقت آمریکا از سعودی ها خواست که قیمت نفت را پایین بیاورند، آنها ما را تمسخر کردند. سعودی ها در سال 2015 نیز برای کاهش قیمت ها، حفظ سهم خود در بازار و لطمه زدن به تولید نفت شِیل در آمریکا، وقیحانه تولید نفت خود را افزایش دادند.
آیا عربستان، دوستی قابل اطمینان است؟
هیچ شواهدی دال بر آن وجود ندارد که آمریکا نزد عربستان، چیزی فراتر از یک مشتری خوب در عرصه بین الملل و محافظ شخصی مفید در برابر تجاوز ایران، رقیب اصلی عربستان، باشد.
بله، آمریکا اکنون صادر کننده نفت است؛ اما عربستان هنوز هم بعد از کانادا، دومین منبع (تأمین کننده) فرآورده های نفتی برای آمریکا است. ما آمریکایی ها پارسال هجده میلیارد دلار سوخت از عربستان وارد کردیم. آمریکا در مجموع هجده میلیارد و نهصد میلیون دلار کالا از عربستان وارد کرد که این رقم در مقایسه با زمان پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2016، یازده ممیز شش دهم درصد افزایش داشته است. برای عربستان، آمریکا نوای دلنشین طمع ورزی است.
در نزاع بین فرقه های مختلف مذهب اسلام در عربستان و همچنین دیگر کشورهای حوزه خلیج (فارس)، حکومت پادشاهی عربستان توانسته است حمایت قاطعانه آمریکا از اهل تسنن را داشته باشد. بزرگترین هراس خاندان سلطنتی عربستان از این است که در نزاع برای سلطه در (جهان) اسلام، حکوت دینی ایران، هدایت شیعیان دنیا را بر عهده گیرد. شاهزاده بن سلمان، ولیعهد بی رحم عربستان و خانواده او برای مهار ایران در هر مرحله ای، به ترامپ نیاز دارند.
در همین راستا، ما کالاها را تحویل دادیم و قدرت آتش فراوان در اختیار عربستان گذاشتیم تا سعودی ها بی رویه از این جنگ افزارها در کشورهای همسایه یمن استفاده کنند.
نویسنده مقاله افزود امروز، صنعا، پایتخت بمباران شده یمن، دیگر همان شهری نیست که در دهه 1980 و هنگام بازدید از موسسه های مالی دیده بودم. واقعیت تلخ آن است که بدون کمک بمب های ساخت آمریکا، ائتلاف سعودی که درگیر جنگ داخلی یمن شده است، قادر نبود بازارها، مراسم عروسی و اتوبوس های حامل کودکان دانش آموز را هدف قرار دهد. سعودی ها از قطع شدن کمک های آمریکا نگران نیستند. ولیعهد 33 ساله و ملک سلمان، پادشاه 82 ساله عربستان، ترامپ و جارد کوشنر داماد او را بازی داده اند و سفر ترامپ به عربستان، مسیر را برای این حقه هموار کرد. دربار سعودی متوجه شد ترامپ فردی خودشیفته و دچار کمبودهای عاطفی است. به همین علت بود که هنگام پیاده شدن ترامپ از هواپیما و ورود او به خاک عربستان، تشریفات گسترده ای نظیر پرواز هواپیماها با رد دود قرمز، آبی و سفید بر فراز رئیس جمهور آمریکا صورت گرفت. اگر پوشش های تبلیغاتی و شعارهای دولت ترامپ نبود، سعودی ها نمی توانستند جایگاه خود را در عرصه جهانی حفظ کنند.
نویسنده مقاله افزود من، متن سخنرانی مایک پنس معاون رئیس جمهور آمریکا در ماه ژوئیه را که در کنفرانس پیشبرد آزادی های مذهبی در واشنگتن ایراد شد، مطالعه کردم. پنس که آمریکا را «ملت باورها» و هوادار آزادی مذهب توصیف کرد، از کره شمالی، روسیه، ایران و داعش به عنوان عاملان فاسد آزار و اذیت مذهبی نام برد. با وجود این، مایک پنس حتی کلمه ای درباره عربستان سخن نگفت. پنس می داند که مدارس دینی که عربستان بودجه آنها را تأمین می کند، آزادانه در داخل آمریکا فعالیت می کنند. او همچنین می داند که در داخل عربستان حتی یک کلیسا یا کنیسه وجود ندارد و انتقاد از اسلام یا خاندان سلطنتی عربستان در داخل این کشور، پایان کار شما خواهد بود. با وجود این، ترامپ و پنس نگاه خود را به سوی دیگری معطوف می کنند و حاضرند برای دریافت پول های کلان، بوسه بر پشت سعودی ها بزنند.
ترامپ روز پنجشنبه در پاسخ به این سؤال که آیا ممنوعیت فروش میلیاردها دلار اسلحه به عربستان را به علت ناپدید شدن خاشقجی، بررسی خواهد کرد، گفت:«این کار چه نفعی برای ما خواهد داشت؟ این، برای من پذیرفتنی نیست.»
نویسنده مقاله در ادامه نوشت شاید در محافل عمومی، بازار مویه و گریستن برای جمال خاشقجی گرم باشد. اما در چشم انداز بزرگ ترامپ- عربستان، همکار روزنامه نگار و دلیر ما فقط نقطه سیاه آزار دهنده ای روی صفحه نمایش است.