به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از نیویورک تایمز؛ مقامات آمریکایی اگر واقعا بخواهند تغییر سیاست در عربستان سعودی را تشویق کنند، باید این کار را با رفتن به سراغ بزرگترین واردات عربستان سعودی از آمریکا یعنی واردات سلاح ها آغاز کنند.
این روزنامه آمریکایی نوشت: بیش از یک هفته پس از آنکه جمال خاشقجی روزنامه نگار، مفسر و روشنفکر عربستان سعودی در داخل کنسولگری سعودی در استانبول ناپدید شد، آمریکا شروع به درک این موضوع کرده که ممکن است زمان وادار کردن ریاض به پاسخگویی در مورد رفتار بی پروایانه اش و نقض حقوق بشر فرا رسیده باشد.
باب کورکر و باب منندز از نمایندگان مهم جمهوریخواه و دموکرات در کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا در روز 10 اکتبر خواستار اجرای " قانون جهانی ماگنیتسکی" شدند که یک قانون دو حزبی برای مجازات کردن نقض کنندگان حقوق بشر است . هدفی که وجود دارد این است که دولت ترامپ مجبور به بررسی و در نظر گرفتن تحریم هایی علیه عربستان شود. بحران بر سر ناپدید شدن خاشقجی در حال افزودن شدن به نگرانی عربستان در مورد جنگ ویرانگر عربستان سعودی در یمن است. جنگ در یمن، دستاورد ژئوپولیتیک اندکی داشته و موجب درد و رنج انسانی زیادی شده است.
اگر مقامات آمریکایی واقعا بخواهند تغییر سیاست در عربستان سعودی را تشویق کنند، باید این کار را با رفتن به سراغ بزرگترین واردات عربستان سعودی از آمریکا یعنی واردات سلاح ها آغاز کنند. قطع ارسال سلاح های آمریکایی به عربستان سعودی یک راه موثر برای اعمال فشار بر ریاض خواهد بود که هزینه های کمی برای اقتصاد یا امنیت ملی آمریکا خواهد داشت.
اگر مقامات آمریکایی واقعا بخواهند تغییر سیاست در عربستان سعودی را تشویق کنند، باید این کار را با رفتن به سراغ بزرگترین واردات عربستان سعودی از آمریکا یعنی واردات سلاح ها آغاز کنند.
با وجود این، رئیس جمهور ترامپ تردید دارد. وی روز چهارشنبه گفت:" من دوست ندارم مقدار زیادی پول را که وارد کشور ما می شود متوقف کنم. آنها 110 میلیارد دلار برای تجهیزات نظامی و چیزهایی که برای این کشور ایجاد شغل می کنند صرف می کنند."در مورد این رقم اغراق شده است اما یک دلیل وجود دارد که ترامپ به آن اعتقاد دارد. در حالی که میزان معاملات جدید تصویب شده در زمان ریاست جمهوری ترامپ نزدیک به 20 میلیارد دلار است، دولت عربستان سعودی به وضوح خود را به عنوان مشتری اصلی صادرات دولت مطرح کرده است.
پیتر ناوارو مدیر سیاستگذاری تجای و صنایع کاخ سفید، استدلال می کند که افزایش فروش اسلحه یک عامل مهم برای تقویت صنعت و تقویت امنیت ملی آمریکا خواهد بود و موجب تقویت مشارکت های بین المللی ما خواهد شد .
اما حقیقت این است که در مورد عربستان سعودی، این مزایا اندک است. سفارشات تسلیحاتی عربستان سعودی با وجود افزایش اخیر همچنان بخش کوچک و قابل مدیریتی از صادرات آمریکا باقی مانده است. براساس اعلام آژانس همکاری امنیت دفاعی، آمریکا در سال 2017 که تقریبا بیشترین فروش سالانه تسلیحات را داشت، 5. 5 میلیارد دلار اسلحه معادل 20 درصد از کل فروش نظامی خارجی را تحویل داد. این ممکن است زیاد به نظر برسد اما آمریکا تنها 25 تا 30 درصد از تولیدات صنایع دفاعی خود را صادر می کند، بنابراین صادرات به عربستان سعودی به وضوح همچنان بخش کوچکی از سهم تولیدات صنایع دفاعی را دارد.
بر خلاف سخنان رئیس جمهور ترامپ،صادرات به عربستان سعودی تعداد نسبتا کمی شغل در آمریکا ایجاد می کند. به عنوان مثال، شرکت هواپیما سازی لاکهید مارتین پیش بینی کرد قرار داد اخیر شش میلیارد دلاری برای فروش بالگرد به عربستان از 450 کارمند آمریکایی حمایت می کند.
تا به امروز این فروش ها به امنیت ملی ما کمکی نکرده است. عربستان سعودی علاوه بر جنگ وحشتناک خود در یمن، قطر، متحد آمریکا را که بزرگترین پایگاه نظامی آمریکا در خاورمیانه در آنجا قرار دارد تحریم کرده است . عربستان سعودی هنگامی که پای اولویت های واقعی منطقه ای واشنگتن، مانند مبارزه با داعش و برقراری ثبات در عراق به میان می آید کمک چندانی نمی کند.
استراتژی دفاع ملی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) به طور خاص تاکید بر مبارزه با تروریسم را کنار می گذارد تا بر روی رقابت با چین و روسیه تمرکز شود.
شاید همانطور که آقای ناوارو بیان کرد فروش اسلحه موجب "تقویت مشارکت های بین المللی" شود یا حداقل عربستان سعودی را از یافتن مشارکت های دیگر منصرف کند. ترامپ روز پنجشنبه به "چهار یا پنج جایگزین" برای سلاح های آمریکایی و نیاز به اجتناب از اجازه دادن به روسیه و چین برای بدست آوردن این پول اشاره کرد. با وجود این، این وضع حتی در بلند مدت بعید است.
قطع ارسال سلاح های آمریکایی به عربستان سعودی یک راه موثر برای اعمال فشار بر ریاض خواهد بود که هزینه های کمی برای اقتصاد یا امنیت ملی آمریکا خواهد داشت
عربستان سعودی در وسط یک جنگ بزرگ قرار دارد و بیش از 60 درصد از تحویل های سلاح به عربستان طی پنج سال گذشته از طرف آمریکا بوده است. ارتش عربستان نه فقط به تانک ها، هواپیماها و موشک های آمریکایی بلکه برای تامین روزانه تعمیر و نگهداری، آموزش و پشتیبانی، مانند اطلاعات و سوخت گیری، به واشنگتن متکی است. در دراز مدت، تقریبا تمام صادرات باقیمانده عربستان سعودی از اروپا بدست می آید. برای اینکه عربستان واقعا تحت فشار قرار بگیرد، یک تحریم هماهنگ مثل آنچه که در حال حاضر علیه روسیه به اجرا در می آید لازم اما نسبتا آسان است. دولت های اروپایی در حال حاضر فشار سیاسی داخلی زیادی را بر خود احساس می کنند که به رژیم هایی مانند عربستان سعودی صادرات نداشته باشند.
اینکه ارتش عربستان به استقاده از سلاح های روسی و به میزان کمتری، سلاح های چینی روی بیاورد حتی بر اساس معیارهای کشورهای حاشیه خلیج فارس هزینه سرسام آوری دارد، نیازمند سال ها آموزش مجدد است و نیروی نظامی ریاض را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. روسیه قادر به تولید هواپیماهای جنگی نسل بعدی ، تانک و تجهیزات دیگر برای نیروهای مسلح خود نیست و دیگر لازم نیست در مورد بازار صادرات صحبتی شود. چین اصلا هواپیماهای پیشرفته و سامانه های دفاع موشکی که مورد نیاز عربستان است تولید نکرده است که بخواهد آنها را صادر کند.
ماه گذشته مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا تأیید کرد که عربستان سعودی، تلفات غیرنظامیان در حملات هوایی یمن را به حداقل رسانده است تا از به خطر افتادن فروش تسلیحات به ارزش 2 میلیارد دلار جلوگیری کند. این رقم کم نشان نمی دهد که قدرت سعودی ها چقدر زیاد است بلکه نشان می دهد با چه مبلغ اندکی می توان آمریکا را خرید. با در نظر گرفتن تاثیرات کم اقتصادی فروش این سلاح ها در داخل و هزینه های زیادی که عربستان سعودی برای رفتن به سراغ فروشندگان دیگر سلاح متحمل خواهد شد، آمریکا دارای نفوذ در این رابطه تجارت اسلحه است. بنابراین، آمریکا باید اقدام کند.