بروکسل و لندن هنوز نتوانسته اند به توافق روشني درباره برگزيت دست يابند
در اين ميان به ويژه پيامدها و تبعات اقتصادي خروجِ بدون توافق با اعضاي اتحاديه اروپا جنجال ساز شده و سروصداي زيادي به پا کرده است. شکي نيست که اين خروج نصفه و نيمه و بهصورت نامنظم از اتحاديه اروپا ميتواند عواقب اقتصادي سخت و دشواري براي لندن به دنبال داشته باشد.
در اين باره مي توان به تأثير منفي چشمانداز مبهم برگزيت بر شرکتهاي انگليسي اشاره کرد. ظاهراً بسياري از اين شرکت ها به شدت نگران نتايج منفي خروج کشورشان از اتحاديه اروپا هستند و اين مسئله نااميدي ها نسبت به تبعات برگزيت را به شدت در بين کسب و کارها و شرکت هاي انگليسي افزايش داده است. در اين راستا نتايج تحقيق و بررسي که توسط مؤسسه ديلويت انجام شده نشان مي دهد که 80 درصد شرکت ها و کسب و کارهاي انگليس انتظار دارند که شرايط تجاري و فضاي کسب و کار پس از برگزيت بدتر شود. 44 درصد شرکت هاي انگليسي نيز پيش بيني کرده اند که ميزان سرمايه گذاري آنها طي سه سال آينده با کاهش روبرو مي شود.
در اين ميان آلمان هم نگراني خود را از بحران حاصل از برگزيت بدون توافق کتمان نکرده است چراکه حدود پنج درصد توليد ناخالص داخلي آلمان به طور مستقيم و غير مستقيم به تجارت با انگليس بستگي دارد. در اين باره" يوآخيم لانگ"، مدير اجرايي فدراسيون صنايع آلمان "برگزيت سخت "(برگزيت بدون توافق) را فاجعه دانسته که ده ها هزار شرکت و صدها هزار کارگر را در انگلستان و اتحاديه اروپا گرفتار بزرگترين مشکلات خواهد کرد. در اين چارچوب بررسي يک مؤسسه تحقيقات اقتصادي در آلمان نشان مي دهد که اگر انگليس بدون توافق تجارت آزاد، اتحاديه اروپا را ترک کند، تعرفه هاي گمرکي بيش از 3 ميليارد يورو در سال در انتظار شرکت هاي آلمان خواهد بود. به خصوص صنعت اتومبيل آلمان از اين بحران رنج خواهد برد به طوري که حدود 60 درصد هزينه هاي اضافي روي دوش اين صنعت قرار مي گيرد.
در همين راستا شرکت هاي بزرگ خودروسازي دنيا هم نسبت به عدم توافق انگليس و اتحاديه اروپا در قضيه برگزيت هشدار داده اند. به گفته مدير اجرايي "تويوتا" اين غول خودروسازي، در صورتي که انگليس و اتحاديه اروپا به توافق برگزيت دست پيدا نکنند، کارخانه اين شرکت در انگليس واقع در منطقه دربي شاير با نزديک به ۶۰۰ نيروي کار بهاجبار متوقف خواهد شد. همچنين شرکت خودروسازي "نيسان" که سال گذشته معادل يکسوم مجموع خودروهاي انگليس را توليد کرده (سومين توليدکننده خودرو در انگليس) از پيامدهاي برگزيت به شدت ابراز نگراني کرده است. شرکت خودروسازي "جگوار لندروور" هم هشدار داد درصورتيکه لندن بدون دستيابي به توافق از اتحاديه اروپا خارج شود، روزانه ۶۰ ميليون پوند به اين شرکت زيان وارد ميشود.
در اين شريط، دولت انگليس در حالي مذاکرت جدي در نشست امروز و فردا در بروکسل را وعده داده است که تنها حدود شش ماه تا خروج از اتحاديه اروپا فرصت دارد. تراز مي در اين فاصله زماني جداي از اختلافات حل نشده با اتحاديه اروپا بايستي همزمان عليه مخالفت هاي درون حزبي با طرح برگزيت خود هم مبارزه کند. گفتني است که اعضاي حزب محافظه کار همچنان بر سر مفاد توافق نهايي با بروکسل اختلاف نظر شديدي دارند.
محافظهکاران معتقدند وجهه حزبشان مهمتر از شخصيت ترزا مي است و براي اينکه حيات سياسي حزب خود در ادوار بعدي با مشکل مواجه نشود، حاضرند تا جايگزين ديگري به جاي مي معرفي کنند. در اين باره برخي از اعضاي حزب محافظه کار که حدود چهل نماينده برآورد مي شوند ظاهرآً قصد دارند به توافق برگزيت رأي مخالف دهند. حال با توجه به اختلافات و بگو مگوها که به درون پارلمان انگيس و جناح هاي سياسي اين کشور هم کشيده شده، احتمال کنارهگيري نخستوزير انگليس قوت گرفته است.
انگليس مي خواهد در 29 ماه مارس سال 2019 اتحاديه اروپا را ترک کند. اين خروج بايد از طريق يک توافق بين لندن و بروکسل که تا ماه اکتبر منعقد مي شود تنظيم شود تا پارلمان ها فرصت رأي گيري و ارزيابي اين توافق را داشته باشند اما نکته اينجاست که اگر تا آن زمان هيچ توافقي شکل نگيرد انگليس بدون توافق و به صورت نامنظم از اين اتحاديه خارج مي شود. اگرچه سخنگوي ترزا مي از علاقه مندي انگليس به مذاکرات فشرده با اتحاديه اروپا درباره برگزيت سخن به ميان آورده است اما لندن هشدار داده که ممکن است «بدون توافق» از اتحاديه خارج شود.
به هرحال با توجه به تداوم اختلافات في مابين و در بن بست گرفتار شدن مذاکرات از جمله در مسئله مرزهاي ايرلند، خروج بدون توافق انگليس از برگزيت بسيار محتمل است. در اين ميان اتحاديه اروپا هم به لندن تذکر داده که بايد هزينه خروج بدون توافق را پرداخت کند. در اين باره "فرانس تيمرمنس" معاون کميسيون اروپا در انتقاد از برگزيت نصفه و نيمه به طعنه گفته انگليس نمي تواند خانه اروپايي ما را ترک کند ولي همچنان کليد را پيش خود نگه دارد. مخلص کلام اين که در حال حاضر آنچه مشخص است اين است که مذاکرات بروکسل و لندن بر سر برگزيت به بن بست خورده و دو طرف هنوز نتوانسته اند به توافق روشني درباره برگزيت دست يابند.
................................................................................
مصطفي عبدلي