به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی میدل ایست آی ؛ در صورتی که رژیم عربستان سعودی، جمال خاشقجی را به قتل رسانده باشد، محمد بن سلمان ولیعهد این کشور به عنوان رهبر یک کشور سرکش شناخته خواهد شد که در فراسوی مرزهای خود به راهبرد قتل متوسل می شود.
پرونده خاشقجی صرفاً به مساله ناپدید شدن وی –و قتل احتمالی او- به عنوان یک روزنامه نگار منتقد عربستان سعودی محدود نمی شود. موضوع اصلی در این پرونده، حذف یک منتقد است که از عربستان سعودی گریخته است؛ رویدادی که در راهروهای تاریک دربار سلطنتی عربستان سعودی رخ داده است. از این جهت، این پرونده در مقایسه با سایر پرونده های مشابه، از اهمیت و ابعاد پنهانی بسیار زیادتری برخوردار است.
علاوه بر این، این حادثه صرفا مربوط به اقدام موفقیت آمیز یک رژیم سرکوب گر در حذف منتقدان خود در خارج از کشور و به راه انداختن یک کارزار بازداشت گسترده در داخل کشور نیست. بسیاری از رژیم های تشنه به خون، این گونه اقدامات را در سرتاسر جهان انجام می دهند. در گذشته نیز در جهان عرب، جوخه های اعدام تحت فرماندهی روسای جمهور و پسران قلدر آنها، توانسته اند به صورت موفقیت آمیز، مخالفان خود را در خارج از کشور هدف قرار دهند.
اسرائیل در این هنر به مقام استادی رسید و آن را وارد عرصه هایی جدیدتر کرد, آن هم زمانی که بسیاری از سران فلسطینی را در پاریس، لندن، بیروت، تونس و دبی به قتل رساند.
هیچ شواهد جامعی در این خصوص وجود ندارد که چه بر سر روزنامه نگاری آمده است که تنها یک سال پیش، انتقادات صریح خود را از رژیم عربستان سعودی, به ویژه محمد بن سلمان شاهزاده این کشور آغاز کرد.
ممکن است هرگز متوجه نشویم که دقیقاً چه اتفاقی برای جمال خاشقجی رخ داده است، اما پرونده وی همچنان یک رسوایی تکان دهنده خواهد بود که اعتبار شاهزاده عربستان سعودی را برای مدت زمانی طولانی خدشه دار خواهد کرد.
در نهایت، ناپدید شدن و قتل احتمالی خاشقجی در استانبول، قطعا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. از زمان سرکوب اسلام گرایان سعودی در ماه نوامبر سال 2017، بسیاری از این افراد استانبول را به عنوان نخستین مقصد خود در مسیر طولانی رسیدن به مکان های امن و دور از ترس و رعب شایع در کشور خود انتخاب کنند.
ناپدید شدن خاشقجی در پایتخت ترکیه، پیامی قاطع را به مخالفان بالقوه در آینده ارسال می کند. بازوی طولانی حکومت سعودی می تواند در این کشور، خود را به آنها برساند. چنین ارعابی به مثابه یک حمله پیش گیرانه است که هدف آن گسترش ترس و وحشت میان بسیاری از فعالان است که قصد دارند به استانبول بگریزند.
اگر رژیم عربستان سعودی، جمال خاشقجی را به قتل رسانده باشد، مجبور است پیامدهای آن را تحمل کند؛ پیامدهایی که احتمالا ناخوشایند خواهد بود. علاوه بر تصویر خدشه دار شده رژیم عربستان سعودی، محمد بن سلمان نیز به عنوان رهبر یک حکومت سرکش شناخته خواهد شد که راهبردهای مرگبار خود را در فراسوی مرزها اجرا می کند.
واشنگتن ممکن است به این موضوع گوش ندهد، اما دولت های غربی باید به این تغییرات قابل توجه که بیش از حد آزار دهنده است توجه کنند.