گفته ميشود در سند راهبردی جدید آمريکا موسوم به "ضد تروریسم" به صورت بی سابقه ای اولویت بیشتری به ایران و متحدان آن داده شده است.
دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز پنج شنبه آنچه "سند راهبردی جدید ضد تروریسم" نامیده شده را منتشر کرد.
آنچه در این سند قابل تامل است اینکه تهیه کنندگان آن وانمود می کنند در این سند به صورت بی سابقه ای اولویت بیشتری به ایران و متحدان آن داده شده و من بعد فشار واشنگتن بر تهران افزایش خواهد یافت، بنابراین امید واهی به این سند بسته اند.
مثلا گفته می شود "این راهبرد، نخستین سندی است که از سال 2011 منتشر شده است. در آن سال دیدگاه دولت باراک اوباما رئیس جمهور وقت آمریکا پس از کشته شدن اسامه بن لادن رهبر القاعده تقریبا به صورت انحصاری بر تهدید این گروه متمرکز بود. اما این بار وانمود می گردد در این سند اولویت به ایران داده شده و این بازتابی از رویکرد دونالد ترامپ برای مهار نفوذ ایران در خاورمیانه، محدود کردن برنامه موشکی بالستیک این کشور، حمایت تهران از مقاومت اسلامی در منطقه و مجبور کردن تهران به مذاکره از طریق بازگرداندن تحریم های آمریکاست."
یا اینکه گفته می شود "در راهبرد ضد تروریسم سال 2011 فقط یک بار -در صفحه ماقبل آخر- به ایران به عنوان حامی دولتی "فعال" تروریسم اشاره شده بود.
اما سند کنونی نشان می دهد که دولت ترامپ چگونه ایران را در کانون نگرانی های خود قرار داده است".
این ادعاها در حالی است که ایران در چهار دهه گذشته همیشه در کانون اهداف دیپلماتیک و تهدیدات نظامی آمریکا قرار داشته و بویژه در دولت اوباما شدیدترین و بی سابقه ترین تحریم بر ضد ایران اعمال شده است، هر چند در "راهبرد- به اصطلاح- ضد تروریسم سال 2011" فقط یک بار آنهم در صفحه ماقبل آخر به ایران به عنوان - به اصطلاح - حامی دولتی "فعال" تروریسم اشاره شده باشد.
در این میان آنچه عجیب است اینکه جان بولتون مشاور امنیت ملی کنونی آمریکا دیروز این راهبرد را اعلام کرد، کسی که سال ها تجربه ناکامی در برابر ایران را در دولت جرج بوش پسر - در سمت نماینده آمریکا در سازمان ملل - داشته است و در این دولت برای نخستین بار ایران «محور شرارت» خوانده شد و دیپلماسی واشنگتن بر ضد ایران بیش از هر زمان دیگری با چاشنی تهدید نظامی دنبال گردید.
پرسشی که در پایان مطرح میشود این که جان بولتون با وجود این سابقه و تجربه ای چگونه با اعتماد به نفس کذایی به چنین راهبردی بر ضد ایران امید بسته است؟
هرچند تهران با مسائل سیاسی و اقتصادی روبرو است و راهبرد کنونی آمریکا نیز ممکن است دردسرهایی برای تهران بوجود آورد، ولی تجربه چهار دهه گذشته اثبات کرده که مردم و جریان های سیاسی در ایران همواره در برابر خصم خارجی یکپارچه هستند. بنابراین دور از انتظار نیست که همه پیش بینی های اتاق فکر کاخ سفید اشتباه از آب در آید و نتیج عکس داشته باشد.
بولتون دیروز در گفتگو با خبرنگاران درباره "سند راهبردی جدید ضد تروریسم" ادعا کرد: "آمریکا با - به اصطلاح - تهدیدات تروریستی ایران مواجه است، کشوری که به زعم او همچنان بزرگترین حامی دولتی تروریسم، و در واقع از سال 1979 بانک مرکزی تروریسم بین المللی در جهان است."
وی در ادامه :"گروههای تروریستی تحت حمایت ایران را حزب الله لبنان، حماس و جهاد اسلامی فلسطین دانست، کشور و گروه هایی که مهمترین گناه آنها یا متوقف کردن اشغالگری و توسعه طلبی رژیم صهیونیستی در منطقه بوده و یا نیز نقش اساسی در شکست تروریسم داعش در منطقه داشته اند. بولتون ایران و گروه های مقاومت اسلامی را تهدیدی علیه آمریکا دانست و گفت: "گروههای تروریستی اسلامگرای افراطی" تهدید تروریستی فراملی متمایزی علیه آمریکا و منافع این کشور در جهان هستند.
--------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی