با راه اندازی سامانه پایش پیمایش ،سالانه 700 میلیون لیتر سوخت از خودروهای دیزلی صرفه جویی می شود .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، مدیر کل دفتر حمل و نقل عمومي و ترافيك شهري سازمان شهرداریها و
مرضیه حصاری افزود: هفت و دو دهم سال میانگین سن تاکسی های کشور ، 10 سال میانگین سن اتوبوس های ناوگان اتوبوسرانی و 37 سال میانگین سن مینی بوس های کشور است و ما بدنبال نوسازی به ویژه در بخش اتوبوسرانی هستیم .
وی گفت: سالانه 16 میلیون نفر با اتوبوس جابجا می شوند اما مشکل بیمه رانندگان ، نبود و کمبود لاستیک و قطعات و پرداخت نشدن یارانه بلیط مشکلاتی را بوجود آورده است که دولت باید در رفع آن کوشا باشد .
حصاری از نوسازی تاکسی ها هم خبرداد و افزود: 61 هزار تاکسی جدید به ناوگان عمومی اضافه و 72 هزار تاکسی فرسوده هم اسقاط شده است و در تاکسیرانی هم تا الان 83 هزار نفر برای دریافت تاکسی ثبت نام کرده اند.
رئیس شورای شهر مشهد هم در این نشست گفت: در حوزه حمل و نقل عمومی شهری تمام آمارهای موجود به زیان حمل و نقل عمومی است.
محمدرضا حیدری افزود: تا پایان برنامه پنجم توسعه قرار شد سهم حمل و نقل عمومی در کلانشهرها با افزایش 40 درصدی به 75 درصد برسد اما این مهم محقق نشده است.
وی گفت: تا زمانیکه هزینه حمل و نقل شخصی در شهرها ارزانتر از حمل و نقل عمومی شهری باشد همه تلاشها فقط در حد فروکش کردن برخی بحرانها و چالشها است به همین سبب مجلس شورای اسلامی و دولت باید تدبیری بیاندیشند که مردم به استفاده از حمل و نقل عمومی گرایش پیدا کنند.
شهردار مشهد نیز در این جلسه گفت: قانون ، سیاست دولت و شهرداری ابزارهای اصلی حمل ونقل عمومی و ترافیک هستند و در حال حاضر مردم همه مسائل این حوزه را از شهرداری میخواهند و چون شهرداری ابزاری در این مسئله ندارد، نمیتواند پاسخگو باشد.
قاسم تقیزاده خامسی افزود : برطبق قانون، پلیس راهور باید زیر نظر شهرداریها فعالیت کند ولی هنوز این قانون اجرایی نشده است .
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: عابران پیاده از آسیب پذیرترین گروه ها هستند بطوری که سهم این گروه در حوادث رانندگی 24 درصد است.
سرهنگ محمدباقر سلیمی افزود: عامل انسانی، سهم مهمی در حوادث رانندگی دارد. عابران پیاده اغلب در حالت دویدن برای عبور از عرض خیابان، ورود ناگهانی به خیابان و گذر از عرض خیابانها دچار آسیب می شوند و استفاده از تلفن همراه حین رانندگی نیز نخستین علت برخورد خودروها با عابران پیاده در شهرها است.
در یازدهمین نشست تخصصی معاونین و مدیران حمل ونقل و ترافیک کلان شهرها و مراکز استانها اقدامات مرتبط با كاهش تصادفات شهري و تلفات ناشي از آن با اولويت حوادث مرتبط با عابر و موتورسيكلت، طرح هاي مرتبط با توسعه حمل و نقل پاك و استفاده از فيلتر جاذب ذرات معلق در اتوبوس هاي شهري بحث و بررسی می شود.
نحوه تعامل با بخش خصوصي در قالب دستورالعمل واگذاري اتوبوس و بهره برداري از خطوط، توسعه شهري مبتني بر حمل و نقل (TOD)، طرح هاي مرتبط با استفاده از سامانه هاي هوشمند حمل و نقل و ترافيك شهري(ITS) و توسعه سامانه هاي اتوبوسراني تندرو(BRT) از ديگر محورهاي اين نشست است که تا فردا در هتل جم مشهد ادامه دارد.