محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران گفت حمایت اروپا برای حفظ توافق هسته ای بیش از حد انتظار بوده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در گفتگو با شبکه بی بی سی گفت حمایت اروپا برای حفظ توافق هسته ای بیش از حد انتظار بوده است.
ظریف این اظهارات را در نیویورک و پس از آن بیان کرد که اتحادیه اروپا اعلام کرد یک سازوکار مالی جدید ایجاد خواهد کرد تا به شرکت های اروپایی امکان دهد ضمن خرید نفت ایران با واحدهای پولی غیر از دلار، از سوی آمریکا تحریم نشوند.
"لیس دوست" خبرنگار بی بی سی در این مورد با ظریف مصاحبه ای انجام داد و از وی پرسید ایجاد و راه اندازی چنین سامانه ای تا چه حد دشوار خواهد بود:
ظریف در پاسخ گفت این کار دشوار خواهد بود زیرا نقش دلار آمریکا در نظام پولی بین المللی بسیار فراگیر است اما انتخاب ما کاملا مشخص است: اینکه آیا جامعه بین المللی به آمریکا اجازه خواهد داد بر آن حکومت کند. آمریکا در گذشته بر جهان حکومت می کرد اما این کار بر اساس مجموعه قوانینی انجام می شد و بر اساس قوانین یکجانبه ای بود که یک روز در میان تغییر می کنند.
پرسش : رئیس جمهور ترامپ هشدار روشنی داده و گفته است هر کس برای منزوی ساختن ایران کاری نکند با عواقب سختی روبرو خواهد شد. در مورد کشوری مانند انگلیس که به شدت خواستار حفظ روابط اقتصادی و سیاسی خود با ایران است، وضع به چه شکل است؟
ظریف : ترزا می نخست وزیر انگلیس و امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه و سایر مقامات گفته اند که به توافق هسته ای پایبند هستند و تلاش می کنند ایران از مزایای اقتصادی توافق هسته ای بهرمند شود. اروپایی ها بیشتر از آنچه از آنها انتظار می رفت به توافق هسته ای پایبندی نشان دادند. پس از آن نوبت به آن می رسد که آن تعهدات سیاسی به سازوکارهای عملی تبدیل شوند. معتقدم آن سازوکارها در نهایت ایجاد خواهند شد. آزمایش بعدی که بسیار دشوار خواهد بود، اینست که ببینیم آن ساز وکارها کار می کنند یا خیر. ما اندکی صبورتر خواهیم بود اما این به آن معنا نیست که صبر ما هرگز تمام نخواهد شد. ما فقط کمی بیشتر صبور خواهیم بود.
پرسش: راه دیگری هم هست. اینکه شما درخواست رئیس جمهور ترامپ را برای دیدار با رئیس جمهور روحانی بپذیرید. آیا این غیر ممکن است؟
ظریف : هیچ چیز غیر ممکن نیست. اما ببینید نتیجه دیدار ترامپ با روحانی یک عکس یادگاری و یک سند دو صفحه ای خواهد بود. ما یک سند 150 صفحه ای داریم که در واقع همان توافق هسته ای است. کلمه به کلمه این سند با مذاکره تنظیم شده است؛ نه تنها بین ایران و آمریکا، بلکه شش قدرت دیگر هم در آن نقش داشته اند. من که به مدت طولانی در مذاکرات و فرایند تنظیم این توافق بودم می توانم به رئیس جمهور ترامپ اطمینان دهم که آمریکا نمی تواند توافقی از این بهتر به دست آورد.
پرسش: اما کیم جونگ اون رهبر کره شمالی چیز دیگری به دست آورد. وی که زمانی دشمن شماره یک آمریکا به حساب می آمد، اکنون به رهبری تبدیل شده که ترامپ گفته به سبب نامه های زیبای وی عاشقش شده است.
ظریف: روابط بین الملل ارتباطی با عاشق شدن ندارد. روابط بین الملل شامل احترام به وظایف و تعهدات است. اتفاقی که با رئیس جمهور شدن ترامپ رخ داد یک انقلاب نبود. این اتفاق فقط یک تغییر دولت بود و توافق هسته ای توافقی شخصی بین من و جان کری یا بین رئیس جمهور اوباما و رئیس جمهور روحانی نبود. توافق هسته ای یک توافقنامه بین المللی بین چندین کشور و نیز اتحادیه اروپاست که در قالب یک قطعنامه شورای امنیت نیز گنجانده شده است.
پرسش: آیا شما باب گفتگو با ترامپ را به طور کامل بسته اید؟ آیا این باب همچنان باز است؟
ظریف: نه ما در را نبسته ایم. این در باز است به این شرط که این ملاقات قابل اتکا باشد. ما باید مطمئن شویم که وقتی به توافقی رسیدیم، این توافق اجرا خواهد شد.
پرسش: شما طوری نشان می دهید که زمان با شما یار است و برای موفقیت فرصت دارید. اما در ایران موج بی سابقه اعتراضات ایجاد شده که شامل افزایش اعتراضات و نارضایتی از افزایش قیمت ها، سیاست های اقتصادی دولت شما و انتقاد از دولت ایران بوده است. این نارضایتی ها افزایش خواهد یافت و در ماه نوامبر تحریم های تازه ای اجرا خواهد شد.
ظریف: فکر می کنم تحریم ها تاثیراتی داشته است ولی تاثیر تحریم ها بیش از آنکه حقیقی باشد، روانی است.
پرسش: چگونه می تواند روانی باشد وقتی ریال 80 درصد ارزش خود را از دست داده است؟
ظریف: همانطور که گفتم روانی است زیرا در همین دو روز گذشته ریال 30 درصد از آن 80 درصد ارزش از دست رفته خود را به دست آورد. این یک جنگ روانی است. جنگ اقتصادی که آمریکا و برخی از عوامل منطقه ای آن علیه ایران به راه انداخته اند، بیش از آنکه یگ جنگ اقتصادی واقعی باشد، جنگ روانی است.
پرسش: روحانی رئیس جمهور ایران برای نخستین بار در پنج سال که از ریاست جمهوری او می گذرد بابت سیاست های اقتصادی وی که دچار شکست شده است، در پارلمان مورد سوال واقع شد. بنابراین مشکل فقط تحریم ها نیست.
ظریف: بله. این شامل ترکیبی از اتفاقاتی است که در ایران رخ می دهد.
پرسش: آیا فکر می کنید هدف واقعی آمریکا تغییر رژیم است؟
ظریف: معتقدم این توهم در چهل سال گذشته در واشنگتن غالب بوده است.
پرسش: اکنون رئیس جمهور ترامپ و تیم سیاسی وی بیشتر و با صراحت در این مورد صحبت می کنند.
ظریف: بله. بیشتر سیاست های آمریکا به جز برنامه تغییر رژیم هیچ منطق و هدف دیگری ندارد. متاسفانه این دولت آمریکا به این دلیل که به توصیه افراد نامناسب گوش می دهد، دیدگاه وهم آلودتری در مورد اتفاقات ایران دارد و به نظر من به همین دلیل است که این اشتباهات را مرتکب می شوند.