قزوین در آستانه برخورداری از کارخانه فرآوری فلز سرخ
استان قزوین با در اختیار داشتن ظرفیتهای معدنی فراوان و کانیهای فلزی بهویژه مس، این بار در پی احداث کارخانه مس کاتد است تا بتواند خود را در ردیف استانهای مسخیز کشور قرار دهد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، استان قزوین با دراختیار داشتن ظرفیتهای معدنی فراوان و کانیهای فلزی بهویژه مس، این بار در پی احداث کارخانه مس کاتد از سوی بخش خصوصی است تا بتواند خود را در ردیف استانهای مسخیز کشور با واحد فرآوری در ابعادی قابل توجه قرار دهد. تنها معدن مس کاتدی کشور که با سرمایه گذاری بخش خصوصی و حمایتهای دولتی در منطقه طارم سفلی قزوین احداث شده هم اکنون ۹۹درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
کارخانهای که پس از مس کرمان میتواند یکی از مهمترین ظرفیتهای کشور در زمینه این فلز سرخ بهشمار رود و زمینه ساز اشتغال برای صدها نفر در استان قزوین و منطقه باشد.
درباره ویژگیهای این واحد فرآوری و زمان راهاندازی آن،مدیرعامل شرکت مس طارم سفلی میگوید: کار ساخت این طرح بزرگ از سال۸۶ در منطقه طارم سفلی با مشارکت بخش خصوصی آغازشد. سیدکرامت حسینی با اشاره به هزینههایی که تاکنون برای این واحد فرآوری شده است اضافه میکند: برای احداث این مجموعه ۱۲۶میلیارد تومان هزینه شده و حدود چهارمیلیارد تومان دیگر هم برای خرید تجهیزات هزینه خواهد شد. حسینی میافزاید: با افتتاح مس طارم بصورت مستیم برای ۴۵۰نفر و بصورت غیرمستقیم برای بیش از یک هزار و ۵۰۰نفر شغل ایجاد خواهد شد. او اضافه میکند: شرکت مس طارم قرار بود پارسال افتتاح شود که به علت تحریمها و مشکلات تبادلات ارزی موفق به خرید چند قطعه مورد نیاز این شرکت نشدیم. بگفته مدیرعامل شرکت مس طارم سفلی خوشبختانه با رایزنیها انجام شده این تجهیزات مورد نیاز از کشور افریقای جنوبی خریداری شده واین کارخانه در نهایت تا بهمن ماه امسال با حضورمسئولان ارشد کشوری افتتاح میشود. حسینی میگوید: با افتتاح کارخانه مس طارم سالانه ۱۰هزار تن مس کاتدی تولید و به بازار عرضه خواهد شد که به اندازه ظرفیت کارخانه مس سرچشمه کرمان است که امیدواریم با راهاندازی این کارخانه تغییر و تحولی در کانیهای فلزی در استان قزوین بهوجودآید.
بگفته وی در صورت سرمایه گذاری در مرحلههای بعد و اکتشافات معدنی ۱۰هزار تن دیگر به ظرفیت معدن این کارخانه اضافه خواهد شد. وی یکی دیگر از دلائل علت تاخیر در افتتاح کارخانه مس طارم را معارضان محلی ذکر میکند. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین هم میگوید: عمده مشکلات مربوط به طرح ملی معدن مس طارم مربوط به معارضان محلی است که بخشی از آن در استان قزوین و بخشی دیگر آن در استان زنجان بود. علی پرزحمت اضافه میکند: خوشبختانه طی جلساتی که با اداره منابع طبیعی، استانداریهای قزوین و زنجان برگزار شد این مشکلات حل شده و جای نگرانی نیست. پرزحمت میافزاید: سرمایه گذار این طرح تنها بخش خصوصی کشور است که در زمینه تولید مس کاتدی فعالیت میکند، ولی بخش دولتی در چندین طرح مشابه سرمایه گذاری داشته است. نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی استان قزوین هم میگوید: با توجه به اینکه سنگ معدن مورد نیاز صنایع مس طارم دارای عیار ۵/۱درصد است، بهرهبرداری از این طرح تحول عظیمی در صنعت مس کشور ایجاد میکند.
بگفته علیرضا کشاورز قاسمی این شرکت یکی از ۱۵۰طرح شاخص و ممتاز کشوری و مورد تأیید وزارت صنایع و معادن بوده که در طارم سفلی احداث شده است. معاون هماهنگی اموراقتصادی استاندار قزوین هم میگوید: با تلاشهای مدیریت ارشد استان، هزینه مورد نیاز این واحد معدنی برای تکمیل و راه اندازی از طریق ارائه تسهیلات بانکی تامین شده است. منوچهر حبیبی میافزاید: با راه اندازی این واحد مشکل اشتغال در بخش طارم سفلی و مناطق اطراف آن حل خواهد شد و شاهد رونق اقتصادی در استان و منطقه طارم سفلی خواهیم بود.
آثار مس در قزوین البته بهرهبرداری از معادن مس در استان قزوین قدمتی دیرینه دارد، حتی قدمت بهرهبرداری از مواد معدنی در منطقه قزوین با کشف کورههای ذوب مس در حوالی روستای سگزآباد بوئین زهرا با قدمتی حدود چهار هزارو ۹۰۰سال پیش از میلاد به اثبات رسیده است. آثار متعددی از کانیهای فلزی از قبیل:سولفیدها و کربناتهای مس، سولفید سرب و روی و آثاری از اکسیدهای آهن در مناطق مختلف استان قزوین وجود دارد. از مهمترین مناطق تمرکز این مواد معدنی میتوان به مناطق طارم سفلی، تاکستان، الموت و جنوب بوئین زهرا در استان قزوین اشاره کرد. معدن مس طارم معدن مس طارم هم در منطقه چیزه در شمال استان قزوین واقع شده است. مجوز بهرهبرداری از این معدن با ذخیره قطعی ۴ میلیون تن و ذخیره احتمالی تا ۸میلیون تن با عیار ۱/۷ در سال۸۵ به تصویب رسیده است که با بهرهبرداری از این معدن سالانه ۴۵۰تن سنگ مس و ۵هزار تن مس خالص از این معدن استحصال میشود. در این منطقه ۳معدن مس شناسایی شده که یک مورد با ظرفیت ۵۰۰هزار تن در سال است، اما در مجموع میزان ذخایر مس این منطقه بیش از ۱۱میلیون تن برآورد شده است. استان قزوین که بیشتر به عنوان استان صنعتی شناخته میشود در قطب دیگر اقتصادی یعنی معادن نیز فعال است و در حال حاضر ۲۶نوع ماده معدنی از معادن فعال استان استخراج میشود.