به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ مجید شاکری کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در برنامه متن و حاشیه شبکه 3 سیما با انتقاد از برخی اظهارات مبنی بر این که تصویب لوایح مرتبط با اف ای تی اف بسیاری از مراودات بانکی ما را تسهیل می کند خاطرنشان کرد: باید ابتدا به این سوال پاسخ دهیم که آیا در حال حاضر FATF موجب کندشدن یا قفل شدن تبادلات بانکی ما شده است؟
این تحلیلگر امور اقتصادی با تاکید مجدد بر این که پذیرش FATF ریسکهای متعددی وجود دارد گفت: مهمترین آن گزارش دهی آزادانه مستقل واحد اطلاعات مالی(موسوم به FIU) وزارت اقتصاد به واحدهای FIU خارجی است.
وی ادامه داد: ریسک دیگر مشکل لوایح پالرمو و تامین مالی تروریسم(موسوم به CFT) است.
شاکری گفت: با این حال اگر حتی این ریسکها را بپذیریم هنوز مشخص نیست از بیانیه ادواری FATF می توانیم خارج شویم ضمن آن که FATF یک کنوانسیون بین المللی نیست بلکه یک برنامه عملیاتی مرتبط با ایران است که با توجه به این که قرار است در مجمع عمومی بعدی FATF عربستان و اسرائیل هم نقش آفرینی کنند معلوم نیست خروج ایران از این بیانیه پذیرفته شود.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: بنابراین ، این که گفته می شود پیوستن ما به FATF می تواند موجب کاهش ارزش ارز در مقابل پول ملی شود صرفا یک تاثیر روانی است اما به لحاظ فنی تفاوتی ایجاد نمی کند.
شاکری در بخش دیگر سخنانش درباره اختلاف قیمت ارز در بازار آزاد و نیما(ثانویه) گفت: اگرچه شکل گیری بازار ثانویه اتفاق خوبی بود تا درآمد ارزی پتروشیمی ها و فولادی ها موجب تعمیق بازار ثانویه شود اما باید به موازات آن یک بسته مکمل پولی نیز ایجاد می شد.
وی درباره انتشار فهرست دریافت کنندگان ارز دولتی و نیمایی نیز اظهار داشت: انتشار این فهرست خطرناک بود، چرا که موجب شد تراکنش های ارزی هر دستگاه، نهاد و شرکتی مشخص شود و این که آنها با کدام کشور و با چه ارزی کار کرده اند و همین اطلاعات بی نظیری را در اختیار دشمن قرار می دهد.
شاکری تورم فعلی در بازار کالاهای مصرفی را نشات گرفته از فشار روانی دانست و گفت: حالا که دولت به هر دلیل نمی خواهد فضای مجازی را ساختارمند کند و علاقه مند به مقابله با اخبار جعلی نیست، مردم باید بدانند که فشار رسانه ای بر روی هر کالایی می تواند آن را با قحطی و کمبود مواجه کند.
وی در ادامه برای کاهش ارزش ارز نیز راهکار ارائه کرد و گفت: می توان اقدام به انتشار اوراق سکوک سلف موازی ارزی توسط پتروشیمی ها را در دستور کار قرار داد چرا که این حوزه با تحریم کمتری مواجه می شود و نقدپذیری بالایی دارد.
این استاد دانشگاه همینطور خواستار استفاده به جا از نیروی قهریه کرد و گفت: در گذشته طی دو مقطع و در شرایطی که نرخ ارز در حال کاستن بود نیروی انتظامی و قوه قضائیه مداخله کردند و موجب افزایش نرخ ارز شدند و این یعنی قدرت را به اشتباه استفاده کرده ایم.