باج گيري ترامپ از سعودي ها با تهديدهاي ساختگي
باج گيري ترامپ از سعودي ها به بهانه تهديدهاي ساختگي، نه تنها عربستان را به ادامه جنگ در يمن و گام برداشتن در مسير درگيري هاي نظامي ديگر سوق داده، بلکه اقتصاد اين کشور را نيز با ورشکستگي روبرو کرده است.
دونالد ترامپ رئيس جمهور امريکا روز يکشنبه در جمع طرفدارانش در ویرجینیای غربی از عربستان نام برد و نام این کشور را در کنار کشورهای ثروتمندی مانند ژاپن و کره جنوبي قرار داد و اين سوال را مطرح کرد که چرا آمریکا از ارتش های کشورهای ثروتمند بدون دریافت پول، حمایت می کند؟
ترامپ مضمون تماس تلفنی اخیر خود با ملک سلمان شاه سعودی را فاش و تاکید کرد به سعودیها گفته است اگر حمایت آمریکا نبود، عربستان با خطر حمله روبرو می شد.
این نخستین بار نیست که رئیس جمهور آمریکا از کشورهای متحد واشنگتن می خواهد تا در برابر حمایت های آن، پول پرداخت کنند. دونالد ترامپ دو سال پیش پس از حضور در اجلاس ریاض، پانصد میلیارد دلار قراردادهای تسلیحاتی با عربستان امضا کرد. ترامپ در استقبال از محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در واشنگتن در ماه مارس گذشته نيز قراردادهای بیشتری را به نمایش گذاشت و گفت: «من در ماه می در عربستان سعودی بودم. صدها میلیارد دلار به ایالات متحده بازگرداندیم. ما این را میدانیم و آنها هم میدانند. ترامپ سپس با برداشتن چند لوح که خریدهای تجهیزات نظامی توسط عربستان سعودی را نشان میداد گفت: «اینها بعضی از چیزهایی هستند که فروش آنها مورد تأیید قرار گرفتهاند و در حال حاضر در حال ساخت هستند و به زودی تحویل عربستان سعودی میشوند. ترامپ در ادامه هم خطاب به بن سلمان گفت «این پولها برای شما رقمی نیست، بیشتر بخرید.
اما سوال اينجاست که آيا به راستي تهديدي متوجه عربستان است يا اينکه امريکا با تهديدهاي ساختگي به دنبال دوشيدن اين کشور و سوق دادن آن به سوي چرخه اي از بحران هاي امنيتي، که نمونه آن باتلاق يمن است.
دونالد ترامپ پيش از راه يافتن به کاخ سفيد در مصاحبه با شبکه ان بي سي گفته بود عربستان برای ما گاوی شیرده است که هر وقت بخواهیم از آن طلا و دلار می دوشیم و هروقت شیرش تمام شود آن را سر می بریم و یا از دیگران می خواهیم اینکار را بکنند یا به آنها در این کار کمک می کنیم و این یک واقعیتی ست که همه دوستان و دشمنان آمریکا به ویژه خود آل سعود از آن آگاهند.
ترامپ به خوبي مي داند تنها راه دسترسي به اين هدف، متوسل شدن به تهديدهاي ساختگي عليه سعودي هاست و از اين رو شاهد سوق داد آنها به مواضعي عليه کشورهاي همسايه هستيم که در شان همسايگي است نيست و همين رويکرد ترامپ به جاي تامين امنيت عربستان، تهديدهاي امنيتي، سياسي و اقتصادي را براي آنها فراهم کرده است.
اکنون چهارمين سال است که عربستان تحت القاي همين تهديدهاي ساختگي يمن را هدف تاخت و تاز نظامي خود قرار داده است و علاوه بر فرورفتن در باتلاق اين کشور، جنايت هاي بزرگ جنگي نيز در حق شهروندان يمني مرتکب شده است که هيچگاه از خاطر آنها پاک نخواهد شد و اگر سعودي ها بخشي از اين هزينه هاي نظامي را صرف رفع فقر مردم يمن مي کردند شايد اکنون يکي از پرنفوذ ترين کشور ها در يمن، عربستان بود.
ايران هراسي از ديگر اقدامات امريکايي ها براي دوشيدن سعودي هاست و در آخرين گامي که دولت ترامپ در اين مسير برداشته است مي توان به نشست وزير امور خارجه امريکا با وزيران امور خارجه عربستان و امارات در نيويورک و دعوت از آنها براي تشکيل ناتوي عربي عليه ايران اشاره کرد و همين سياست دولت امريکا در منطقه سبب شده است تا سعودي هابه جاي تصميم گيري هاي عاقلانه با يکي ديگر از همسايگان خود که بايد براي هميشه با آن زندگي کنند وارد چالش شوند و هم براي خود و هم همسايگان ايجاد دردسر نمايند و در عوض منافع امريکا را افزايش دهند.
از سويي تهديدهاي ساختگي و هزينه کردن درآمدهاي نفتي عربستان در امور بيهوده نظامي سبب شده است تا اين کشور با کسري بوده 37 ميليارد دلاري در سال جاري روبروشده و شاخص هاي اقتصادي اين کشور نيز سقوط نمايند آن هم در حاليکه براساس آمار بانک جهانی، عربستان با هزینه ۱۰.۳ درصد از تولید ناخالص ملی در سال ۲۰۱۷ به یکی از کشورهایی تبدیل شد که بالاترین میزان هزینه برای ارتش در جهان را داشته است.
در چنين شرايطي سوال اين است که حضور امريکا در منطقه به بهانه حفظ امنيت سعودي ها ، آيا براي عربستان امنيت به ارمغان آورده است يا اينکه بر عکس هم امنيت سياسي و هم امنيت اقتصادي و هم امنيت اجتماعي آنان را با تهديد روبرو کرده است؟
-------------------------------------
رضا محمدمراد