به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ فرود عسگری در نشست دادستانی تهران که با حضور مسوولان گمرک و تعزیرات و برای بررسی روند ترخیص کالا از گمرک و همچنین بررسی تخلفات مرتبط با واردات خودرو برگزار شد، افزود: ما برای ترخیص هر چه سریع تر کالا ،چندین مصوبه از ستاد مقابله با تحریم گرفته ایم.
وی گفت : ورود هر کالای تجاری به کشور مستلزم داشتن ثبت سفارش است که حسن اجرای آن را وزارت صمت به عهده دارد و اما محل اجرای آن در گمرک است.
فرود عسگری در توضیح حدود 7 هزار خودرویی که غیر قانونی وارد شده بود هم گفت: هفتم اردیبهشت سال 96 نامه ای به آقای خسروتاج نوشتیم مبنی بر اینکه به نظر می رسد ثبت سفارش ها حذف شده است و حراست وزارت صمت ، 18 دی ماه نامه ای به ما نوشت که بحث دستکاری، جعل یا هک مطرح بوده است.
عسگری افزود: سازمان متولی باید مسئولیت دادها و دیتا را به عهده بگیرد و وقتی حراست اعلام جعل و دستکاری کرد ما برای آن تعداد خودرویی که از گمرک خارج شده بود اعلام جرم کردیم و شرایط و فرآیند ترخیص از لحاظ گمرک درست انجام شده است.
وی گفت: ما پرونده دیگری درخصوص واردات 420 خودرو داشتیم که این پرونده هیچ مشکلی نداشت و اظهار گمرکی هم شده بود اما گزارشی درخصوص جعل گواهی مبدأ داریم که البته هنوز مراحل تشریفات آن انجام نشده است.
رئیس کل گمرک ایران افزود: اگر برای ما احراز شود که مثلاً محل ساخت کالایی ژاپن است اجباری برای گرفتن گواهی مبدأ نداریم.
عسگری گفت: پرونده ای دیگر مربوط به 110 خودرو داریم که کل تشریفات آن انجام شد و بحثی نداشته است و وقتی پروانه برای کالایی صادر می شود به این معناست که اجازه خروج کالا را باید بدهیم.
وی افزود: برای اینکه کالا برای شهرهای مختلف بارگیری شود، باید برای هر کامیون پته صادر کنیم و پته عبور برای سهولت امر است و اگر هم نباشد نشانگر این نیست که کالا قاچاق باشد.
رئیس کل گمرک ایران درباره پرونده مربوط به خودروهای گناوه هم گفت: تخلفی در این بخش صورت گرفته بود که قبل از استعلام سریال ها، استعلام با تأخیر انجام شد و ما هم مدعی هستیم که چندین دستگاه که تعدادش محدود است قبل از ترخیص ، مواردی داشته است.
عسگری درباره دیگر موضوعات مطرح شده در این نشست درخصوص خروج کالا از انبارهای اختصاصی در گمرک افزود: به موجب قانون ما می توانیم برای همه بخش های تولیدی و تجار اجازه ایجاد انبار اختصاصی بدهیم و در قانون قبلی به بازرگانان این اجازه داده نشده بود که در قانون جدید این اجازه هم داده شد.
وی گفت: انبار اختصاصی در گمرک محصور است و به لحاظ اطفای حریق کنترل می شود و صاحب انبار ضمانتی به ما می دهد و قراردادی میان مدیرعامل و گمرک به صورت یکساله بسته می شود.
رئیس کل گمرک ایران درباره فروشگاه های شاهد هم افزود: من نمی دانم پشت آن چه کسی است اما آن شخصی که شما نام بردید مورد غضب ما هم هست.
عسگری گفت: در فروشگاه های شاهد کالاهایی به مسافران ورودی به کشور داده می شود که ما چون در این فروشگاه ها تخلفاتی دیده بودیم کمی سختگیری کرده ایم و قرارداد منعقد نمی کردیم.
وی افزود: برای فروشگاه های شاهد کالاهایی که از مبانی مختلف وارد می شود، ورود موقت می کردیم و بابت آن ضمانت نامه بانکی می گرفتیم و اگر فروش صورت نمی گرفت تمدید می کردیم که قراردادهای ما در این زمینه با بنیاد شهید مشخص است.
رئیس کل گمرک ایران گفت: درخصوص این فروشگاه ها چند جایی مانند مشهد دستور توقیف داده شد اما هم اکنون فروشگاه های شاهد اردبیل و اصفهان فعالیت می کنند البته فعالیت آنها بیشتر در زمان عمره مفرده بود و ما در این فروشگاه ها با شخص خاصی قرارداد نداریم.
عسگری در پاسخ به دیگر مباحث صورت گرفته در این جلسه درخصوص مناطق آزاد و ویژه و اینکه چرا در مناطق ویژه سی بی یو ترخیص می شود؟ افزود: شما جایی را پیدا کنید که منطقه ویژه نداشته باشد و ما به عنوان گمرک از سالها پیش بودیم اما اکنون در دل مناطق آزاد واقع شده ایم.
وی گفت: حدود 60 تا 70 منطقه ویژه داشتیم که حدود 25 مورد آن فعال است و اکنون 180 منطقه آزاد و ویژه داریم که اگر خراسان جنوبی هم اضافه شود رینگ کشور شامل منطقه آزاد است.
رئیس کل گمرک ایران افزود: اگر قرار باشد سی بی یو ترخیص نکنیم پس باید جلوی همه کالاها را بگیریم.
عسکری گفت: ما با قوانین مناطق آزاد و ویژه روبرو هستیم و 45 قانون در تجارت باید اعمال شود و همچنین باید 15کنوانسیون بین المللی را اعمال کنیم و حدود 67 نوع معافیت گمرکی داریم که البته دنبال محدود کردن آن هستیم.
وی افزود: 24 نوع هم عوارض داریم که باید از کالاهای وارداتی بگیریم و 24 سازمان در پنجره واحد با ما چت می کنند و قوانین مناطق آزاد و ویژه خارج از قوانین گمرکی ماست.
رئیس کل گمرک ایران گفت: کالایی که در اماکن گمرکی می آید محدودیت دارد اما در مناطق آزاد و ویژه تسهیلاتش فراتر است.
عسگری درباره دیگر موضوع در دستور کار این جلسه درخصوص دپوی کالا در گمرک هم افزود: این روزها همه به ما می گویند که چرا کالا در گمرک رسوب کرده است اما همین الان می توانید از روی تلفن همراه اظهارنامه تنظیم کنید و هیچ مشکلی ندارد چرا که اظهارنامه کالا به صورت آنلاین و 24 ساعته انجام می شود و گمرک به دنبال این است که اظهار شود و کالا را ترخیص کند.
وی گفت: ما طبق قانون بودجه باید امسال 43 هزار میلیارد تومان پول به حساب خزانه بریزیم که در این ماه زیر هزار میلیارد تومان تحقق پیدا کرده است و سال گذشته 41 هزار میلیارد تومان گردش مالی داشتیم و فقط 22 هزار و 300 میلیارد تومان حق گمرکی به خزانه دادیم .
رئیس کل گمرک ایران افزود: یکی از علت های دپوی کالا در گمرک به سبب نوسانات نرخ ارز است و کالایی که بدون انتقال ارز وارد شده است دیگر نمی تواند بیاید و این ممنوعیت ها باعث دپو شدن یکسری کالاها در گمرک شده است.
عسگری گفت: یکی دیگر از علت های دپوی کالا به خاطر کارت یک بار مصرف است و مشکل دیگر هم بحث ممنوعیت هاست به این ترتیب که برای حمایت از تولید داخل سی ام خرداد امسال واردات 1339 قلم کالا از جمله خودرو ممنوع شده است اما در همین ارتباط یکسری کالاها از کشور مبدأ در راه بود که ما اجازه ترخیص آن را گرفتیم.
وی افزود: یکی دیگر از مشکلات ما درخصوص سازمان حمایت از مصرف کنندگان است چرا که برخی از ترخیص ها به گواهی این سازمان مربوط می شود و این سازمان ساز و کاری نداشت اما بعداً گفتند که سازمان حمایت کنار باشد و بانک ها بیایند اما در این خصوص هم وقتی به بانک ها مراجعه و ال سی باز می شود می گویند تفاوت ارز 4 هزار و 200 تومانی را با ارز نیما بدهید تا مجوز بدهیم و این روند زمان بر است.
رئیس کل گمرک ایران گفت: ما در همین مدت تقاضای اصلاحیه برخی موارد را کرده ایم و اوضاع ترخیص بسیار خوب شده است و برخی روزها شاهد بارگیری 6 هزار و 500 کامیون از گمرک هستیم که به طور میانگین به 4 هزار و 700 کامیون در روز رسیده است.
عسگری درباره مشکل لاستیک هم افزود: ما با گرفتن مصوبه ای توانستیم 12 هزار و 600 حلقه لاستیک ترخیص کنیم و اکنون 35 هزار و 800 اظهارنامه در جریان داریم که مربوط به دوم، سوم و چهارم مهر است و باید مسائل مربوط به استاندارد و کد رهگیری انجام شود تا بتوانیم آنها را هم ترخیص کنیم.
وی گفت: 20 هزار حلقه لاستیک دیگر هم موجود است که مسئولان انجمن مرتبط با لاستیک قول دادند تا پایان هفته اظهارنامه بدهند.
رئیس کل گمرک ایران افزود: گمرک برای ترخیص کالا چندین مصوبه از ستاد مقابله با تحریم گرفته است تا کار آسان شود و اکنون 70 درصد کالاهایی را که مشکلات بانکی دارند و در صف تأمین هستند و نمی توانند کد 14 رقمی را بدهند ، آزاد می کنیم.
عسگری گفت: رقم ارزش افزوده هم رقم بالایی است و ما مصوبه ای گرفتیم که برای واحدهای تولیدی به جای مالیات بر ارزش افزوده ضمانت بانکی بگیریم و برای فعالان مجاز اقتصادی هم که قبلاً رجیستر و اصالت سنجی شده اند مقرر شد هر موقع از سال بتوانند ضمانت نامه خود را بدهند.
وی افزود: متقاضیان و فعالان مجاز اقتصادی برای استفاده از این تسهیلات صف کشیده اند و اگر پرونده قاچاق و تخلف گمرکی نداشته باشند تسهیلات در اختیارشان می گذاریم.
رئیس کل گمرک ایران گفت: ترخیص نسیه هم از دیگر اقدامات ما بوده است.
عسگری افزود: برای داروها و تجهیزات پزشکی نیز مصوبه ای از ستاد مقابله با تحریم گرفتیم که با اجازه وزیر بهداشت موادی مانند مواد مرتبط با بیهوشی و دیگر اقلام ضروری با حداقل اسناد ترخیص می شود و برخی از این مواد در خود هواپیما، حمل یکسره می شود و دیگر نیاز نیست به انبار برود.
در ادامه این نشست دادستان عمومی و انقلاب تهران گفت: چرا در گمرک بازرسی کانتینرها به صورت نمونه ای و رندمی انجام می شود؟ و سوال بعدی ما این است که چرا بر بارهای مسافران نظارتی نیست و چرا یک نفر 9 هزار موبایل وارد می کند بدون اینکه خودش از کشور خارج شده باشد و این موبایل ها از طریق افراد مختلف به صورت مسافری وارد می شده است؛ نقش گمرک در این بخش چیست و چرا برخی کالاها در موقع خروج از گمرک با مفسده هایی همراه است؟
رئیس کل گمرک ایران در پاسخ به این سوالات گفت: ما کانتینرهای مرتبط به واحدهای تولیدی، فعالان مجاز و شرکت های دانش بنیان را ارزیابی کارشناسی نمی کنیم و فقط به صورت نمونه و رندمی بررسی می شود.
عسگری افزود: البته کالاهایی که تعرفه بالا دارد و سابقه قاچاق هم داشته باشد ، نظارت بیشتری می شود و در بحث تلفن همراه هم ما معتقدیم یکی از دستگاه هایی که بسیار خوب به میدان آمد همین گمرک بود اما در بحث بار مسافرین باید سامانه ای طراحی شود و ما باید فهرست مسافران را در اختیار داشته باشیم.
وی گفت: سامانه همتا این موارد را کنترل می کند و دولت هم مصوب کرده است ظرف دو ماه فهرست مسافران ورودی در اختیار گمرک قرار گیرد که البته هنوز قرار نگرفته و این سامانه در اختیار ناجاست.