آمريکا - به دليل رويکرد يکجانبه ترامپ - بيش از هر کشور ديگري در انزوا قرار دارد.
او در سخنانش در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در روز سه شنبه گفت: "ما از همه کشورها می خواهیم ایران را منزوی کنند" و این کشور را از "وجوه مورد نیازش" محروم کنند.
ترامپ در حالي در پي منزوي کردن ايران است که بنابر گزارش رسانه هاي خود آمريکا - به دليل رويکرد يکجانبه ترامپ - بيش از هر کشور ديگري در انزوا قرار گرفته است.
فارن پالسي امروز با اشاره به اينکه "رئیس جمهور آمریکا تنها خواستار انزوای اقتصادی ایران نیست بلکه در پي قطع صادرات نفت ايران است" تصريح کرد: "آمریکا در حال حاضر در ارتباط با ایران سرگرم قرار دادن خودش در مقابل کل جهان و به ویژه در مقابل اروپای متحد است".
روز دوشنبه، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در کنار فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا قرار گرفت. موگرینی در نیویورک از طرح هایی برای دور زدن دونالد ترامپ و تلاش برای نجات توافق هسته ای ایران از قبیل ایجاد یک "ابزار ویژه" برای دور زدن تحریم های مالی آمریکا خبر داد. فرانسه، آلمان، انگلیس، روسیه و چین با صدور بیانیه ای مشترک اعلام کردند از این طرح حمایت می کنند. همزمان با اين رايزني ها در طرف حاميان برجام، گروه کوچکي از کشورها در مکان دیگری در نیویورک گرد هم آمدند تا از سخنان ترامپ در اين نشست حمايت کنند.
هر چند اروپايي ها شريک قابل اعتمادي براي تهران نيستند با اين حال انزواي ترامپ و دولت آمريکا را نمي توان ناديده گرفت.
جالب اينکه وقتي دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تمجید از موفقیت های دولت خود پرداخت؛ رهبران حاضر در این نشست با تکان دادن سر و حتی خنده تمسخر آمیز به آن واکنش نشان دادند. گفته ميشود فقط چند جمله از سخنرانی ترامپ نگذشته بود که برخی از حضار تبسم زدند و حتی برخی از آنها آشکارا شروع به خندیدن کردند.
اسوشيتد پرس امروز تصريح کرد اين واکنش ها به سخنان ترامپ نشان داد سخنان و تبلیغات توخالی مجری سابق تلویزیونی آمریکا به همان اندازه که در داخل آمریکا شناخته شده است، در بیرون این کشور نیز معروف است. ترامپ که برای مدتی کوتاه، متحیر به نظر می رسید، لبخندی زد و گفت این واکنشی نبود که انتظار داشت ولی «مهم نیست.»
وی بعدا در گفتگو با خبرنگاران سعی کرد این صحنه را کم اهمیت جلوه دهد و به همین سبب گفت «عالی بود. خوب هدف این بود که اندکی تبسم ایجاد شود و در کل همه چیز عالی بود.»
بنابه گزارش اين خبرگزاري آمريکايي واکنش خودجوش رهبران جهان به سخنرانی ترامپ، بار دیگر انزوای رئیس جمهور آمریکا را در میان متحدان و دشمنان آشکار کرد زیرا که سیاست های ملی گرایانه وی ضمن ایجاد شکاف با شرکای پیشین، در برخی محافل شک و تردیدهایی را درباره قابلیت اتکا به تعهدات آمریکا در سراسر دنیا ایجاد کرده است.
دقیقا یک ساعت قبل از سخنرانی ترامپ نيز آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد در سخنرانی در این مجمع گفت همکاری جهانی بهترین امیدی است که برای جهانیان وجود دارد. وی افزود: «چندجانبه گرایی درست در زمانی که ما بیشتر از هر زمانی به آن نیاز داریم هدف حمله و تهاجم قرار گرفته است.»
حتي سناتور دایان فین اشتاین (Sen Dianne Feinstein ) نماینده دموکرات از کالیفرنیا نيز شیوه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را در قبال ایران محکوم به شکست دانست.
وي امروز در صفحه توییتر خود نوشت: متحدان ما معتقدند که توافق هسته ای ایران بدون ما به پیش می روند. وقت آن است که به توافق هسته ای بازگردیم.
ترامپ از زمان به قدرت رسیدن، آمریکا را از توافق تغییرات آب و هوایی پاریس خارج کرده و ضمن تقویت تعرفه های حمایت گرایانه، ارزش پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و سایر پیمان ها را زیر سوال برده است تا از این طریق به تقویت راهبردی کمک کرد که روز سه شنبه آن را راهبرد «واقع گرایی اصول مند» نامید.
وی ديروز سه شنبه در سخنانی تند به انتقاد از ایراني پرداخت که به زعم او اهداف هسته ای - نظامي - دارد. اين انتقاد در حالي است که تا کنون محافل بين المللي حتي آژانس بين المللي هسته اي بارها به صلح آميز بودن فعاليت هاي هسته اي ايران و متعهد بودن تهران به توافق هسته اي اذعان کرده اند. شايان ذکر است ترامپ با استناد به آنچه آنرا «اقدامات بی ثبات کننده ايران در منطقه» ميخواند و همچنين «حمایت تهران از گروه هایی نظیر حزب الله»، آمریکا را از توافق هسته ای سال 2015 با این کشور خارج کرد.
اين در حالي است که آمريکا و متحدانش در سازماندهي و تجهيز سازمان تروريستي داعش - مهمترين عامل بي ثباتي در منطقه - و متقابلا ايران و جنبش حزب الله لبنان در کنترل و تضعيف اين سازمان تروريستي مهمترين نقش را ايفاء کرده اند.
----------------------------------------------------------
عبدالرضا خليلي