زیگورات چغازنبیل با هدف افزایش داده های شناختی و پایش تدریجی بنا به سامانه پایش و مانیتورینگ دیجیتال مجهز شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان، مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه گفت: این نخستین بار است که یکی
عاطفه رشنویی افزود: شناخت ناهنجاری ها و آسیب ها، بالابردن دقت داده های معماری، آگاهی از کنش ها و واکنش های سازه ای در مقیاس بسیار دقیق از نتایج بهره برداری از سامانه پایش دیجیتال است.
وی اظهار داشت: این شناخت دقیق، راهبردهای مداخلات حفاظتی را جهت دهی و حدود آن را روشن می کند.
مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه افزود : پیش از این و در مرحله نخست از دور جدید مطالعات آسیب شناسی، ارزیابی وضعیت سازه ای بنای زیگورات به صورت کیفی و براساس ارزیابی ترک ها با شاهدهای گچی و کرک مترهای دستی انجام شده است.
رشنویی تاکید کرد: در مرحله دوم مطالعات جدید، پایش به صورت دقیق و کمی با استفاده از ابزار دقیق متناسب با روش های نوین حفاظت و مرمت در دستور کار قرار گرفت.
وی افزود: ابتدا با استفاده از داده های مرحله نخست، سامانه پایش دیجیتال متناسب با وضعیت و آسیب های زیگورات شناسایی شدند سپس ابزارهای مورد نیاز شامل کرک مترهای دیجیتال با دقت 0/001 میلی متر برای پایش ترک ها و تیلت متر با دقت 0/05 درجه برای پایش تغییر شکل های بنا، تهیه، جانمایی و نصب شدند.
زیگورات چغازنبیل نخستین اثر باستانی ایران است که به ثبت جهانی رسیده و در فاصله 40 کیلومتری جنوب شرقی شوش و 20 کیلومتری هفت تپه در شمال خوزستان واقع است.
این سازه در سال 1979 میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو جای گرفت.
محوطه باستانی هفت تپه در بخش جنوب شرقی شهرستان شوش و در فاصله 15 کیلومتری آن واقع شده است.
این محوطه از اهواز مرکز استان خوزستان 100 کیلومتر و از چغازنبیل 22 کیلومتر فاصله دارد.