هنوز زمان برداشت چغندرها فرا نرسیده است آقای عباسی از کشاورزان دشت ذهاب شهرستان سرپلذهاب است که مدت ۲۵ سال
است ۶۰ هکتار از زمین دیم اش را زیر کشت محصولات مختلف از جمله چغندر میبرد.
او میگوید: خشکسالیهای اخیر در این منطقه گرمسیری مزید بر علت شده و محصولی برای زمین نگذاشت.
اما حالا با اجرای طرح گرمسیری روح امید و سرزندگی در روستاها و مزارع جاری شده است.
طرح گرمسیری، کلان پروژهای برای بهره برداری از آب در غرب کشور است.
سرافرازی مدیر کل امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی میگوید: ۵۵ درصد سهم استان کرمانشاه و مابقی برای استان ایلام است.
این طرح ملی آبی قرار است ۴۰۰ کیلومتر آب را از ازگله در استان کرمانشاه به موسیان دهلران در استان ایلام انتقال دهد. یعنی ۶۳ هزار هکتار از اراضی استان کرمانشاه آبی میشود.
به سرپلذهاب میرویم کارگاهی که کار اتصالات شبکه ۳ و ۴ داخل مزارع را انجام میدهد.
به گفته احمدی مدیر عامل کارگاه با اجرای شبکههای فرعی آبیاری و زهکشی اراضی پایاب سامانه تمام زمینهای دیم به آبی تبدیل میشود و میتوان انتظار عملکرد ۱۰ برابری را در مزارع کشاورزان داشت.
بهترین راندمان در سالهایی که بارندگی بود هزار و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار بوده که اجرای این طرح آن را به بالای ۴ تن میرساند. به خصوص در منطقه گرمسیری که بارندگی کم است و کشت دیم کشت به امید خداست یعنی اگر باران ببارد محصول داری و در غیر این صورت محصولی برای کشاورز نمیماند.
حال دشتهای سرپلذهاب اولین نقطهای است که طرح گرمسیری آنها را پس از سالها تشنگی سیراب میکند.
مدیر جهاد کشاورزی سرپلذهاب میگوید: ۱۵ هزار هکتار آبی است و مابقی دیم است.
حسینی پور با اشاره به اینکه کشتهای سرپلذهاب سیستم دو کشتی دارد افزود: با اجرای طرح به جای کشت فقظ گندم – جو و نخود میتوانیم چغندر قند – کلزا – سویا و دیگر محصولات را در تناوب کشت قرار دهیم و با این کار علفهای هرز هم از بین خواهند رفت.
روزگاری دشت ذهاب حاصلخیز بوده تا جایی که به آن زه آب میگفتند نه ذهاب.
پس از خشکسالیهای پی در پی و خشک شدن چاهها مهاجرت به شهر هم آغاز شد.
خانواده آقای احمدی از جمله آن خانوادهها بودند، اما با شنیدن خبر خوب اجرای طرح گرمسیری آنها به روستا بازگشته اند.
۱۲ هکتار زمینش را به سیستم نوین آبیاری بارانی مجهز کرده است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه استفاده از روشهای نوین آبیاری تحت فشار به خصوص آبیاری قطرهای بسیار موثر میداند و میگوید: این سیستم راندمان آبیاری را از ۲۷ درصد به بالای ۶۵ درصد افزایش میدهد و این امر میتواند برای ساکنان مرزنشین در شهرستانهای سرپلذهاب و قصرشیرین رونق تولید و اشتغال را به دنبال داشته باشد.
شهبازی اعتبار کلی طرح گرمسیری را در استان کرمانشاه هزار و پنجاه میلیارد تومان در بخش کشاورزی برشمرد که به ازاء هر هکتار ۲۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
در بزرگترین باغ خاورمیانه در قصرشیرین هم کارهای فراوانی برای بهره مندی از طرح صورت گرفته در ۱۰ کیلومتری قصرشیرین خسروی در زمینی به مساحت ۴ هزار و ۳۰۰ هکتار.
معاون فرماندار قصرشیرین میگوید: انواع مرکبات – انگور و نخیلات بر اساس شرایط سازگار با منطقه گرمسیری در این باغ کشت شده است که تولید سالانه آن ۸۰ هزار تن است.
رضایی میگوید: در این باغ سیستم آبیاری قطرهای را اجرا کرده ایم که زمینه اشتغال ۷۰۰ نفر را فراهم نموده است.
حالا طرح گرمسیری میتواند چهره غرب کشور را تغییر دهد و کرمانشاه را به قطب کشاورزی کشور تبدیل کند.
تجری نماینده مردم شهرستانهای قصرشیرین – سرپلذهاب و گیلانغرب در مجلس شورای اسلامی بهره برداری یک ثانیه زودتر از این طرح را کمک بزرگی به مرزنشینان میداند که میتواند فرصتهای صادراتی را برای جوانان بیکارش مهیا کند.
به ازای آبی شدن هر ۵ هکتار زمین یک شغل ایجاد میشود حالا اگر ۶۳ هزار هکتار زمین آبی شود زمینه اشتغال ۱۲ هزار نفر را بصورت مستقیم فراهم میکند.
معاون اول رییس جمهور هم در روستای شیرین آب قصرشیرین به هنگام افتتاح خانههای روستایی زلزله ده طرح گرمسیری را یکی از بزرگترین طرحهای ملی کشور در جهت کمک به کشاورزان برای رونق زمین هایشان بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی برشمرد.
هنوز زمان مشخصی برای افتتاح طرح سامانه گرمسیری مشخص نشده، اما مردم امیدوارند حالا که سیستمهای آبیاری را در مزارعشان انجام داده اند هر چه سریعتر آب به زمینشان برگردد و دوباره دشتهای ذهاب، زه آب شود.